Félsz meghozni egy döntést? Van választásod! Kíváncsi vagy rá?

Nagymamám 93 éves, de a mai napig nagyon sokat köszönhetek neki. Legyen a helyzet bármennyire is reménytelen, ő mindig tud valami lelkesítőt mondani. Tudod, olyasmit, amibe még másnap is lehet kapaszkodni. Így volt ez ma is. Beszélgettünk a döntések szükségszerűségéről, az elszalasztott lehetőségekről, és arról, hogy mindig van választási lehetőségünk. De hogyan is felejtkezhettem el róla?

Tudod mit nevezek én igazi szabadságnak?  Amikor tudatában vagy, egyszerre nemcsak két dolog közül választhatsz. Nemcsak igen és nem létezik, hanem egyszerre több alternatíva is szóba jöhet. Nem szeretek csak kettő dolog közül választani. Ilyenkor úgy érezem, a szabadságom sérül, mintha a saját döntésem által szorítanám magam korlátok közé. Hogy mi zavar ebben az egészben igazán? Amíg csak kettő lehetőség közül választhatok, addig minden csak fekete és fehér.  Ha csak kettő lehetséges megoldást látok magam előtt, az nem szabadság, sokkal inkább kényszer. Nem csak két út közül választhatunk. Az élet ennél sokkal színesebb.

Az igazi szabadság a választás szabadsága! 

Az élet folyamatos választások elé állít. Sok esetben könnyen döntünk, de van úgy, hogy döntéseinket inkább halogatjuk, mert úgy érezzük, két rossz közül kell választanunk. És egy rossz döntés sokmindent tönkre tehet. A választás elköteleződéssel és lemondással jár. És persze van, hogy rosszul döntünk. De az, hogy ezt hogyan éljük meg csakis rajtunk múlik. Előfordul, hogy kudarcot vallunk és elbukunk, de hogy felállunk és újrakezdjük-e, az csakis a mi választásunkon múlik. 

Az életben az a legrosszabb, ha úgy érezzük, nincsen választásunk.

Egy adott helyzetben számtalan választásunk van, csak sokszor egyszerűbb azt hinni, hogy nincs. Ha visszagondolok az eddigi életemre, akkor voltam csak igazán kétségbeesett, amikor elhitettem magammal, nincs más válsztásom, így kényszerből,  szív nélkül hoztam meg a döntéseimet. Azóta sokkal tudatosabb lettem. Megértettem, ahhoz, hogy helyes döntéseket hozzak, először önmagamat kell legyőzni.

 A választás az, hogy mihez kezdesz az adott lehetőséggel.

Talán azért is félünk a sorsfordító döntések előtt, mert a választás felelősségét nem háríthatjuk át másra. Ha hibázunk, a következményeit is nekünk kell viselni.  Attól félünk, hogy egy komoly döntés kettéosztja az életünket. Egy előtte “minden-sokkal-jobb-volt” és egy utána “nem-is-tudom-mi-lesz” részre. Mert mi van akkor, ha nem teljesülnek a reményeink? A döntés pillanatában próbálj meg megszabadulni az elvárásaidtól, hiszen választásod következményeivel egészen soha nem lehetsz tisztába. Nincsen rossz döntés, és ha nem is feltétlenül azt kaptad, amit elvártál volna, akkor sem kell elkeseredned, csak finomíts az eredményen, amíg olyan nem lesz, ahogy azt mindig is szeretted volna.

 Szabad választásunk van, mégis komoly döntések előtt legszívesebben a választás gondolatától is szabadulnánk.

Az élet folyamatos választások elé állít. Kitarthatsz, vagy el is menekülhetsz. Ha valamit el akarasz érni, döntened kell és felelősséget vállalnod. Két lehetőség van. Céltalanul sodródsz, vagy vállalod a kockázatot, és éled a saját életedet. Minden lehetséges, csak merj választani, és ha már meghoztad a döntést, soha ne gondolj arra, hogy mi lett volna ha. Nincsen jó vagy rossz döntés. Ha hibáztál, még mindig dönthetsz másként, felállhatsz újra, és tovább folytathatod.

Minden csak választás kérdése.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.