FIKA – A kávézás kicsiny könyve

Hogy micsoda? Igen, jól hallottad, de fogadjunk, hogy félreérted. Mert én a svéd kávézás szertartására gondolok. Amellett, hogy a kávé a legtöbb svéd kávézóban újratölthető, még könyvet is szenteltek neki. Ez a FIKA. A kávézás kicsiny könyve.

A svéd a világ egyik legboldogabb nemzete, amin egyáltalán nem csodálkozom, hiszen kedvenc időtöltésük a kávézás, így nemcsak a formatervezésben, kávézásban is ők az elsők. A fika kávészünetet illetve kávészertartást jelent, amit a svédek családdal, barátokkal, munkatársakkal végeznek egy finom édes sütemény kíséretében, illetve a FIKA jelenti még a kávét és a kávézást, egy ellazult állapotot, közös beszélgetést, amikor csak magunkra, a kávéra, és a társaságunkra összpontosítunk.

A kávéivásnak is megvan a maga módja. Erre tanít minket a FIKA. Kár lenne elkapkodni, és csak úgy sietősen bedobni egyet. A fika egyensúlyban tart, és segít lazítani a nap folyamán. A fikának megvan a maga ideje. Maga a szertartás pedig végtelenül egyszerű. Csak te kellesz hozzá, néhány finom falat és egy nagy bögre forró kávé.

“A tudomány talán soha nem fog a kávészünetnél hatékonyabb kommunikációs eszközt felfedezni.” (Earl Wilson)

A kávézásnak Svédországban komoly szabályai vannak, amit neked is érdemes betartani. Amióta elolvastuk a Fika  kicsiny könyvét, mi is így csináljuk.

Addig is, amíg beszerzed a könyvet, megosztjuk veled a FIKA szabályait. Ha van kedved, próbáld ki te is! Segít kikapcsolni!

1. Legyen bármennyire zsúfolt a reggel, jelölj ki egy időpontot, amikor félreteszed a munkát, és csak a kávézás örömeinek hódolsz. Beülhetsz egy kávézóba egyedül is, de megbeszélhetsz egy találkozót a barátaiddal vagy a kedveseddel, hogy együtt kávézzatok.

2. Amikor kávézol csak kávézz, és élvezd a pillanatot. Tedd félre a telefonod és a bejövő e-mailek is várhatnak egy kicsit. Most nincs más dolgod, csak élvezni a kávé ízét és illatát.

3. És még valami. A fika édes sütemény nélkül elképzelhetetlen. Egyél egyet, mondjuk fahéjas csigát. De ha van kedved, el is készítheted. A fika kicsiny könyvében számtalan szuper receptet is találsz.

Ne feledd: “ Az élet valódi értéke az édes, egyszerű dolgokban rajlik.” (Laura Ingalls Wilder)Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.