Gyengeség vagy erény a megbocsátás?

Érezted már, hogy valami nem úgy sült el, ahogy szeretnéd? Hibáztál már? Hibáztattad már magad? Hibáztattál már másokat? Meg tudsz bocsátani? Másoknak. És magadnak? Tiszta lapot csak azután oszthatsz bárkinek, ha megbocsátottál neki. Tegyük fel, másnak osztanál lapot. Magadnak is megtennéd?

„A megbocsátás megváltja a múltat. A megbocsátás felszabadítja a jövőt.”

Jeanette Winterson

Kapcsolatainkban a pozitívumok mellett helyet kapnak konfliktusaink is, melyekben olykor nehéz elkerülni a bántó szavakat. Ezekkel néha kicsit, néha egészen nagyot lökünk a másikon. Hol szánt szándékkal, hol puszta véletlenből adódóan. Mert így hozza az élet. Természetesen érdemes törekednünk arra, hogy minél kevesebb ilyen helyzetünk legyen, de van, hogy hiába igyekszünk valami felé, mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt mi terveztük.

megbocsatas3

Miért bántunk? Nehéz megmondani. Néha azért, mert képtelenek vagyunk nézni a tükröt, amit a másik mutat nekünk. Máskor azért, mert szimplán visszatámadunk. Meg aztán hányszor bele se gondolunk, hogy a másiknak fájdalmat okozunk bizonyos mondatainkkal, vagy tetteinkkel. Mert éppen csak az adott szituációt látjuk magunk előtt, de a következményekkel már nem vagyunk tisztában. De olyan is megesik, hogy a másik csak áldozata egy csatának, amit önmagunkkal, vagy éppen másokkal vívunk. És nem is akartuk, hogy sérüljön. És hogy magunkat miért bántjuk? Sokszor kegyetlenebbek, kritikusabbak és szigorúbbak vagyunk önmagunkkal szemben, mint másokkal. És olyan sokáig tudjuk ezt a terhet cipelni. A haragot. Talán mert azt érezzük rajtunk múlt valami? Azt érezzük, hibáztunk? Vagy egyszerűen csak nem akarunk valamivel szembesülni? De ha másoknak esélyt adunk a megbocsátásra, mi magunk is megérdemelnénk egy esélyt. Nem igaz?

„A gyengék soha nem bocsátanak meg. A megbocsátás az erősek erénye.”

Mahatma Gandhi

Hiszen megbocsátani erő. Ez azt jelenti, erős vagy. És érzelmileg elég érett ahhoz, hogy felülemelkedj sértettségeden és dühödön. A megbocsátás azt is jelenti, hogy továbblátsz az Egódon. Továbblátsz azon, ami a felszínen történt és esélyt adsz arra, hogy megértsd a másikat. Vagy adott esetben önmagad. Olyan fájdalmas dolog, amikor az embert megbántják. Eltalálják. Főleg akkor, amikor a leggyengébb pontodat használják arra, hogy fájdalmat okozzanak Neked. Tudod mit jelent megbocsátani? Felülkerekedni ezen. Tisztán látni a helyzetet. Elfogadni, hogy mindenkinek lehet gyenge pontja. Neked is. De neki is.

„A megbocsátás nem érzelem, hanem az a döntés, hogy elfogadjuk a másik személyt annak ellenére, amit tett.”

Gary Chapman

A megbocsátás által már nem másokat hibáztatsz a sebeidért, és fájdalmaidért. És nem másoktól várod a megoldást ahhoz, hogy ezek begyógyuljanak. Vagy adott esetben nem önmagad marcangolod és hibáztatod a múltban történt eseményekért. Hogy ez miért fontos? Mert a harag, a sértettség, és a neheztelés, akár önmagad, akár mások felé irányul is, nem visz előre. Csak gátol. Nem tudsz tőlük fejlődni. Jobb elengedni őket, mint besöpörni a szőnyeg alá. Mert attól, hogy nem veszel róla tudomást, még ott van.

megbocsatas2

Ahhoz, hogy megbocsáss, csak Te kellesz. Nincs is szükséged másra ebben a folyamatban. Hiszen a megbocsátás azt jelenti, elengeded a benned kialakult rossz érzéseket és elfogadod, hogy senki sem tökéletes. Hibázunk. Mindannyian. De a hibáink által fejlődhetünk is. Tanulhatunk belőlük. És aztán csinálhatjuk jól. Csak hát ehhez el kell határozni.

„Ha felébredek, és egy börtönben találom magam, de észreveszem a nyitott ajtót, akkor nem kell tökölni azon, hogyan kerültem oda. Azonnal ki kell sétálni onnan, és kész. Szerintem, ha bármi rosszat teszünk, lopunk, hazudunk, megcsaljuk az embereket, de elhatározzuk, hogy ezt többé nem tesszük, akkor a világ és az istenek is azonnal megbocsátanak.”

Feldmár András

A megbocsátás felszabadít. Hisz nem ragaszkodsz többet bénító, fájdalmat okozó gondolatokhoz és érzésekhez. Segít túllépni. Elsősorban önmagadon. És segíthet a saját félelmeid elengedésében, vagy az Egód legyőzésében is. Persze ahhoz, hogy egy kapcsolat oda-vissza működjön, tudni kell adott esetben bocsánatot is kérni. Nemcsak mástól, önmagadtól is. Mert ilyenkor szükség van a tiszta lapra.

„Ha a bocsánatkérés életstílussá válna, akkor a kapcsolatok egészségesek maradnának. Az emberek megkapnák a vágyott elfogadást, bátorítást és támogatást.”

Gary Chapman

Mindannak tudatában, hogy ez nem arról szól, hogy a másik ezzel visszaélve újra és újra elkövetheti ugyanazt a hibát. Hiszen önmagad sem taszítanád bele ugyanabba a gödörbe. A megbocsátás bizalom, amit érdemes megszavazni azoknak, akik fontosak számodra. Mert az tudja igazán milyen jól lenni, aki volt nagyon rosszul is. És tanulni is csak úgy lehet, ha hibázik az ember.

 

Fotó:Pinterest, Pinterest, Pinterest

 Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.