Felőrölnek saját belső konfliktusaid? 6 tipp, ami segíthet feloldani őket

Észrevetted már, hogy belső ellentmondásaink, nehézségeink kívül, a környezetünkben is megjelennek? Harcunk önmagunkkal egy-egy ellentétes gondolat kapcsán sokszor a körülöttünk lévő személyekben, konfliktusainkban elevenedik meg. Ami bennünk zajlik, tükörként körénk vetül és nem is tűnik el, amíg meg nem oldjuk ezeket. 

Sokan élünk együtt belső ellentmondásainkkal, melyek akár évekig sem kerülnek felszínre. Az emberi elme ugyanis annyira csodálatos, hogy a bennünk lévő feszültséget – ami az ellentmondásos helyzetekben keletkezik- minél gyorsabban szeretné megszüntetni, így hamar elindulnak az énvédő mechanizmusok. Ez sokféle módon történhet: tagadás, kivetítés, racionalizálás, érzelmi blokkolás vagy akár egyszerűen nem veszünk tudomást róla. A leggyakoribb, hogy lezárunk és gyárthatunk magunknak egy indokot, ami segít megmagyarázni, miért megyünk arra, amerre. Persze azért, mert elindultunk az egyik irányba, még maga a belső ellentmondás, amit nem oldottunk meg, nem szűnik, csak mélyre temetjük magunkban, így egyenes következménye, hogy idővel felszínre fog jönni. Például szorongás, betegség vagy akár vissza-visszatérő megoldatlan élethelyzetek formájában. De mit tehetünk azért, hogy ezeket a belső ellentmondásokat tisztázzuk magunkban?

Mindig legyél őszinte, legalább önmagadhoz

Fontos, hogy a benned rejlő ellentmondások felszínre kerüljenek, még ha nehéz vagy fájó velük szembenézni, akkor is. Érdemes enegiát fektetni abba, hogy tisztázd a helyzetet magaddal. Hangosan mondd ki őket, legyen az épp pozitív vagy negatív. Ne másokat okolj a konfliktusokért, helyzetekért, hibákért, járj te a végére.

Ilyenkor elsősorban ne a következményeken járjon az agyad

Amikor hangosan kimondod, ne foglalkozz a következményekkel, a megfelelési kényszerrel, egyszerűen csak merd megfogalmazni a téma kapcsán mindkét oldalról a gondolataidat és az érzéseidet.

Vizsgáld meg mindkét állítást

Keresd meg az ellentétes állítások gyökerét. Mi lehet az oka, hogy mindkét állítást igaznak véled? Honnan jöhetnek az érzések? Korábbi tapasztalat? Szülőktől hozott minták? Melyik az, ami valóban a vágyaidat tükrözi és melyik az, ami rossz berögződés lehet?

A belső ellentmondás sokszor azért alakul ki, mert korábbi tapasztalatainknak, mintáinknak, érzéseinknek ellentmond az új tapasztalat és minta, így nem tudjuk egyértelműen magunkban helyre tenni.

Tisztázd milyen érzések kapcsolódnak még a témához?

Nagyon érdekes, mert sokszor egy-egy ilyen elcsöndesedésnél olyan érzések és emlékek is feljöhetnek, amiről nem is gondoltad volna, hogy benned vannak vagy hogy bármi közük lenne az aktuális témához. Csak hát minden, mindennel összefügg…A meditáció is segíthet, hogy ezek mind- mind felszínre kerüljenek.

Harmónia benned

Ha a két állítás a folyamat során helyre kerül benned, a feszültség feloldódhat és talán meg is születik az ellentmondásos helyzet harmonikus válasza.  Ahogy megtalálod az egységet magadban, minden más is egységben lesz körülötted. Miért? Mert ha te változol, a környezeted és a sorsod is változik. Csak adj időt neki. Róma sem egy nap alatt épült..


Mit csinálj, ha még mindig nem érzed? 

Van, hogy olyan mélyen vannak ezek az ellentmondások, hogy egyedül nem tudunk megbírkózni velük. Számtalan módszer segíthet megfogalmazni és feloldani ezeket, érdemes kipróbálni akár a hipnózist, a családállítást, a szomatodrámát, NLP-s gyakorlatokat, de a meditáció is sokat segíthet.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.