3 kérdés, ami segít eligazodni a vitákban és veszekedésekben

Folyamatosan akadnak konfliktusok az életben. Mások vagyunk, így véleményünk sem mindig egyforma. Vannak, akiket nem zavar a feszültség vagy a konfrontáció, de olyan is akad, aki szereti inkább elkerülni ezeket a helyzeteket. Bármelyik csoportba is tartozol, a konfliktus kezeléséhez szükséges, hogy pár dolgot megérts a másik fél koncepciójából is. Vitáink többsége ugyanis főleg egy idő után, ugyanazzal a személlyel újra és újra a visszatérő köröket futja. Hasonló ütközések, hasonló reakciókkal. És aki átélte, tudja, nem könnyű ebből kilépni.

Talán jó út lehet a megoldáshoz, ha megpróbálod megérteni a másik oldalt is. Ha racionalizálod a helyzetet, az segíthet abban, hogy változzon a hozzáállásod, ez pedig a reakciódat is átalakítja. Amikor nem a megszokott viselkedési mintát követjük, azzal változik a másik reakciója is. Így már nem mentek bele ugyanabba a játszmába.

Van három kérdés, ami segíthet megérteni a másikat. 

Milyen érzést vált ki a másikból ez a szituáció?

Ha megtudod, a másik mit érez, könnyebben elfogadod majd azt is, hogy úgy reagál ahogy. Empátiával sokkal könnyebb az embereket kezelni. Talán azt is megérted ezzel, ez a reakció nem is biztos, hogy közvetlenül neked szól. Lehet például, hogy régi sérelmeken alapszik, amit a ti konfliktusotok hoz ki belőle.

Fotó: Clem Onojeghuo

Milyen gondolatok vannak benne a helyzet kapcsán?

Fontos, hogy mindketten meg tudjátok hallgatni a másikat. Ha figyelsz rá és követed az ő gondolatmenetét is, már nem csak az érzelmeit ismered. Még közelebb juthatsz ahhoz, hogy lásd, mi miért van a helyzetben.

Mi a célja a konfliktussal?

Mindennek van valami célja. Még azoknak a cselekedeteinknek is, amiket nem direkt csinálunk. Maximum nem tudatosítjuk magunkban, hogy ezt azért csináltuk, mert.. Ha ráüvöltök a másikra, akkor például az a célom, hogy maradjon csöndbe vagy épp az, hogy lenyomjam a hangerővel, mert én szeretnék felülkerekedni. Térképezd fel, a másiknak mi a célja ebben a helyzetben! Mit szeretne kihozni ebből a konfliktusból? Mit szeretne elérni vele?

Fotó: Clem Onojeghuo

Válaszoljátok meg mindketten a kérdéseket, és meglátod, fejlődni fogtok vele! Talán így a legközelebbi vitánál már majd beugrik: „Á, most a másik azt érzi, hogy nem veszem figyelembe a véleményét. Pedig nekem nem is ez a célom, csak szeretném, ha meghallgatna..” És egy másik reakció másik eredményhez vezet. Majd meglátjátok.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.