20 tipp a jó házasságért

Végeztem egy kis fejszámolást. 34 éves vagyok. Közel 11 éve vagyok házas és közel 13 éve, hogy egészen pontos legyek 4383 napja élek boldog párkapcsolatban. Egyetlen napját sem bánom az eddig közösen eltöltött időnek, jóllehet túl vagyunk egy-két nehezebb időszakon. 07.07-én ismerkedtünk meg, és pontosan rá két évre ugyanezen a napon házasodtunk össze. A szerencseszámom a hetes. Ezek után gondolom nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, nem hiszek a hetes szám balszerencséjében. Nem  gondolom, hogy a kapcsolatok 7 év után halálra vannak ítélve. Mindössze 7 év lenne egy hosszútávú kapcsolat szavatossági ideje? Vagy csak azért nem fog rajtam az átok, mert nem hiszek benne? Ugyan már.

Nem létezik olyan házasság, ami magától kiegyensúlyozottan működne. Egy jól működő társas kapcsolatba folyamatosan invesztálni kell. Időt, energiát, törődést, pénzt. Nap mint nap be kell dobnod magad. Akik még nem éltek házasságban, hajlamosak a házasságot a dögunalommal azonosítani. Mondanom sem kell, tévesen. Szívem szerint, én a házasságot inkább hasonlítanám egy komplett adrenalintúrához. Próbáltad már a vadvízi evezést? Valami ilyesmire gondolok amikor a házasságról beszélek. Jelentős erőkifejtést igényel és nem kis rizikót jelent. Meg kell tanulnotok egy csónakban evezni, és ezért olykor kapálódzni kell rendesen. A hajó csak akkor fut simán, ha egy az akarat és a cél. Összhang híján lehetetlen előre haladni. A házasság pont olyan, mint a kalandturizmus. Garantáltan kimozdít a komfort zónádból, és egy percig sem lazsálhatsz közben.

a0d877a7f13016cb6f600ffed33d3b44

Mi a jó házasság titka? Mi a közös boldogság kulcsa? Azt hiszem ezt mindannyian hajlamosak vagyunk túlmisztifikálni. Összegyűjtöttem Neked néhány jó tanácsot a teljesség igénye nélkül, amely segíthet megtartani a boldogságot.

