Boldogan éltek, míg meg nem haltak…

Manapság egyre kevésbé jellemző kapcsolatainkra a „Boldogan éltek, míg meg nem haltak.” Joggal merül fel a kérdés, miért nehéz jól működő és hosszú távú párkapcsolatot kialakítani? Egyáltalán honnan tudjuk, hogy ez az, amiért érdemes kitartani? Hol húzzuk meg a határt? És miért nem fogadjuk el, hogy akár az élet, kapcsolataink is hullámzóak, tehát egyszer fent, egyszer lent és néha bizony bekövetkezhet egy bizonyos stagnálás is. Rázárjuk az ajtót a „tökéletes időszak” után, vagy inkább meg akarjuk oldani a felmerülő problémákat?

Van egy hindu tanítás, amit nagyon szeretek és a filozófiáját próbálom magammal hordozni, bármilyen változással is kell szembenéznem. Egy indiai hercegnő elviszi az édesapjától kapott gyűrűt egy hindu bölcshöz. Arra kéri, hogy véssen bele a gyűrűbe valami olyan bölcsességet, ami a rossz időkben reménnyel tölti el, a jó és boldog időszakokban óvatosságra inti. Pár nap múlva, amikor a hercegnő visszatér a bölcshöz, az alábbi szót látja belevésve a gyűrűbe: E L M Ú L I K.

Gondolj csak bele, mi lenne, ha a hindu mese tanítását arról az oldalról közelítenéd meg, hogy a rossz is elmúlik. A változás és az élet hullámzása folyamatosan részünk és csak akkor tudunk az akadályokon keresztül jutni, ha tudjuk, mire is vágyunk igazán. Ha megfogalmaztuk, mi az, ami jó nekünk és merre is van az a bizonyos arra.

 ihaveadream

Kapcsolataink egyre nehezebbé válnak. Túl sok az inger körülöttünk és egyre könnyebben pótolhatóak hiányérzeteink is. Sokaknak inkább teherré, nem pedig értékké avanzsál egy hosszú távú kapcsolat és ritka, ha valaki meg is tudja becsülni azt, amije van. Hiszen könnyebb az extázis érzését megtartva mindig újat és jobbat keresni. A kettő közötti üres járatokban viszont csak egyre nagyobb lesz a hiány, amit majd próbálunk kitölteni. És megindul egy örökös foltozgatás. Belemenni abba, hogy mit is szeretnénk, fájdalmas és hosszú folyamat. Főleg, ha már kapcsolatban élünk. Nem azzal van a baj, hogy a legjobbat szeretnéd magadnak, hanem hogy sok esetben nem is tudod, mi az, ami igazán jó Neked.

love

Hallgattam egy TED- es videót (Esther Perel: Gondolkozzunk el újra a hűtlenségről), amiben megütötte a fülemet két mondat. „Régen azért váltunk el, mert boldogtalanok voltunk. Ma azért válunk, hogy boldogabbak legyünk.” Pál Ferinek van egy mondása, miszerint „akkor lehetsz igazán boldog, ha meg tudsz elégedni az elég jóval”. Hiszem, hogy mindenki különleges valamiért, de ettől még mindenkinek van gyengesége. Senki sem tökéletes. És ha ezt a pontot figyeled kapcsolataidban, mindig találsz majd jobbat. Ha folyamatosan úgy nézed az életed, mi mindened nincs, a hiány csak hiányt fog képezni és egyre boldogtalanabb leszel. Nem a párkapcsolatod miatt. Önmagad miatt. Ha nem látod, mit is képviselsz az életben és kapcsolataidban, egy idő után nem fogod jól érezni magad a bőrödben.

Ha megfogalmazódik Benned a kérdés, mi van, ha van ennél jobb, csak állj meg és nézz magadba. Lehet, hogy nem a megfelelő kapcsolatban vagy, de várj azzal, hogy hirtelen döntést hozz. Itt az idő, hogy megfogalmazd és tudatosítsd azt, mire vágysz.  Láss tisztán, mielőtt bármit tennél. Adj időt mindennek. Így a végén olyan döntést hozol, amiben később is biztos lehetsz.

donteselott

Ha időt adsz és átgondolsz mindent, azt is látni fogod, a megfelelő kapcsolatban vagy-e, a megfelelő emberrel. Bárhogy is legyen, egy biztos. Ha ezt is a tudatosság oldaláról közelíted meg, kitartással előteremthető az, ami Téged igazán boldoggá és teljessé tehet. Hosszú távon. És így talán a mondás is igaz lesz, Boldogan éltek míg..

Fotó: ITT, ITT, ITTPinterestHozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.