Ha hosszú távú párkapcsolatra vágysz, ezeket a mondatokat érdemes elkerülnöd

Ahhoz, hogy egy párkapcsolat hosszú távon is működőképes legyen, minden nap dolgozni kell rajta. A közösen eltöltött idő előrehaladtával, egyre többször merülhetnek fel nézeteltérések a szerelmesek között. Egy-egy vita kapcsán, az indulat hevében előfordul, hogy meggondolatlanul kicsúszik a szánkon olyan is, amit nem gondolunk komolyan és a későbbiekben megbánunk. Mielőtt elöntene a düh, és a szánk elszabadulna, érdemes tudatosan átgondolni, hogy mi az, ami bánt minket, milyen érzelem sodort a kiborulás szélére, és mi az, amiben tényleges változást szeretnénk elérni. Ha mindezt felfedeztük önmagunkban, a legjobb, ha még egyszer átgondoljuk, hogyan kommunikáljuk partnerünk felé a változó igényeinket úgy, hogy a kettőnk közötti bizalom megmaradjon, ne okozzunk az önérzetén sérüléseket, és a kapcsolatunkban minőségi előrelépés történjen. 

Íme 10 mondat, amit egy hosszú távú kapcsolatban érdemes elkerülnöd

1. “Túlreagálod a dolgot”

Ha felkínálod a partnerednek azt a lehetőséget, hogy gondolja át, mit beszél, mert szerinted csak túlreagálja a helyzetet, akkor ezzel megkérdőjelezed és érvényteleníted a társad érzelmeit, amitől csak elmérgesedik közöttetek a helyzet. Ehelyett fogadd el, ahogy a másik ember érez, és tudd, hogy akkor is élhettek békében egymás mellett, ha éppen valamiben nem értetek egyet vagy másként gondolkoztok egy adott témáról.

2. “Csalódást okozol”

Még ha úgy is érezzük, hogy a társunk csalódást okozott nekünk, érdemes még egyszer átgondolni, hogyan jutottunk el idáig. Ahelyett, hogy a másikat tennénk felelőssé azért, mert csalódottak vagyunk, érdemes a saját felelősségünket is felismerni a helyzetben. Magyarázzuk el a társunknak, mi az amire valójában vágyunk és nem kaptuk meg tőle. Ahelyett, hogy arra várnánk, partnerünk kitalálja a gondolatainkat, segítsünk neki azzal, hogy egyértelműen kifejezzük az igényeinket. 

3. “Nyugodj le”

Ez csak egy üres frázis, mégis ennél bosszantóbbat nehéz elképzelni. Gondold csak el, amikora társad feszült és ideges, és jogosan kifejezi az érzelmeit, te annyival szeretnéd megúszni a dolgot, hogy önkényes módon nyugalomra inted. Ez csak olaj a tűzre. Ehelyett szánj időt és energiát arra, hogy türelmesen végighallgatod a társad panaszát, és reflektálsz arra, hogy ez milyen érzéseket vált ki belőled.

4. “Hagyjuk már ezt”

Néha ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni mentális egészségünket, szükséges kilépni egy vitás helyzetből, csak az nem mindegy, hogy ezt milyen módon tesszük. A legtöbbet azzal  ártasz a kapcsolatodnak, ha belemész a beszélgetésbe, mégis képtelen vagy végighallgatni a partnered, ezért folyamatosan félbeszakítod őt. Ezzel pedig nemcsak a partnered mondandóját veszed semmibe, hanem a társadat is. Ha úgy érzed, nem állsz készen a vitára, akkor kérd meg a partneredet, hogy halasszátok későbbre a megbeszélést, amikor te is tiszta fejjel és építő szándékkal tudsz részt venni a beszélgetésben.

5. “Te nem tudsz semmit”

Legyél megengedő. Egy kapcsolatban, ahelyett hogy megpróbálnád a másikat meggyőzni a saját igazadról, fogadd el, hogy gondolkodhattok egészen másként ugyanarról a témáról. Teljesen mindegy kinek van igaza, az egész az elfogadásról szól. Attól mert a saját igazadat próbálod a másikra rákényszeríteni, még nem fogja megváltoztatni a gondolkodásmódját. Ehelyett egészen kicsinek fogja magát érezni melletted, így elkezdi kerülni a társaságodat. 

Egyetértesz mindegyik ponttal? Melyik az a pont, ahol ki szokott csúszni az irányítás a kezed közül? Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.