Gyengeségből erősség? Így kezdj neki a futásnak!

Annyi helyen olvastam már, hogy ahol a gyengeséged van, végül ott leszel a legerősebb. Gondoljunk csak bele, mennyi tehetséges ember van a világon és mégis milyen sokan nem élnek ezzel az élet adta lehetőséggel. Mert a tehetség kevés. Munka is kell hozzá. És mindig az a nehezebb része. Ha olyan dolgot akarsz fejleszteni, ami nem az erősséged, valahogy sokkal több energiát teszel bele. És mi az első lépés ebben az esetben? Az őszinteség. Hisz be kell lásd, hogy nem vagy jó valamiben. Csak ezután kezdődhet a munka. Mi kell még hozzá? Nem győzöm hangsúlyozni. Hit és kitartás. Mint mindenhez.

run

Egész életemben utáltam futni. Most nem viccelek. Ez volt az egyik legutolsó dolog a listámon, amiről úgy gondoltam, hogy valaha is megváltozik a véleményem róla. Aztán mégis átfordult minden. És ma már nem csak hogy kihívásként élem meg, hanem még szeretem is csinálni. Egyik napról a másikra férkőzött be a tudatomba, hogy mi lenne, ha legyőzném ezt az ellenszenvet magamban. Csak nem lehet olyan rossz dolog, ha ennyien csinálják. Persze nekikezdeni nehéz. Hetekig érleltem a gondolatot, míg végül cselekvés lett belőle. Az első szigetkört úgy futottam le, hogy azt éreztem utána bármennyire is fáradt vagyok, egy hegyet el tudnék tolni. Akkora élményt adott, a természet, a naplemente, az egész hangulata, észre sem vettem, hogy fáradt vagyok. Megcsináltam. El sem hittem, de jó érzéssel töltött el a folyamat, mind közben, mind utána. Változtattam. Magamért. Azt hiszem ez tett a legboldogabbá. Hogy abban a pillanatban ahogy lefutottam tudtam, egy új útra léptem és megint egy lépéssel közelebb kerültem az egészséges életemhez. Na persze azóta vannak jobb és rosszabb körök is, de nem számít. Rávettem magam, eldöntöttem és megcsinálom. Újra és újra. Ahhoz, hogy szokássá váljon valami, sokszor kell egy-egy cselekvést ismételni és egy idő után már természetes része lesz az életednek. Beépül a rendszerbe. Téged is erre biztatlak, hogy kezdj neki. Legyen az bármilyen kitűzött cél, csináld. Újra és újra. Megéri.

run

 

A futáson gondolkozol Te is? Segítek Neked! Futni nem tudok helyetted, de összeszedtem pár tippet, ami nekem is könnyebbé tette a kilométereket:

 1. Van, aki egyedül szeret futni, de van, aki szereti a társaságot közben. Én az utóbbihoz tartozom. Szedj össze egy barátnőt és induljatok neki együtt. Ez motiváló tud lenni. Nekem legalábbis nagyon sokat segít, ha a barátnőmmel futok. De arra figyelj, hogy hasonló edzésben legyetek, különben nem lesz meg az összhang. Annával sajnos ezért nem tudok futni. Ő már túl profi.
 2. Szerintem mindenképpen a természetbe menj futni. És akár már a Margit-sziget is jó erre. Nagyon sok energiát tud adni. Engem például egységben is tart.
 3. Ha rossz a térded, vagy fájnak az ízületeid, figyelj arra, hogy semmiképp ne fuss betonon. Hiszen azzal csak rosszat teszel magadnak. Figyelj az emelkedőkre és a lejtőkre is, mert az sem tesz túl jót a térdeknek.
 4. Futás közben egyenletesen vedd a levegőt. Anna mindig a lelkemre köti, hogy minden ezen múlik. És tényleg. Ha nem szorul be a levegő, az ember bármeddig képes elfutni. Ja és persze orron be-, szájon ki és figyelj arra, ha három ütem alatt szívod be, három ütem alatt fújd is ki.
 5. Ha tényleg rendszeresen tervezel futni, szerezz be egy futócipőt! Ez elengedhetetlen.
  run
 6. Ne erőltesd túl magad. Nagyon jó, hogy az első kilométeren belül meg tudsz csinálni három sprintet, de így rövid idő alatt elfogy minden energiád. Inkább kezdj lassabban, váltogasd a futást és a gyors gyaloglást. Nem rohansz sehova. Mindent csak magadhoz képest nézz. Lassan járj, tovább érsz!
 7. Érdemes mérni az időt. Ez nagyon inspiráló tud lenni, amikor látod, hogy egyre rövidebb idő alatt futod le ugyanazt a távot.
 8. Tölts le alkalmazásokat, ezzel is motiválhatod magad. Póbáld ki a Runkeeper, az Endomondo vagy a Nike Running applikációkat.


  TIPP:
  Töltsd le a Tep nevű alkalmazást és etesd a zsiráfod! Igazán motiváló tud lenni, hogy a kis háziállatodnak szüksége van a vacsorára. Ezért már megéri elmenni futni!

 9. Figyelni kell a folyamatos folyadékbevitelre. Előtte, alatta és utána is lehet inni, de mértékkel! Futás közben egyébként 20 percenként érdemes egy kevés folyadékot bevinni.
 10. Az evésnél is a mértékletességet kövesd. Futás előtt egy-másfél órával egyél egy banánt, vagy energiaszeletet. Ez majd elég erőt biztosít Neked.

+1  Ne felejts el bemelegíteni és persze futás után nyújtani. Fontos része az egésznek. A bemelegítésnél a bokát, térdet,csípőt és törzset dolgoztasd meg kicsit. Így nem fogsz lesérülni.

 Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.