Nem kell, hogy a félelem a mindennapjaid része legyen – Így leszámolhatsz vele

Élénk képzelőerővel rendelkezem és szeretem kiszínezni a történeteket, de olykor előfordul, hogy ezt az alapvetően kreatív képességemet számomra kedvezőtlen módon használom fel. Ilyenkor képes vagyok bármilyen negatív eseményt elképzelni, ami akármikor megtörténhet velem. És hiába ismerem fel, hogy a félelmeim által csak a lehetőségeimet korlátozom, egészen mostanáig mégsem találtam a módját, hogyan szabadulhatnék meg a felesleges aggodalmaimtól. 

Mondok egy példát. Közel másfél hónapja egy fotós projekten dolgozom, ami mára részletesen kidolgozott tervvé állt össze a fejemben. A megvalósításhoz szükséges minden apró részletet elrendeztem és a projekt indításához szükséges erőforrások is a rendelkezésemre állnak, mégis ahelyett, hogy a kezdő lépést megtenném a következő kérdések zakatolnak a fejemben: Mi lesz, ha nem leszek elég jó? Ha nevetségessé teszem magam? Ha minden igyekezetem ellenére belebukok? Nekifogok, és látványosan kudarcot vallok? A napokban meséltem erről egy barátomnak, aki türelmesen végighallgatott, majd egyetlen kijózanító mondatot fűzött hozzá: 

Félni csak attól lehet, ami van!

Telitalálat! Ez a felismerés kellett ahhoz, hogy távolságot tudjak teremteni köztem és a félelmeim között, és hogy végre felismerjem, az, amitől félek, valójában a fantáziám játéka. Ez a felismerés segíthet Neked is megszabadulni az indokolatlan félelmeidtől. Mert amitől annyira félünk, az nagy valószínűséggel soha nem következik be. A fantáziánktól félünk! De ne higgy el mindent, amit elképzelsz! Ha a félelem szűrőjén keresztül látod a világot akkor csak a problémákra és a buktatókra fókuszálsz. Gondold el, hány lehetőséget szalasztottál már el azáltal, hogy a félelmeidre hallgattál. És mennyi energiát pazaroltál már annak az elkerülésére, amik be sem következtek? 

Tedd fel magadnak a kérdést: Ha félelmeid ellenére belevágsz abba, amit elterveztél, mi az a legrosszabb, ami megtörténhet veled? Hogy kudarcot vallasz? Minden bizonnyal igen, hiszen a kudarc ugyanúgy hozzátartozik az életünkhöz, mint a siker. Ami új és ismeretlen, csak azért félelmetes, mert nem tudjuk kontrollálni, hiszen nem tudjuk még, hogy valójában mi is az, ami ránk vár. Ezért elképzeljük, hogy félni fogunk ebben az új helyzetben, és ennél nincs is félelmetesebb. Ehelyett tegyél egy pici óvintézkedést, a többire bízd rá magad, és higgy benne, ha kudarc ér, képes vagy elbánni vele!Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.