Buddhizmus anyáknak

Anyaként az élet közel sem olyan egyszerű, ahogy én azt elképzeltem. Lelki szemeim előtt láttam magam, amint szülés után egy héttel ismét csúcsformába lendülve plusz egy fővel szelem a várost és folytatom ugyanazt az életet amire eddig be voltam rendezkedve. Azt gondoltam, mindenre fel vagyok készülve. Azóta eltelt két és fél év, és persze mondanom sem kell a csúcsformámnak nyoma sincs. Készítettem egy listát. Amiből egyértelműen kevesebb lett: magamra fordítható idő, energia, türelem, barátok,  karrier. Amiből egyértelműen több lett: szorongás, aggodalom, kialvatlanság, zaj, feszültség. Amire ilyenkor feltétlenül szükségem van: egy erős, együttérző férj, és persze más anyák társasága. Be kell látnom, nem kis erőfeszítést igényel lavírozni a jó anya, szuper feleség, odaadó szerető, kitűnő háziasszony, mindent megértő barátnő, remek családtag, és tökéletes munkatárs szerepei között. Viszonylag rövid idő alatt sikerült fényévekre távolodnom a korábban kitűzött személyes céljaimtól ami nem tagadom, nem kevés frusztrációt okozott, az állandó kialvatlanságról már nem is beszélve. Sosem voltam az az elveszett típus, de így visszatekintve,  be kellett  látnom, anyaságom első évében eléggé elveszettnek éreztem magam.  Az a fajta ember vagyok, aki kerüljön bármilyen lehetetlen szituációba, a hajánál fogva is kihúzza magát belőle. Arra viszont egyáltalán nem számítottam, hogy az anyaság ennyi nem várt meglepetést tartogat és rengeteg új kihívás elé állít.  Egyszerűen meg kellett tanulnom anyaként is bízni önmagamban. És még valami.  Nem jól zsonglőrködöm az idővel. A nap végére mindig oda lyukadok ki, hogy megint valami lemaradt, valamire nem jutott idő, többet is kihozhattam volna az adott napból.

“Számomra az anyaságot legpontosabban az a mondás írja le, hogy az anyaság kétszer olyan rosszá és kétszer olyan jóvá teszi az életet. Van szenvedés, és egy csomó minden nem tökéletes, de a szeretet megment minket.” (Sarah Napthali, Buddhizmus anyáknak)

Persze az anyaság nemcsak lemondás, aggodalom, kétségbeesés, hanem maga az önzetlen, igazi szeretet. Mégis úgy éreztem, elkelne néhány lélekemelő jótanács.

IMG_4545

Nem telt bele néhány nap és életem szerelme ezzel a könyvel állított haza. Jutalomfalatnak szánta édesség helyett, mivel azt már jóideje nem eszem, és finom célzásnak is talán, ugyanis mostanában hajlamos vagyok apróságokat is túlreagálni, és kétségtelen, hogy nem minden esetben vagyok a türelem bajnoka. Ösztönösen ráérzett, mire van szükségem.

Egyrészről szkeptikusan fogadtam a könyvet, mivel  nem vagyok buddhista, és frászt kapok a gyereknevelésről szóló szakirodalmak jelentős hányadától,  amelyek ezerféleképpen magyarázzák hogyan kell helyesen szeretni. Másrészről minél előbb szerettem volna megtudni, hogyan lelt egyensúlyra az ingókövek tetején önmaga teljes harmóniájában üldögélő kicsi sárga gumikacsa.

Csak úgy faltam Sarah Napthali könyvét, aki két fiúgyermek édesanyja és gyakorló buddhista. Végre egy könyv, ami más. Hiteles, kíméletlenül őszinte, mégis mulatságos. Egy könyv, ami az anyáknak szól, és nem a baba felől közelít, hiszen a babák valami csoda folytán mindig az ellenkezőjét csinálják annak, ami a gyermeknevelési könyvekben meg van írva. A szerzőnő praktikus tanácsokkal lát el minket, gyakorló anyákat a buddhizmus négy Nemes Igazságán keresztül, úgy, hogy eközben egyáltalán nem akar megtéríteni.

 “A könyv az anyák életéből indul ki: sorra veszi az őket érintő kérdéseket és elmagyarázza, hogyan segíthat az adott helyzetben mindaz, amit a buddhizmus tanít. Egyik fontos témája az itt és most: hogyan tudjuk megőrizni – amagunk és a gyermekeink érdekében – a nyugalmunkat, hogyan ketzelhetjük a dühünket és lehetünk urrá félelmeinken.” (Sarah Napthali, Buddhizmus anyáknak)

Hogyan jutsz egyről a kettőre újdonsült anyaként? Hogyan lehetsz türelmesebb, optimistább, figyelmesebb? Hogyan küzdj meg az alváshiánnyal, a bezártsággal, és azzal, hogy magadra egyáltalán nem jut idő? Hogyan legyél boldog, kiegyensúlyozott anya a család nem kis örömére? Hogyan meríthetsz magadból elegendő energiát ahhoz, hogy a hétköznapokban békés és kiegyensúlyozott anyaként tudj funkcionálni?

 “Igen, az anyaság egyfajta önellátó üzemmódra kényszeríti a nőket. Az egyetlen reményünk az örömteli és bölcs anyaságra az, ha olyan belső erőforrásokra építünk, amelyekkel magunkat tápláljuk. Mivel rendre mások igényei szerint ugrálunk – mindig csak adunk és adunk – , elengedhetetlen, hogy megtaláljuk a feltöltődés módját.” (Sarah Napthali, Buddhizmus anyáknak)

Mit tegyél, ha éppen nem érzed jól magad a bőrödben? Hogyan számolj le a gyötrő bűntudattal, amit amiatt érzel,hogy nem  tudsz eleget foglalkozni a gyerekeddel, a férjeddel a kariereddel, a családoddal. A könyv óvatosságra int és azt tanácsolja, legyél türelmes és együttérző önmagaddal, legyél önmagad legjobb barátja.

“Életünk egy olyan időszakában, amikor leginkább támogatásra és együttérzésre lenne szükségünk, vég nélkül kritizáljuk magunkat.” (Sarah Napthali, Buddhizmus anyáknak)

Kezdj el meditálni, tegyél meg mindent azért, hogy egészséges tudatállapotba kerülj. Éld meg a pillanatot, próbálj meg  tudatosan jelen lenni a nap minden pillanatában. Ebben lehet segítségedre a meditáció.

 “A meditáció és a pillanatra való tudatos odafigyelés egyfajta szellemi kikapcsolódás: nem a szokásos köreinket futjuk, nem aggódunk, nem tervezünk. Ha tudatosabban élünk, boldogabbak leszünk.” (Sarah Napthali, Buddhizmus anyáknak)

A könyv időhiányban szenvedő abszolút kezdő meditálóknak két lehetőséget is kínál. Az egyik ilyen, mosogatás közben. Ahogy most körbenézek a konyhában, azt hiszem ez éppen aktuális is. Csak előbb összerendezem a mimikai ráncaimat. Rendben, megvagyok. Most megyek, és kipróbálom hogyan is működik ez a gyakorlatban. Megpróbálok magamban mindent tudatosítani, ami a mosogatáskor történik. Csak a légzésemre, a kezeimre, a tányérokra, a víz hőfokára összpontosítani. Kezdetnek nem is rossz. És ki tudja, a későbbiekben talán még újabb bejegyzés is születhet belőle.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.