Ép testben ép lélek

Nekem a testem kapcsán két dolog jut eszembe először. Egy: Szeresd magad. Kettő: Fordíts rá időt és ápold. Ezzel kapcsolatban azonban mindenkinek más az elég. Abban szerintem megegyezhetünk, hogy egy férfi és egy nő teljesen máshogy látja a szép alakot, mind önmagán, mind a másik nemen. Elvárásaink biztosan vannak magunkkal és másokkal szemben is. Így éljük mindennapjainkat.

Te szereted magad nézni a tükörben? Meg vagy elégedve azzal az eredménnyel, amit ott látsz? Ha nem, akkor teszel érte, hogy másképp legyen? Valójában azt hiszem, teljesen mindegy hány kiló vagy, ha elfogadod a tested. A sport önbizalmat, örömet ad, és kellő kitartással az eredmény is látható lesz. Szeretem ezt a szót, hogy kitartás. Fontosnak tartom a mai világban, mert sok helyzetben kevés van belőle. Az internet hemzseg  a „Hogyan fogyj le két perc alatt”, „Így legyen kockás hasad 2 hét alatt”, „Ha csak ezt iszod, garantáltan megszabadulsz 5 kilótól” típusú instant megoldásoktól. De tényleg két hét a kockás hasat elérni? Mi jut eszedbe először, ha meglátsz egy szépen kidolgozott testet? Jó genetika? Előítéletek? Irigység? Tudod, hogy mennyi munka van mögötte? Hányszor kell a lustaság helyett erőt vennie az embernek magán, hogy ne a tévé elé üljön le munka után, hanem elmenjen egyet futni, jógázni, vagy éppen a konditerembe edzeni és kardiózni?

Két történetet hoztam Neked. Egy nőt és egy férfit, akiknek fontos, hogy edzésben tartsák testüket. Persze könnyű erre annyit mondani, hogy „jó genetika”, meg „ő biztosan az a típus, aki nem hízik”. Viszont hozzáállhatsz másképpen is.  Gondolataik motiválhatnak arra, hogy Te is meg tudod csinálni! Julcsi modellként és személyi edzőként, Zoli informatikusként dolgozik. Munkájuk mellett mindketten képzik magukat, mert fontos számukra a folyamatos tanulás és fejlődés. Életükben kiemelt szerepet játszik a sport. Tudatosan tesznek azért minden nap, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, és megteremtsék azt, amit a tükörben látni szeretnének. Így hozzák ki magukból és testükből is a maximumot.

A Nő

Balcony yoga , finally spring has arrived #yoga #meditation #home #peace #spring

Julianna (@juliannamucsi) által közzétett fénykép,

„Sok időt és energiát fordítok a testemre. Szeretem magam, de nekem is van olyan pillanatom, amikor éppen nem tetszik az, amit a tükörben látok. Viszont ezeket a helyzeteket motivációként használom. Így fordítom át a negatív energiákat pozitív cselekvéssé és ezzel még jobb eredményt érek el. Nem másoknak akarok megfelelni, hanem saját magamnak. Önmagamat motiválom. Nem mondom, hogy a külvilág véleménye nem számít, de sokszor akkora elvárások jönnek kívülről, hogy ami nem épít, azt egyszerűen kizárom. Személyi edzőként és modellként dolgozom.

 

A testem a saját marketingem, mindig mindenki tökéletesnek szeretne látni, ezt nem tudom máshogy kezelni, csak így. Mert nekem is van rossz napom. Olyankor kicsit visszavonulok, kizárom a külvilágot és máris jobban érzem magam.

 

Mivel ezt tanultam, tudom, hogyan kell felépíteni egy edzés tervet. Ezzel megkönnyítem a munkám és még időt is spórolok. Minimum heti négyszer edzek. Sokan azt gondolják, ez órák hosszat vesz el az ember életéből, pedig nem ezen van a hangsúly. Ahhoz, hogy eredményt érj el, a rendszeresség és a kitartás fontos leginkább. Az edzések legtöbbször 40-60 perc közé esnek, és koncentráltan egy izomcsoport köré épülnek. Persze emellett diétázom is, tehát figyelek a kiegyensúlyozott és egészséges étkezésre. Én ebben hiszek, mert a többit szerintem csak ideig-óráig lehet tartani. Viszont így garantált a hosszú távú eredmény.

 

Két nagy trükköm van: 80%-ban magamnak főzök, de 20%-ot engedek csalni. Minden héten van egy nap („cheating day”), amikor olyat is eszem, ami nem fér bele teljes mértékben a diétámba. Így könnyebb az önkontroll. A másik, hogy napi 3 liter vizet iszom. Sokszor, amikor éhségérzeted van, csak folyadékra volna szüksége a szervezetednek.

