A félelem 4 pozitív hatása – Meglepő, de tényleg jó is lehet

Nem olyan régen arról írtam, milyen nehéz cselekednünk akkor, ha félünk. Mennyi mindent nem teszünk meg csak azért, mert valami szorongással tölt el, mert nem látjuk a következményeket vagy egyszerűen mert nem akarunk szembenézni bizonyos helyzetekkel. Most viszont arra gondoltam, összeszedem azt a pár pozitív dolgot, amiért mégis értelme van annak, hogy létezik bennünk ez a szorongató érzés.

A félelem sokszor valóban megbénít. De ha egy másik oldalról közelíted meg, felmerül a kérdés: Félelem nélkül hogyan értékelhetnénk azt, ha sikerül legyőznünk valamit?

  • A félelem ugyanis motivál. Motivál arra, hogy cselekedjünk. Hogy végre merjünk kilépni a komfort zónánkból. Hogy merjünk fejlődni és legyőzni folyamatosan önmagunkat.
  • A félelmet akárhogy nyomjuk el, idővel utat tör magának és szembesít minket hibáinkkal vagy gyengeségeinkkel. Miért jó szembesülni? Hát hogyan is térhetnénk rá a jó útra, ha előbb nem jövünk rá, mi az, ami rossz nekünk?
Fotó: Genessa Panainte
  • A félelem segít erősebbé válni. Abban a pillanatban ugyanis, amikor legyőzöd egy hihetetlen erő árad szét a testedben. Akkor úgy érezheted, bármire képes vagy. És erre az érzésre később is emlékezhetsz.
  • A félelem hosszú távon akadálya lehet annak, hogy elnyomjuk magunkban problémáinkat. Ez a szorongató érzés egy idő után nem hagy minket nyugodni, így önkéntelenül is megpróbálunk a megoldásra, a legyőzésére koncentrálni.
Fotó: Tim Stief


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.