10+1 jótanács, hogy a kapcsolatod hosszú távon is sikeresen működjön

Boldogan éltek, amíg meg nem haltak. Mi kell ahhoz, hogy a kapcsolatok ne csak a mesékben, hanem a való életben is így végződjenek? Boldogan élsz egy kapcsolatban, aztán idővel, magad sem tudod pontosan megmondani mikor, valami elromlik. Sokan tévesen úgy vélik, a kapcsolatok hosszú távon önmaguktól működnek. Pedig ez egyáltalán nem így van.

Vajon mik azok a tulajdonságok, amelyek hosszú távon egy kapcsolat boldogságáért felelősek? Mi az amire rögtön az elején érdemes odafigyelni? Mi az ami egy jó házasság, illetve egy hosszútávú párkapcsolat fenntartásához szükséges? Ahhoz hogy egy kapcsolat vége ne a különválás legyen, az elejétől kezdve érdemes bizonyos dolgokra odafigyelni. Hogyan őrizhető meg hosszú távon az egymás iránt érzett szerelem?  Egy jó kapcsolat vagy jó házasság nem a véletlenen múlik. Ha egy kapcsolatba energiát fektetsz, fejlődik, ha elhanyagolod, nagy valószínűséggel romlásnak indul. Miért lenne törvényszerű, hogy a hosszú távú kapcsolatok idővel kihűlnek? Kicsi odafigyeléssel egymás iránti szerelmünk hosszan fenntartható.

Tartsd életben a szerelmet egy hosszú távú kapcsolatban:

1. Tiszteljétek egymást kölcsönösen.  Egy kapcsolat intenzitása folyamatosan változik. Vannak időszakok, amikor csak az akadályokat látja az ember, és végezetül elképzelése sincs mit kezdjen a kapcsolatával. Az, hogy idővel komolyabb problémák is felmerülnek, önmagában véve nem baj, a lényeg az, hogy együtt nézzetek vele szembe, egymást mindvégig tiszteletben tartva.

2. Egymás gyengeségeinek, hibáinak elfogadása. Minden embernek megvan a maga hibája, de miért kellene mindig a negatívumokra koncentrálni? Ehelyett fókuszálj inkább partnered pozitív tulajdonságaira. Ha bizonyos dolgok zavarnak, ne önmagadban rágódj rajta, hanem próbáljatok meg beszéni róla és közös erővel változtatni. Mivel mindketten különbözőek vagytok, kompromisszumok nélkül nem húzhatjátok sokáig.

3. Saját boldogságodat, és boldogulásodat ne a másik személyétől és jelenlététől tedd függővé. A párkapcsolatod ne menjen az önmegvalósítás rovására. Ha elégedett vagy az életeddel, a partneredet is jobban tudod szeretnei. Még azelőtt tedd rendbe az életedet, mielőtt kapcsolatod megsínylené. Ne csak a partneredre fókuszálj, fontos, hogy saját előrejutásodat is mindvégig szem előtt tartsd. Tűzz ki új célokat, és álítsd magad folyamatos kihívások elé.

4. Fogadd el, hogy idővel mindketten változtok, ezáltal a kapcsolatotok is folyamatosan alakul. Más szerepek vonatkoznak egy fiatal párra, mint egy párra kisgyerekkel. Vannak időszakok, amikor alig jut idő egymásra, és valójában a túlélésre játszotok. Ilyenkor  az ölelések száma is megritkul. Ez teljesen természetes, de beletörődni mégsem kell. Érdemes lekommunikálni mindkét fél érzelmi szükségleteit, mely a nők esetében jóval magasabb lehet. Így folyamatos odafigyeléssel elkerülhető, hogy a problémák agyonnyomják a kapcsolatot.

5. A konfliktust akkor érdemes tisztázni amikor az ténylegesen felmerül. Minél később kerül a probléma megbeszélésre, annál nagyobb a valószínűsége, hogy elmérgesedik a helyzet köztetek, ezért érdemes mindig idejében cselekedni.  Egy vita kapcsán próbáld meg a másik szemszögéből is  értékelni a helyzetet, így talán könnyebben megérted partnered nézőpontját és motivációját.

6.Fontos, hogy mindketten aktívan és egyenlő mértékben részt vegyetek a kapcsolat fenntartásában és építésében. Egy kapcsolatban nagyon fontos az egyenlőség, több szempontból is. Egyenlő mértékben  szükséges nyitottnak lenni a másik felé, és felelősséget vállalni a közös életért. Legyenek közös céljaitok. Alkossatok egységfrontot, hozzatok közösen áldozatot és működjetek együtt a hérköznapokban is. Fogalmazd meg őszintén elvárásaidat és vágyaidat, ugyanakkor legyél tekintettel partnered igényeire is, a későbbi bonyodalmak elkerülése végett.

7. Fejezd ki a szereteted. Egy érintés, egy cinkos mosoly, a kedvenc csoki, egy csésze kávé, ami ébredéskor vár az asztalon bőven elegendő. Akkor se feledkezz meg a másikról, ha hosszabb időre távol vagytok egymástól. Biztosan jól esne partnerednek egy kedves sms, amelyben a napja felől érdeklődsz.

8. Azonos az érdeklődési körötök. Lehetőség szerint töltsétek együtt a szabadidőtöket. Próbáljatok ki új dolgokat. A közösen átélt élmények csak erősítik a kapcsolatot. Ha erre most nincs lehetőség, főzzétek meg közösen a vacsorát, és végezzétek közösen a háztartás körüli teendőket. Lényeg az együtt töltött idő. Ki tudja, akár még izgalmas is lehet. Érdemes kipróbálni.

9. Megbocsátás nélkül nem működhet. Sokszor előfordul, hogy mengbántjuk egymást. Ami történt megtörtént. Mentegetőzésre semmi szükség, helyette kérj bocsánatot, és próbálj meg magadnak is megbocsátani. Ne magyarázkodj, egyszerűen csak mondd ki, “sajnálom”. Tiszta szívből megbocsátani annyit jelent, hogy megértettem a másik fél miért tette, amit tett. Engedd el a sérelmeket és a jövőben egy újabb konfliktushelyzetben nem hánytorgasd fel a múlt ballépéseit.

10. Ne legyenek egymás előtt titkaitok. Az őszinteség minden embernek jár. Higgy benne, hogy partnerednek mindent el lehet mondani.  Az elhallgatás a hosszútávú kapcsolat halála, és teljes elmagányosodáshoz vezet.

10+1 Mindannyiunknak szüksége van egy társra, akiben megbízhatunk. Fontos, hogy számítani tudj a partneredre, de arra azért figyelj, teljesen soha ne szolgáltasd ki magad. Ha tervezel, tedd úgy, hogy magadra is alapozni tudj.

Bizakodó vagyok. Noha a fogyasztói társadalom egészen mást sugall, minden kapcsolat megmenthető, ha mindkét fél kölcsönösen részt vesz benne, tudomásul veszi hibáit és kész a változásra. Egy jól működő kapcsolat energiabefektetést igényel, amelyést minden nap meg kell dolgozni, időről időre újra kell értékelni és új tartalommal megtölteni.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.