Boldogító “NEM”

Manapság nem is annyira egyszerű nőnek lenni. Szüntelenül igyekszünk a legjobb formánkat hozni. Minden esetben arra törekszünk, hogy egyszerre legyünk vonzók, dögösek, szuper anyukák, odaadó szeretők, szellemes társalkodópartnerek, megbízható barátnők, gondoskodó családtagok, művelt és maximálisan terhelhető munkaerők, széles látókörrel, némi könnyedséggel és diszkrét bájjal fűszerezve. Legtöbbünket nyomaszt a “tökéletesnek kell lennem” eszménye.  Szorongunk az állandó megfelelési kényszertől, mégis minduntalan  engedelmeskedünk neki. 

Hogyan lehetséges egyszerre ennyi elvárásnak megfelelni? Lehetséges egyáltalán? Nem csoda tehát, ha olykor eltévelyedünk, elveszítjük saját életünk felett az irányítást és szinte észrevétlenül engedjük át egy másik ember kezébe, viszonzásul némi törődést, odafigyelést remélve. Igazán erősek és érzelmileg függetlenek akkor lehetünk, ha belátjuk végre, nem rendelhetjük a saját szándékainkat mások akarata alá. Ne akarjunk állandóan megfelelni a külső körülményeknek, hiszen ezzel hosszú távon önmagunknak okozunk fájdalmat.

FullSizeRender-97

Ártatlannak tűnő, de mégis veszedelmes kérdések: Elég jó vagyok? Elég jól csinálom? Mit szólnak ehhez mások? A tökéletességre törekszünk, és ha ez nem sikerül, vagy valakitől kritikát kapunk, azonnal pánikba esünk.  A megfelelési kényszer önbizalomhiányból és szeretethiányból ered. A megfelelési kényszerrel kűzdő ember, nem bízik saját magában és mindent megtesz azért, hogy szeressék. Lételeme a folyamatos pozitív visszajelzés és állandó megerősítés. Azt szeretné, ha mindenki látná, mennyire jó. Mivel állandó szeretethiánya van, de nem tartja magát érdemesnek a szeretetre, mindenkinek alárendeli saját akaratát, és két kedves szóért hajlandó bármire igent mondani. Az ilyen ember egyre többet vár el magától és ezzel egyenes arányban egyre inkább szeretne minden külső elvárásnak is megfelelni. A görcsös megfelelni akarás viszont rengeteg belső feszültséggel, szorongással jár, óriási energiákat emészt fel, és hatalmas erőfeszítést igényel ami előbb-utóbb nemcsak a gondolatait betegíti meg, hanem testi tüneteket is okoz.

FullSizeRender-89

 

Valamelyest mindannyiunknak fontos, hogy mit gondolnak rólunk mások. Mégsem lehet minden nekünk támasztott külső elvárásnak megfelelni. Természetesen van számos társadalmi norma, ami alapján működünk, és ami alapján szocializálódtunk. Nyilvánvaló, ezeknek nap mint nap mindannyian meg kell felelnünk. A munkánkban, a párkapcsolatunkban, egyéb társas kapcsolatainkban, a családunkban, ezeregy elvárásnak teszünk eleget. Ez teljességgel természetes? Hol van a határ az egészséges megfelelés és a kínzó megfelelési kényszer között?  A problémák akkor kezdődnek, amikor minden egyes cselekedetünkkel másoknak szeretnénk megfelelni. Próbáljunk meg befelé figyelni. Nem kell mindenhol mindenben jónak lennünk. Semmi szükség rá, hogy úgy mentsünk meg kapcsolatokat, hogy saját kívánalmainkat adjuk fel azért, hogy bezsebeljünk egy-két jó szót. Erre nem vagyunk rászorulva. A saját energiáidat álmaid megvalósítására használd, nem pedig mások vágyainak beteljesítésére.

Van egy elméletem, miszerint annak akarunk leginkább megfelelni, akinek a szeretetében nem vagyunk biztosak, és leginkább az köti feltételekhez a szeretetét, aki biztosra veszi, hogy nem veszíthet el minket egykönnyen. 

Szeresd önmagadat annyira, ahogy másoktól is elvárnád, hogy szeressenek. Abban az esetben ha jóban vagy önmagaddal, nincs szükséged a folyamatos külső megerősítésre. Hidd el magadról, hogy értékes vagy és szerethető. Szeresd és tiszteld önmagadat, így válsz mások által is szerethetővé. Ne koldulj szeretetet senkitől. Ne akarj csak azért megfelelni, hogy kedveljenek. Hidd el, ha egy kapcsolatban nem érzed magad biztonságban, az sem segít, ha minden pillanatban a másik ember kívánságát lesed. Ha valaki folyamatosan elvárásokhoz igazítja a szeretetét, annak tehetsz akármennyi szívességet, soha nem fogsz igazán megfelelni neki. Aki feltételekhez köti a szeretetét, az érzelmileg zsarol.  Ne szorongj egy kapcsolatban, legyél bátran önmagad. Bármennyire is reménytelennek tűnik a helyzet, tudnod kell, mindig van választásod. A saját életedben legyél te a főszereplő. Megtenned semmit nem kell! És megfelelned sem. Az egyetlen, aki láthatatlan korlátok közé szoríthat téged, az Te magad vagy.