 1. Mihamarabb szabadulj meg a túlontúl romantikus elvárásaidtól. Búcsúzz el örökre a szentimentális házasságideáloktól. Így sokkal könnyebb, ugye?
 2. Tarts be a szavad! Vedd komolyan az ígéreted, amit a társadnak tettél. Szabad akaratodból vállalkoztál a közös életre, amit nap-nap után ugyanúgy akarnod kell. Minden nap be kell dobnod magad. Nem is olyan egyszerű ugye?
 3. Olyan partnert válassz, aki hasonló hozzád. Gondolok itt a hasonló értékrendre,a köztetek lévő erős érzelmi kötelékre, a közös célokra, a hasonló egzisztenciális háttérre és nem árt, ha gyermeknevelési és financiális kérdésekben is egységfrontot képeztek.
 4. Ne azonosítsd a másikat újdonsült szerepével. Ti egymás számára elsősorban férfi és nő vagytok. A partnered nem egy tökéletes feleségbe, egy szuper anyába, vagy egy munkamániás marketingmenedzserbe szeretett bele, hanem abba a fiatal lányba aki te magad vagy mindenféle szerep nélkül.
 5. Egy hosszú házasság alapja a folyamatos kommunikáció. Elengedhetetlen, hogy közös nyelvet beszéljetek. A hangtalan házasság nem jó. Ha egy férfi túlságosan csendben van, az nem sok jóval kecsegtet. Lehet, hogy valamit elhallgat, vagy csak te beszélsz túl sokat és egyszerűen nem hagyod szóhoz jutni. Érdemes rajta elgondolkodni.
 6. Egy házasság hosszú távon csak akkor működőképes, ha rendszeresen karbantartod. Ha fogytán a szeretet és a türelem, a házasság kezd döcögősen üzemelni. Ilyenkor egyre több a surlódás és ezzel egyenes arányban nő a feszültség köztetek. A régi összhangnak már nyoma sincs köztetek? Úgy érzed képtelen vagy kompromisszumot kötni? Akkor a Tandem-túrát Neked találták ki! Feltéve ha rendelkezel némi egyensúlyérzékkel és a humorérzéknek sem vagy híján.  A tandem biciklin egyik fél sem pihenhet. Ahhoz, hogy simán menjen a kerékpár, mindkét félnek egy ritmusban kell tekernie, ehhez viszont kompromisszumot kell kötni a sebességben. Gondolj csak bele, tekerés közben még akár beszélgethettek is egyet. Ami garantált, látványos jelenség lesztek.
 7. Kerüljétek a házasságban a feltűnően nagy zajokat, mint kiabálás, ordibálás, üvöltözés. Szép szóval többre mész mint verbális erőszakkal. Próbáld meg visszafogni magad. Hidd el, egy jó kis dühkitörés nem vet rád túl jó fényt, nem beszélve arról, hogy utána mindig jön a bűntudat.
 8. Ne játszmázz! Ne próbáld meg a párodat manipulálni. Se sírással, se zsarolással, se fenyegetőzéssel. Ha azt akarod, hogy a kapcsolatotokban valami megváltozzon, ne dühöngj, hanem tegyél érte. Egy biztos, a partnereden nem fogsz tudni változtatni, viszont a hozzáállásodon annál is inkább.
 9. Soha ne feküdj le haraggal a szívedben aludni, mert másnapra még tovább mérgesedik a helyzet. A problémákat még idejében ki kell beszélni, és nem feltétlenül a barátnőiddel. Van ami csak kettőtökre tartozik. Minden nap egy új kezdet lehetőségét rejti magában. Ne vidd át a tegnap sérelmeit mára.
 10. Az első baba megszületése óriási változással jár egy pár életében. Ezzel fenekestül fordul fel a kettőtök által berendezett komfortos kis világ. Amiből biztosan kevesebb lesz az első gyermek születése után: idő, energia, türelem, pénz. Itt minden bizonnyal kibukik, mennyire erős a kapcsolatotok.  Amire ilyenkor feltétlenül szükséged van: egy erős, elkötelezett, toleráns férj, mivel elképzelhető, hogy lesznek gyengébb pillanataid. A bajok akkor kezdődnek, amikor mindketten kezdetek teljesen kimerülni, teljesen érthető okokból, mint kialvatlanság, egyre növekvő zajszint. Azért nem árt, ha törekedtek rá, hogy maradjon valami a baba érkezése előtti életetekből. Ha úgy érzed fogytán az energiád, szellőztesd ki a fejed, tegyél egy nagy sétát, vegyél egy forró fürdőt. Ne várd meg, míg teljesen elsárkányosodsz.jo hazassag
 11. Attól, mert házasságban élsz, még önálló, szuverén, önmagáért felelősséget vállaló nő vagy. Egy jó kapcsolatban nincsen alá-, felérendeltségi viszony. Egyenrangú felek vagytok, akik megfelelő mozgásteret biztosítanak egymásnak. A társadat ne birtokold és mindig tartsd tiszteletben. A közös életetek terén együtt hozzátok meg a döntéseket.
 12. Legyél figyelmes a partnereddel. Ne legyél fáradt meghallgatni a másik problémáit. Engedd meg a társadnak, hogy a félelmeiről beszéljen. Ha nem is tudsz mit mondani, egy ölelés akkor is segít.
 13. Építő jellegű kritika nincsen. Éppen ezért ne kritizálj! Ne bíráld, hanem bátorítsd a partnered. A dícsérő szavaknak óriási ereje van. Fejezd ki az elismerésedet a másik ember irányába. Légy mindig pozitív, és dolgozz a saját életeden!
 14. Tudj bocsánatot kérni és megbocsátani is. Használd minél többet a következő négy szót: köszönöm, szeretlek, sajnálom, bocsáss meg. A múltat soha ne hánytorgasd fel.
 15. Szakíts elég időt az intimitásra. A meghitt percekért az első baba születése után tudatosan tenni kell. A jó szex egy kellems vacsorával, egy jó beszélgetéssel kezdődik.
 16. Szükségetek van az együtt eltöltött minőségi időre. Legyen magánéletetek még akkor is, ha nagy a család. A szabadidőtöket lehetőség szerint töltsétek el együtt. Ne szabotáld a közös programokat.
 17. Egyenrangú társak vagytok. Ne versenyezzetek egymással. Erre nincsen semmi szükség. Miért akarnád a másikat állandóan legyőzni?Inkább segítsd a másikat az önmegvalósításban. Az igazi szeretet bátorít és szárnyakat ad. Ha pedig mindenképpen versenyezni akarsz, iratkozz be egy sportegyesületbe.
 18. Ismerd a másik szívéhez vezető utat. Tudd, hogy társad mire vágyik, és néha lepd meg vele.
 19. Közteherviselés! A gyermeknevelésben és az otthoni teendőkben egyaránt.
 20. Szokj hozzá, olykor a tévén és a kedvenc sütiden is osztozni kell.

20+1. Soha ne felejtkezzetek meg arról a cinkos mosolyról, ami csak kettőtök között létezik, és amit nem érthet senki más. Cinkostársak vagytok. Házastársak, szeretők és barátok is egyben.

Fotó: Pinterest, Pinterest, Pinterest

 Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.