4 jel, hogy érzelmileg zsarol a párod

Amíg a szerelem vak, könnyen elsiklunk olyan tulajdonságok felett, melyek hosszú távon rossz irányba vihetik a kapcsolatunkat vagy akár személyiségünket is. Egy manipulatív partner nemcsak, hogy olyan szituációkba keverhet minket, amire igazából nem vágyunk, de könnyen célponttá is válhatunk mellette, folyamatos bűntudatot érezve a kapcsolatunk vagy személyiségünk hibáiért. 

Egy ilyen partner attól érzi magát erősnek, hogy lenyomhatja a másik felet, így az ilyen szituációk a másikban egyre csak önbizalomhiányt szülnek, erősítve ezzel a manipulatív személy pozícióját. Összeszedtünk pár olyan jelet, ami óvatosságra int és ha rendszeresen tapasztalod az alábbi helyzeteket érdemes szakember segítségét is kérni a szituációból való kikászálódásra. Mert bár az érzelmi zsarolás vagy manipuláció nem fizikai bántalmazás, ugyanolyan fájdalmas és romboló tud lenni az „áldozatnak”.

Ha mindent úgy állít be, hogy te rontottad el

Hibázunk, mindannyian, de hogy mindig a te hibád legyen minden? Ez azért kissé túlzás lenne. Ne érd el azt a pontot, amikor már el is hiszed, hogy minden rosszért te vagy a felelős a kapcsolatban.

Ha folyamatosan föléd akar kerekedni

A manipulatív, érzelmi zsarolással élő emberek sokszor érzik magukat kicsinek legbelül, de ahelyett, hogy önmagukon dolgoznának és önbizalmukat erősítenék, inkább a partnert nyomják lejjebb. Erősítik a másikban, hogy nem elég jók, miközben ők remekelnek.

 

Ha megváltoztatja a történéseket

Egy manipulatív személy olyannyira összezavarhat, hogy a végén már Te magad sem tudod,  mi a valóság. Szeretik a történéseket a múltban úgy átalakítani egy-egy apró részlettel, mintha minden kiindulópont a te hibád lenne.

 

Ha eltávolítja a barátaidat, hogy minden róla szóljon

Az iránta érzett szeretettel próbálja a másik felet manipulálni, hogy azt érezze, ő mindenkinél fontosabb. Eléri, hogy lemondj a saját programjaidról, a baráti találkozókról, hogy aztán szépen lassan minden csak róla szóljon…

 

Borítókép: Cristian Newman


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.