Csak a saját hibádból tanulsz? Fájdalmas, de jól is jöhet Neked

Azt mondják a múlt nem átírható. Ami történt, megtörtént, változtatni már nem tudsz rajta. Vagy mégis? Ha felismered hibáidat és tanulsz belőle a jelenben, talán átalakíthatod és értelmet adhatsz a múltnak is.

Hibázunk. Mindannyian. És ez így van rendjén. Bár a mondás úgy tartja, az okos ember más kárából tanul, legtöbbször sajnos mégiscsak a saját hibáink vezetnek belátásra. Megjósolhatja nekünk bárki a jövőt, jelezheti felénk, hogy rossz döntéseket készülünk meghozni, mégsem tudjuk ott, akkor máshogy csinálni. Miért? Talán mert pont ez a tapasztalás szükséges ahhoz, hogy végre változtassunk. Hogy átkattanjon az agyunkban valami és egy teljesen más szemüveggel legyünk képesek mindent nézni. A minőségi változáshoz sok idő kell. A rossz döntés és a rossz út, ha képesek vagyunk felismerni, a jó irányba visznek.

Volt már olyan, hogy makacsul ragaszkodtál egy képhez, ami a fejedben élt? És persze amikor megkaptad, rájöttél, hiába van előtted, nem is ez az, amire igazán vágysz, ami boldoggá fog tenni… Néha nem jól vonjuk le a tanulságokat a helyzeteinkből. Azt hisszük, okosan megyünk előre, de tulajdonképpen nem is előre haladunk az úton, csak körbe-körbe. De ilyen is kell! A kudarcok és az elhibázott lépések is építenek minket.

Fotó: Shifaaz shamoon

Belátni azt, hogy hibáztunk saját magunk előtt az egyik legnehezebb dolog. Szembenézni, hogy jó ideje rossz irányba megyünk fájdalmas és felkavaró lehet, ugyanakkor felszabadító is. Ha egyszer rájössz, hol rontottad el, képes vagy gyökerestül változtatni és nem fogod újra elkövetni már.

Ezért ne hagyd magad mellett elmenni az ilyen helyzeteket. Légy résen és figyelj! Mindenkinek van lelkiismerete – még akkor is, ha hajlamosak vagyunk elnyomni – és egy idő után biztos lehetsz benne, hogy jelez, ha valami nem úgy megy, mint ahogy kellene.  Meg kell teremtened magad körül a csendet, hogy őszinte lehess. A sok inger könnyen elveheti a figyelmed. És ha megérkezik a felismerés, ne hagyd magad lebeszélni. Lépj egy nagyot a változás felé.

Fotó: Shifaaz shamoon


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.