A Dalai Láma szavai utat mutatnak, hogyan találjuk meg az egységet saját magunkkal

Hiába érezzük a helyes utat a lelkünkben, ha fejben nem tartunk ott, ha tele vagyunk félelelemmel, vagy nem érezzük méltónak magunkat a boldogságra, nem találjuk az irányokat. Aztán előbb vagy utóbb, ha dolgozunk érte, hogy fejlődhessünk, minden összeáll, a tudatunk összhangba kerül a valódi, belső vágyainkkal és érzéseinkkel, a félelmet pedig bizalom és hit váltja fel. De ehhez meg kell értenünk magunkat, az életutunkat, a múltunkat és a korábbi döntéseinket is.

Ha az önbüntetést – amit sokszor észre sem veszünk, mert tudattalanul, belső kényszer vagy berögzült, rossz minták hatására teszünk – szeretetre cseréljük, átváltoznak körülöttünk a dolgok. Persze ezt hiába mondjuk csak így ki, megvalósítani nem olyan egyszerű… De türelmesnek kell lennünk. Felépíteni a bizalmat és a hitet önmagunkkal szemben hosszú út. Először csak percekre éljük meg, aztán egyszer csak tovább is élvezni tudjuk ezeket a harmonikus pillanatokat. Idővel ez a belső béke, az egység önmagaddal szétárad az egész testedben és lelkedben is, és megváltoztatja az életed. A viselkedésed, a kapcsolataidat, mindent. És már nemcsak azzal kell foglalkoznod, hogy meggyógyítsd magad, hanem sok másra is jut időd és energiád. Egyszer csak észreveszed a különleges dolgokat körülötted, amit eddig hiába néztél, nem láttál és ez még több boldogsággal tölt el, Téged és másokat is körülötted.

“Először az ember megérti, hogy szenvedései jó részét maga okozza szükségtelenül. Másodszor ennek az okait keresi saját életében. Keresni annyi, mint bízni önmagunkban, hogy képesek vagyunk véget vetni a szenvedésnek. Végül felébred a vágy, hogy utat találjunk a békéhez, mert minden, ami él, boldogságra vágyik. Mind szeretné megnyerni saját legtisztább lényét.”

Őszentsége a XIV. Dalai Láma: A bölcsesség óceánja


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.