Aha, oe feii? – Mi az, irigy vagy?

Irigység. Ugye ismerős érzés? Mindenki volt már irigy legalább egyszer az életben, és bizonyosan mindenkire irigykedtek már nem egyszer. Ki ne emlékezne az akaratlanul is elkapott, a másik tekintetéből  jövő ferde pillantásra, ami ugyan nem tartott tovább a pillanat törtrészénél, de egy jó időre valami megmagyarázhatatlan, rossz érzést hagyott maga után. Egyszerűen nem szeretünk az irigységről beszélni, pedig nagyon is köztünk élő érzelem. Az érzés, amit egyáltalán nem szívesen vallunk be magunknak sem, holott mindannyian magunkban hordozzuk az irigységgéneket. 

Manapság korlátlanul beszélünk bármiről, mégis, az irigységről inkább hallgatni szeretünk. Már egy jó ideje foglalkoztat a téma, de eddig  sehogyan sem tudtam rávenni magam, hogy belekezdjek. Mert az irigységről tényleg kellemetlen beszélni. Miért? Mert eleve nehéz a beismerés. 

Mindenütt jelen van, az utcán, az irodában, az otthonokban, és szinte kivétel nélkül felüti a fejét ott, ahol két ember elkezdi összehasonlítani egymást. Nem titok, mi nők ilyenek vagyunk. Óhatatlanul is összehasonlítjuk magunkat más nőkkel. Nincs az a tökéletes önbecsüléssel rendelkező intelligens nő, aki egy- egy agyonhajszolt, gyengébb pillanatában ne kapta volna magát azon, hogy némi irigységgel vegyült csodálattal figyeli kevésbé zilált nőtársait. És ez rendjén is vagy így, hiszen ettől eltekintve szívből és őszintén tudunk örülni mások örömének, és főleg nem érzünk szomorúságot amiatt, ha nőtársunknak több jutott szépségből, elismerésből, bókokból, sikerekből.

Irigyelni bármit lehet: karriert, pénzt, sikert, életstílust, álomnyaralást, kiegyensúlyozottságot, egészséget, egy egész életet.

Összegyűjtöttem Neked az irigység 9 típusát, hogy tudd, Te melyik csoportba nem tartozol bele.

 1. Rosszindulatú irigység. Az irigylő csupán annyit akar, hogy az irigyelt fél valamit ne birtokoljon, ne érezzen. Az irigylő azt kívánja, hogy az irigyelt dolga minél rosszabbul menjen. Az irigylő ez esetben kezdi magát egyre jobban érezni.
 2. Megszégyenítő irigység. Az irigylő környezetében felbukkan valaki, aki mellett kevesebbnek érzi magát.  Ilyen személy mellett az irigylő sokkal inkább érzékeli saját hiányosságát, és a másik személy puszta jelenlétét is támadásnak veszi. Az irigység annyira erős, hogy az irigyelt felet nyilvánosság előtt pletyka, vagy intrika révén lehetőség szerint kellemetlen szituációba kell sodorni. Az irigység itt nem tárgyra irányul, hanem magára a személyre.
 3. Megalkuvó irigység. Az irigység érzése ugyan mély fájdalmat okoz, de az irigyelt személy közelsége olyan sok előnnyel jár, hogy az irigylő barátságot szimulál az ebből a kapcsolatból származó előnyök érdekében. Ez esetben mindkét fél tökéletesen tisztában van a szerepével. Az irigyelt felet különösképpen nem zavarja, hogy irigység tárgya lett. Jól ismeri a mondást, mely szerint inkább legyen ezer irigyed, mint egy sajnálód. Jól tudja mennyit dolgozott azért, hogy irigyelt élete legyen.
 4. Munkahelyi irigység. Miért nem ő kapta a kinevezést? Miért nem vele történik mindez? Az irigylő úgy érzi, ő is lehetne az előléptetett fél helyébe, mindenképpen a másik fél sikerét szeretné magáénak tudni. A másik ember sikere kissebbségi érzést vált ki az irigylőből.
 5. Partnerkapcsolatban előforduló irigység. 
 6. Birtokolni vágyó irigység. Bármely kis dolog feltűnésekor érzett birtoklási vágy.  “Semmi nem elég” szindróma. Az irigylő mindent magának akar, teljesen mindegy, hogy mi az, lényeg, hogy az övé legyen.
 7. Keserű irigység. Az irigylő mások javai felett érzett keserűsége. Az irigységbe egy jó adag szomorúság és kedvetlenség vegyül. Az irigylő leszól minden olyan dolgot, amiről tudja, hogy soha esélye sem lesz birtokolni.
 8. Motiváló irigység. Az irigyelt fél példaképpé válik. Az irigylő célja, hogy legalább annyira jó és sikeres legyen, mint az irigyelt fél, vagy túlszárnyalja azt.
 9. Bénító irigység.  Az abszolút hiány állapotából indul ki. Az irigy fél teljesen frusztrált, és azon kesereg, hogy ő soha nem fogja azt megszerezni, amivel az irigyelt fél rendelkezik.

Aggodalomra adhat okot, ha egyre sűrűbben veszed észre magadon, hogy állandó elégedetlenség gyötör, és összeráncolt homlokkal jársz-kelsz a nagyvilágban. Mitévő legyél?

 1. Hagyd abba az önmarcangolást. Legyél jóba önmagaddal!
 2. Hagyj fel az örökös hasonlítgatással.
 3. Fókuszálj a saját életedre, a megoldandó problémáidra.
 4. Ha életed bármely területén hiányérzet merül fel benned, tegyél érte, hogy ez a jövőben ne így legyen. Gondold át, mi az ami a saját életedben valóban boldoggá tenne. Tűzd ki ezt elérendő célnak.
 5. Ennek érdekében tegyél meg minden tőled telhetőt. Ne legyél túlságosan kényelmes. Lépj ki a komfortzónádból, dolgozz keményen nap mint nap.
 6. Ne sajnáltasd magad és soha ne add fel!
 7. Higgy magadban! Hidd el, csodákra vagy képes.
 8. Ha hibáztál, tanulj belőle. Vondd le a konzekvenciát, és próbálkozz újra, csak most kicsit másként.
 9. Lépj ki a hiány állapotából. Légy hálás azért, amid van.
 10. Légy optimista! Mosolyogj sokat! Tudd, hogy az életedben minden okkal történik.

Fotó: Paul Gauguin – Aha, oe feii? (1892)Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.