FullSizeRender-93

 

Szorongó típus vagyok.  Nehezen, vagy szinte egyáltalán nem tudok nemet mondani, talán azért, mert nem akarok csalódást okozni másoknak. Persze, amióta tudatosan dolgozom rajta, sokkal jobb a helyzet.  Korábban reflexesen mindenre igent mondtam, amiből egyenesen következett, hogy életenergiáim vészesen fogyni kezdtek. Ekkor számomra is nyilvánvalóvá vált, hogy sürgősen változtatnom kell. Alaposan átgondolva rá kellett jönnöm, hogy a legtöbb általam kimondott  “igen” mögött egy jókora “NEM” áll. 

FullSizeRender-107

Nemet mondani egyáltalán nem könnyű. Miért is?

 1. Nemet mondani rendkívül strapás szituáció. Mindkét fél számára kellemetlen, és komoly akaraterő kell hozzá.
 2. Sosem lehet rá felkészülni, mivel a kérdés minden esetben váratlanul ér.
 3. Amint kimondjuk a bűvös szót, rögtön utána jön a lelkiismeretfurdalás.“Nem kellett volna.”
 4. Félünk, hogy elveszíthetünk számunkra fontos embereket azáltal, hogy kérésükre nemet mondunk.
 5. Nem szívesen bocsájtkozunk konfliktushelyzetbe, és egy lehetséges “NEM” könnyen oda vezethet.
 6. Semmiképpen sem szeretnénk megbántani egy számunkra fontos embert egy lehetséges elutasítással.
 7. Sokszor egyszerűen csak lehetetlennek tűnik NEMet mondani, ezért inkább belemegyünk a helyzetbe, amiben természetesen végtelenül kellemetlenül érezzük magunkat.
 8. Félünk, hogy többé nem kérnek a segítségünkből, illetve elveszítjük a másik fél bizalmát. Félünk, hogy akár egyetlen visszautasítás esetén is,  többé már nem fordulnak hozzánk bizalommal.
 9. Nem szívesen okozunk csalódást. 
 10. Nem merünk visszautasítani egy ajánlatot, ami nem a legmegfelelőbb számunkra, mert tartunk tőle, hogy a jövőben nem kapunk kedvezőbb ajánlatot.
 11. Azért nem mondunk nemet, mert mi magunk sem szeretjük, ha visszautasítanak.
 12. Félünk mások nemtetszésétől, kritikájától, attól, hogy mit gondolnak Rólunk.

FullSizeRender-106

Hogyan lehetséges szofisztikáltan nemet mondani, avagy hogyan mondjunk finoman, de határozottan nemet? 

 1. Bízzunk magunkban!
 2. Gyakoroljunk otthon a tükör előtt. Mondjuk ki hangosan: “NEM”
 3. Maradjunk higgadtak és határozottak
 4. Legyünk kedvesek és ne bántsuk meg a másik embert. Ne ítélkezzünk és ne kritizáljunk.
 5. Mindig gondoljuk át, mi az, amit valójában szeretnénk. Ha igent mondunk arra, amit igazából nem is akarunk, az dupla energiá és időbe kerül majd, amitől egyre feszültebb leszünk.
 6. Ne magyarázkodjunk, és ne kérjünk bocsánatot. Erre semmi szükség. Nem bántottunk meg senkit, mindössze a saját érdekeinket képviseltük.
 7. Ne körülményeskedjünk, fogalmazzunk világosan, és mondjuk ki bátran. “Nem tudok segíteni”.
 8. Ne találjunk ki ócska kifogásokat, ne fogjuk hazugságra a visszautasítást, mert könnyen elfelejthetjük, amit korábban mondtunk.
 9. Ne mondjunk igent úgy, hogy közben már tudjuk, pár órán belül telefonon úgyis nemet fogunk mondani.
 10. Ne halogassuk a visszautasítást, könnyítsünk a lelkünkön, és mondjuk ki azonnal.
 11. Fogalmazzunk úgy, hogy a mondandónkból világosan kiderüljön, nem az adott személyt utasítjuk vissza, csak a kérését.

FullSizeRender-116

Tiszteld magad annyira, hogy a saját életedet éled, és a saját időddel TE rendelkezel.  De mi van akkor, ha egyszercsak nemet mondunk? Nem is olyan vészes, ugye?Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.