Így tartsd fent az intimitást egy hosszútávú kapcsolatban

Érezted már úgy egy kapcsolatodban, hogy egyre kevésbé figyelnek rád? Hogy a kezdeti egymásra figyelés helyett mára már nem is igazán beszélgettek semmiről? Ez különösen a hosszútávú kapcsolatokra igaz, amelynek gyakori velejárója a nemtörődömség. 

Egy szerelem kezdete mindig izgalmas, a másikat különlegesnek találjuk, mélyenszántó beszélgetéseket folytatunk és sokat teszünk a partnerünkért. A kapcsolat későbbi fázisaiban gyakran csak hétköznapi dolgokról beszélgetünk és mindig csak ugyanazt tesszük. Az intimitás azonban, ha szó szerint vesszük, az jelenti: “ami legbelül van”. Ahhoz, hogy létrehozzuk és megtartsuk, újra és újra a mindennapok felszíne alá kell merülnünk. És hogy hogyan lehetséges mindez? Cikkünkből kiderül. 

Így tarthatod fent az intimitást egy hosszútávú kapcsolatban

1. Tanulj figyelmességet

Hasznos lehet a következő gyakorlat: Ülj szembe a társaddal és nézzetek egymás szemébe. Egyikőtök kérdezze meg a másiktól: Mi volt ma nehéz a számodra, és hogy érezted magad eközben?” Ezután a kérdezett fél 3 percen keresztül válaszol, csupán csak azért, hogy megossza az érzéseit. A hallgató nem szól közbe, csak empatikusan hallgat, ellazul és megfigyeli önmagát és a beszélőt is. A második kérdés lehet a következő: “Mi volt ma kellemes a számodra, hogyan érezted magad eközben?” Ismét 3 perc válasz következik, majd szerepcsere.2.

2. Szokások helyett irányítsd a figyelmed a vágyakra

Az agy szereti a megszokásokat, hiszen rengeteg energiát spórol vele. Ahelyett hogy valóban érdekelne minket, mit gondol és érez a másik, mire van szüksége, egyszerűbb azt hinnünk, hogy pont azt, amit máskor is mindig. Ahelyett, hogy odafigyelnénk mi történik éppen most, előveszünk egy régi képet a fejünkből. Ahelyett, hogy aszerint cselekednénk, ahogy az aktuális helyzetben érezzük magunkat, úgy teszünk, ahogy mindig szoktunk. Ezekben a helyzetekben segít a tudatos figyelem: önmagunkban realizáljuk, hogy az adott szituációban hogyan érzünk és mire van szükségünk. És megpróbáljuk ugyanezt megérezni a partnerünknél is. Ebben nagy szükségünk van az intuíciónkra. Ami jó hír: az intuíció ezen formáját tudjuk gyakorolni, ha szeretettelje légkört alakítunk ki a társunkkal. Így aztán egyszer majd szokásunkká válhat, hogy nem követünk szokásokat, és gyakorlatot szerzünk abban, hogy társunkkal szembenl nyíltak, kiváncsiak és tudatosan figyelmesek legyünk.

3. Teremts intimitást  

Hasznos lehet ha a szexuális együttlétet az intimitás egyik lehetséges formájának tekintjük a sok közül. Az intimitás leginkább arról szól, hogy azt, ami legbelül van, megosztjuk a másikkal, azt amit valójában érzünk. Megengedjük a másiknak, hogy legbelsőnket megérintse. Megbízunk egymásban. Támogatjuk egymást abban, hogy az életet mélyen átéljük és élvezzük. Fontos lépés ebben, hogy megmutassuk egymásnak érzéseinket, meghallgassuk a másikat, egymás szemébe nézzünk. Felkereshetünk olyan helyeket, amelyek mindkettőnket megérintenek. De teremthetünk intim helyzetet úgy is, hogy közösen vagyunk a természetben, zenét hallgatunk, meditálunk. 

4. Javítsd az önértékelésed a kapcsolatban

Minél jobban érezzük magunkat magunkban, annál kevésbé vagyunk függők a másiktól. Így nem azért vagyunk együtt, hogy önmagunk hiányait pótoljuk a másikkal. Ha mi magunk boldogok vagyunk, úgy teljes szívből tudunk adni. A meditáció egy csodálatos módja annak, hogy önmagunkat lelkileg tápláljuk. Abban is segíthet, hogy végiggondoljuk saját erősségeinket, azokat a dolgokat, amelyekben sikeresek vagyunk, amiket szeretünk magunkban. Azonban a meditáció során mélyebbre is mehetünk: felépíthetünk egy olyan belső tartást szeretetből, jóakaratból és érdeklődésből, amely feltétlen, tehát független mindenféle teljesítménytől. Megtanulhatjuk szeretni önmagunkat és az életet, mindegy, hogy éppen könnyű vagy nehéz. Ezzel a tartással fordulunk aztán partnerünk felé is, amivel namcsak magunknak, a kapcsolatunknak is jót teszünk.

 5. Maradj nyitott a változásra egy hosszútávú kapcsolatban is

A zen buddhizmus mondja: “A nem-tudás jelenti a legnagyobb meghittséget.” Ez persze nem azt jelenti, hogy ignoráljuk önmagunkat vagy a másikat. Ezzel ellentétben: A mondat arra utal, hogy önmagunkhoz vagy a másikhoz egy kérdező-kiváncsi magatartással juthatunk a legközelebb. Nem játsszuk el azt, hogy pontosan tudjuk mi megy végbe bennünk vagy a partnerünkben, hanem folyamatosan újra és újra felfedezzük azt, érdeklődünk felőle. Ez felélénkít minket és a kapcsolatot is egyaránt.

6. Kerüld el, hogy egy vita során elszabaduljon a pokol

  Ha felmegy bennünk a pumpa, különösen fontos, hogy mégis jelen legyünk az adott helyzetben. Ebben segít a testünk. Ha érezzük a saját testünket, az valamiképpen villámhárítóként szolgál, és megállíthatja a gondolatok ördögi körét. Egy mély lélegzetvétel megnyugtatja az idegrendszert és segít, hogy elengedjük a feszültséget. Nehéz beszélgetések előtt beválik, ha átgondoljuk hozzállásunkat, és alapelveinket, amelyek szerint élünk. Ismételhetünk magunkban egy konstruktív mondatot: “Legyünk mind a ketten boldogok.” Ehhez a mondathoz aztán a beszélgetés során vissza-visszanyúlhatunk. Ez a hozzállás támogató kommunikációt tesz lehetővé, mindkét fél megelégedésére.

7. Halld meg, amit a másik mond

Az olyan mondatokkal, mint a “Valakinek ki kéne takarítania”, nehézzé tehetjük azt, hogy valóban megértsük egymást. A kulcs az erőszakmentes, direkt kommunikáció. Ez azt jelenti, hogy verbálisan kerüljül el a társunk manipulálását. Beszéljünk magunkról, és mondjuk el azt, amit gondolunk, érzünk, amit a másiktól szertnénk kérni. Vállaljuk a felelősséget a saját érzéseinkért és szükségleiteinkért. Mint hallgató fél segíthet, ha időnként összefoglaljuk, mit hallottunk a másiktól. Ez empátiát fejez ki, és segíti a hatékony beszélgetést.

Gondold át, eddigi kapcsolataidban minden ponthoz tartottad magad?

Forrás: Boris Bornemann – FlowHozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.