Egoizmus – 8 tipp a hétköznapokra, hogy egészségesen önző legyél 

Az egoizmus jó. Csakhogy ez keveseknek jut eszébe. Mert nem illik ilyet mondani. A legtöbben valahogy máshogy gondolják. Fogd vissza magad, állj folyamatosan mások  rendelkezésre, és segíts mindenkinek önzetlenül, csak azért, mert jó ember vagy. De megéri mindez, ha közben belül fortyogunk és önmagunk ellenállásába ütközünk? Hosszútávon semmiképp.

Én is beleestem a csapdába és hosszú éveken át ugyanezt vártam el magamtól, mígnem megszületett bennem a felismerés: ha a saját igényeimet mindenki másé mögé helyezem, záros határidőn belül tönkreteszem magam. Kezdtem kapisgálni, hogy az egészséges önzésnek semmi köze a beteges önimádathoz. Egészségesen önzőnek lenni, és a saját igényeinket előtérbe helyezni egyenlő az önszeretettel. Enélkül lehetetlen komfortosan élni.

A következő mondat mindig jusson eszedbe! Nyomtasd ki, írd fel, tedd egy jól látható helyre vagy mondogasd magadnak: 

Abból nem tudsz adni, ami neked sem áll a rendelkezésedre! 

Törődj a szükségleteiddel és bánj jól magaddal. Ezt hívjuk egészséges egoizmusnak. Amivel senkit nem bántasz meg, és senkit nem használsz ki, te viszont sokkal jobban érzed tőle magad

Íme 8 tipp, hogy te is egészségesen önző legyél 

1. Legyél magabiztos, erősítsd magad! 

Ha szeretnél önzőbb lenni, dolgoznod kell az önérzeteden. Ki kell állnod a vágyaidért és a véleményedért, ami magabiztosságot igényel. 

2. Szeresd magad! 

Fogadd el a hibáidat és a gyengeségeidet. Ezekkel együtt vagy teljes egész. Ha szereted magad, többé nem vársz kívülről elismerést. És még valami, minél inkább elfogadod magad, annál inkább fogadnak el mások is. 

3. Mondj nemet! 

Húzd meg a határaidat, és ne hagyd, hogy átlépjék. Ez nehéz, különösen akkor, ha te is mindenkinek segíteni szeretnél. Ha szükséges, mondj nemet, és ne érezd miatta rosszul magad. 

4. Légy önmagad! 

Éldd a saját életed, mondd el a véleményed, és elégítsd ki a vágyaidat és valósítsd meg, amit elterveztél. Egyszerűen hangzik, mégis sokszor nehezünkre esik ezt tenni. Ehelyett mások vágyainak megvalósításában segédkezünk, és sajnos a legtöbben eszerint alakítjuk az életünket. Ahelyett, hogy felnőttként végre szabadok lennénk, hagyjuk, hogy a főnökünk, a családunk, a partnerünk, a társadalom mondja meg, hogy mit csináljunk. 

5. Legyél büszke magadra! 

Ismerős a szituáció? Valaki köszönetet mond neked, és te rögtön rávágod, “ugyan már, semmiség, nem nagy dolog…!” De igen az! Gondolj csak bele, valami jó dolgot csináltál, amit a környezeted visszatükröz neked, és te ahelyett, hogy büszke lennél magadra, úgy teszel, mintha semmiség lenne az egész. Mostantól legyél büszke magadra, és ha megdícsérnek, egyszerűen csak köszönd meg. Senki nem fog ezért nagyképűnek tartani. 

6. Ne törődj vele, mit gondolnak rólad mások!

Őrültség magadat mások rólad feltételezett gondolatainak rabszolgájává tenni! Ehelyett koncentrálj a saját gondolataidra, a többiekével nincsen semmi dolgod. 

7. Tedd a dolgod!

Csak a saját utadat járd, ne kövess másokat! Találd ki, hogy mi az, amit valójában akarsz, és ha megvan, ne hagyd, hogy bárki lebeszéljen róla. 

8. Egyedüli vagy! 

Talán a szomszédodnak szebb a háza, és a kolléganődnek vékonyabb a dereka, te viszont jól tudsz főzni és remek párkapcsolatban élsz. Ugye mindig találsz valamit, ami azt bizonyítja, hogy a másik ember jobb, szebb, sikeresebb mint te? Ezzel csak magadat bántod. Hagyj fel a hasonlítgatással és az önmarcangolással, így könnyen boldogtalanná teszed magad. Mostantól koncentrálj kizárólag a saját sikereidre és boldogságodra. 

Menni fog, igaz? Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.