 

Igazából nem tartom lemondásnak, hogy egészségesen étkezem. Minden csak nézőpont kérdése. Ha hamburgerre vágyom, azt is meg tudom csinálni a diétámnak megfelelően, nem kell, hogy gyorsétterembe menjek érte.

Egy fontos tanács: Soha ne menj bevásárolni éhesen! Annak mindig rossz vége van!

A fitness világában szerintem két típusú ember létezik. Van, aki nem is várja el, hogy többre tartsák, mint egy „tökéletes test” és van, aki a „tökéletes test” mögött megbecsülendő értékekkel rendelkezik.

 

A legtöbb esetben persze a külső alapján ítélnek meg, tapasztaltam már féltékenységet is, de ez már legyen az ő dolguk. Én inkább motiválni és inspirálni szeretem az embereket. Ez az én célom.

 

Olykor én is felszedek például pár kilót. Most egy nyaralás alkalmával ez meg is történt, de utána fontos volt számomra az is, hogy visszarázódjak. Természetesen nekem is oda kell figyelnem. Ez nem csak a jó genetikán múlik, még ha sokan ezt is gondolják. Aki ismer, az tudja, hogy amikor a barátaim vacsorázni indulnak, én még sokszor jógázom, vagy kardiózom egyet. Látják, mennyi időm és energiám van ebben. És csak remélni tudom, hogy ezzel másokat is inspirálok. Mert szerintem megéri. Az önmagadba fektetett időnél nincs kifizetődőbb.”

A Férfi

ep testben ep lelek

„Én szimbiózisban élek a testemmel. Mindig is elfogadtam magam, még akkor is, amikor nem így néztem ki. Persze nekem is megvan az, amivel soha nem vagyok elégedett. Ez a hasam. Kockák ide vagy oda. Rettentően fontos számomra, hogy mindig a legtöbbet hozzam ki magamból.

Azt hiszem, maximalista vagyok, de nem mások véleménye motivál, inkább a belülről jövő késztetés.

Ha pár napig nincs lehetőségem mozogni, már szenvedek. Tudod, mennyit segít nekem ez egy-egy nehéz nap után? Kikapcsol, feltölt, és még jól is érzem magam tőle. Persze soha nem fogok kalóriákat számolni, de azért azt tudni kell, hogy az étkezés mindennek az alapja.

 

Az én trükköm ennyi: Sportolj többet, mint amennyit megeszel.

 

Ezt követem. Azt azért el kell mondanom, hogy bár nagyon szeretek mozogni, a kondi terem a „szükséges rosszként” van jelen az életemben. Heti háromszor minimum. De ugyebár valamit, valamiért. A futás viszont igazi felüdülés. Minden gondtól meg tud szabadítani. Olyan 8-10 kilométert szoktam lefutni egyszerre, ezt is minimum heti háromszor.  Jár-e bármilyen lemondással az, hogy ennyire figyelek a testemre? Hát persze.

 

Amikor hideg van, esik az eső, vagy csak rossz a kedvem, én akkor is futni és edzeni megyek. Könnyebb lenne persze beülni a tévé elé. Sokan munka után pihennek, nekem először a rutin edzés jön, és csak utána érek rá bármi mást csinálni.

 

Szerintem a férfiaknál kevésbé jellemző, hogy külső alapján ítélnek meg, de azért volt már rá példa, amikor nagyot néztek a végzettségem hallatán. Mindig mosolygok ezeken a sztereotípiákon, bár azért biztos valamiért kialakultak. Én egyszerűen csak szeretem magam, és ezért odafigyelek arra, hogy egészségesen egyek és sokat sportoljak. Alapvetően pedig azt gondolom, hogy nem minden a külső. A leggyönyörűbb nőt is unja már valaki. Például az sem zavar, amikor felszedek pár kilót. Persze figyelek rá, hogy ne csússzak át egy határon, mert az elhízást sokkal könnyebb megelőzni, mint aztán később ledolgozni.

 

Még a körülöttem lévők sem látják igazán, hogy mennyi munkát teszek bele. Néha azt hallom, hogy „de jó neked, fiatal vagy még, ezért ilyen könnyű” , „jó genetika” vagy hogy „jó a testfelépítésed”.  Nem tudják, hányszor kell legyőznöm igazán önmagamat, vagy feszegetnem a saját határaimat, hogy kitartó legyek és ne adjam fel.

 

Én viszont pontosan tudom, hogy mi van mögötte. Tudom, hogy mennyi energia és akarat kell hozzá, de megéri és mindenkit arra bíztatok, hogy vágjon bele. Nem csak önmagadat ismered meg jobban, de kitartást is kapsz általa, szóval tessék csak utánam csinálni.”

 

Vajon Te képes lennél ennyi áldozatra magadért? És ha igen, miért? A testedért? A lelkedért? A harmóniáért? Csak vágj bele! Hisz a mondás is így tartja: Ép testben ép lélek.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.