Egy mondat, ami segít felsimerni, hogy egyoldalú és önző kapcsolatban élsz – Így törj ki belőle!

“Ha szeretsz, fogadj el olyannak, amilyen vagyok.”  Te is sokszor hallottad már ezt a nagyképű és közhelyes választ  egy-egy vitás kérdés kapcsán, amit a partnereddel szerettél volna megbeszélni? Vajon lehet-e erre bármit mondani? Elfogadható ez válaszként? Semmiképpen nem. Ez egy önző, öntudatlan, agresszív reakció a társunktól, amitől méltán érezhetjük magunkat sarokba szorítva. Ez a kijelentés pontosan annyit jelent, hogy legyen mindig az, amit én akarok. Ennél nagyobb erőfeszítésre nem vagyok képes érted. Ha te igazodsz hozzám, együtt lehetünk, ha nem, elválnak útjaink.

Ahol folyamatosan az egyik fél irányít, az nem egy szimmetrikus kapcsolat, sokszor mégis hajlamosak vagyunk szemet húnyni felette. És éppen ezzel rontjuk el. Belemegyünk egy számunkra kedvezőtlen helyzetbe csakazért, mert attól félünk, ha nem igazodunk hozzá, partnerünk megvonja tőlünk a szeretetét. Holott nőként önmagunkkal szembeni kötelességünk lenne felismerni, ha a társunk ilyen módon viszonyul hozzánk. 

Ha belemész a játszmába, a saját helyzetedet lehetetleníted el a kapcsolatodban, hiszen hiába fogadod el a társadat olyannak amilyen, még ezek után sem azt fogod kapni, amit szeretnél. Ha folyamatosan mást vársz, mint amit a tásrad ad, az hosszú távon feszültté és frusztrálttá tesz. Igaz ugyan, hogy akarata ellenére senkit nem változtathatsz meg, de elszenvedned sem kell a partnered milyenségét. Egy kapcsolat, ha egyoldalú és önző, az rossz irányba tereli az életed. 

Hogy mit tehetsz ellene? Számodra tetszőleges mértékben függetlenítheted magad a társadtól. Ha nem tisztelenk, és nem kérnek belőled, add csak a töredékét annak, amit adhatnál, hiszen az, hogy közel engedtél valakit magadhoz, nem arra való, hogy bántsanak. Az odaadás nem egyenlő a kiszolgáltatottsággal. Ismerd fel időben, hogy a kapcsolatod áldozatává váltál, és tedd meg a szükséges óvintézkedéseket. A te léted nem pusztán azért van, hogy a másikat boldoggá tedd vele. Neked is jogod van a boldogsához. Élj vele!One thought on “Egy mondat, ami segít felsimerni, hogy egyoldalú és önző kapcsolatban élsz – Így törj ki belőle!

  1. BENKE ÉVA

    Egyoldalú párkapcsolat,egyoldalú bánásmód,egyoldalú munka, egyoldalú ügyintézés, egyoldalú beleszólás, egyoldalú minden ! Ha a férfi elfogad olyannak ahogy
    meg ismert és szeret úgy is a hibáimmal együtt ,jót akar és nem küszködni,és kinozni látni akkor segítene innen elköltözni úgy ,hogy ne sérüljek meg ! Egyoldalú ” lakásban ” , házban ?

Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.