Zsonglőrködés az idővel – Így állítsd meg a káoszt

Biztos, hogy nem vagyok egyedül az érzéssel, amikor minden, azaz tényleg minden beúszik körülöttem. Nem feltétlen akkor jön el ez a pont, amikor túl vagyok terhelve, mert olyankor összekapom magam és csinálom, hogy minden meglegyen, inkább akkor jellemző, amikor vége a húzós időszaknak. Egyszer csak leeresztek és azt veszem észre magam körül, hogy minden sokkal tovább tart, mint eddig. A figyelmemet elterelik fontosabbnál fontosabb dolgok és kezd kicsúszni az idő a kezem közül.

Arra gondoltam, összerakom a listát, ami nekem is segíteni szokott ilyenkor. Egyrészt azért, hogy én is tudatosítsam magamban, hisz az sosem árt, másrészt azért, hogy hátha kicsit Neked is segítek vele.  

Priorizálás

Amikor sok dolog van egyszerre, hajlamosak lehetünk beparázni az egyes feladatoknál, hogy mi mennyi időt vesz igénybe, pedig nem kell. Ha fontossági sorrendbe tudjuk rakni a teendőket, minden kész lesz. Figyeljünk a feladat hosszára, arra, hogyan épülnek egymásra és a határidőkre is a lista összeállításánál.

Egyszerre egy

Én sajnos hajlamos vagyok a párhuzamos feladatvégzésre, pedig sokkal hatékonyabb, ha egyszerre egy dolgot csinálunk.. Érdemes a prioritási listánk első számú választottjával kezdeni, majd haladjunk szép sorban.

 

Mixelj

Ha beteszel magadnak könnyebb feladatokat is a nehezebbek közé, sokkal egyszerűbb lesz végigmenni a listán és sikerélményed is gyorsabban lesz, ami motiválhat. Csinálj olyat, ami hosszabb időt vesz igénybe, de ha azzal kész vagy, keress egy gyors feladatot, amit gyakorlatilag azonnal ki is tudsz pipálni. 

Delegálj

Ha van melletted valaki, azokhoz a teendőkhöz, melyek nem igényelnek hosszabb magyarázatot érdemes segítséget kérned. Ketten gyorsabban kész lesztek. Így a stressz is kevesebb és a kiégés veszélye sem fenyeget.

Okos határidők

Én mindig korábbi határidőket adok meg, hogy biztosan beérkezzenek a dolgok úgy, ahogy kell. Ezt majd próbáld ki, mert hatalmas terhet vesz le a válladról, amikor időben nálad van minden, ami kell.

Ne halogasd

Tudom, hogy nehéz, de a halogatás a legrosszabb. Ráadásul mindig ezzel kezdődik a beúszás, ilyenkor jön a prio lista is, ami összeomlik, az egymásra épülő teendők megcsúsznak, majd jön a káosz és a katasztrófa. 

 

Mindenképpen iktass be szünetet

Szünetre szükséged van, hogy feltöltődj. Igyál egy kávét vagy járj egyet, tölts egy pohár vizet vagy beszélgess kicsit. Sokkal több energiád lesz újra visszatérni ahhoz, amit csinálsz.

Ki korán kel..

Ha reggel megcsúszik a napod, utána már minden csúszni fog. Érdemes korán kezdeni, így akár kicsit lassabb tempót is vehetsz, kevesebb lesz a feszkó és hatékonyabb leszel.

Tanulj meg nemet mondani

Nehéz nemet mondani, de muszáj megtanulni visszautasítani azt, ami nem fér már bele. Érdemes a saját egészségünk és harmóniánk miatt tisztán látnunk a kapacitásunkat. Egy korábbi cikkben már írtunk arról, hogyan mondj nemet, mert hidd el, ez sokunknak nehezen megy. ITT olvashatsz róla bővebben.

 

Borítókép: Pete Bellis


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.