Hasznunkra válik a legújabb trend: HYGGÉT mindenkinek

Nehéz manapság a trendek között olyan értéket találni, mint a HYGGE. A társadalmunk a harmónia helyett a “hajszolás” eszméit futtatja. Arra várunk, hogy mindig még jobb legyen, ahelyett, hogy élveznénk a jelen pillanatokat. Lenne mit tanulnunk a dánoktól.

Régóta vágytam Meik Wiking könyvére: HYGGE – A DÁN ÉLETÉRZÉS, AMELY BOLDOGGÁ TESZ. Amikor karácsonyra megkaptam alig vártam, hogy végre kinyithassam és beleolvassak. A mai világban mindig a „többet” hajszoljuk, ahelyett, hogy kicsit megállnánk és élveznénk, amink van. Túlórázunk, alig vagyunk a családunkkal és a szerelmünkkel, a barátainkat csak hébe-hóba látjuk, az online világot jobban ismerjük, mint a valósat és a hétvégéinken is mindig rohanunk valahová.

De mi is az a HYGGE és hogyan lehetünk segítségével boldogabbak?

„A meghittség művészete? A lélek otthonossága? Idegeskedésmentesség? A megnyugtató környezet élvezete? Otthonos együttlét? A hyggét tényleg sok mindennek nevezték már, a személyes kedvencem mégis ez: kakaó gyertyafénynél. A hygge inkább szól a hangulatról és élményről, semmint a dolgokról. Arról, hogy együtt vagyunk a szeretteinkkel. Az otthon érzéséről.” Meik Wiking – HYGGE

Fotó: Alice Hampson

A dánok valahogy ösztönösen tudják, ha a környezetünk harmóniában van, mi is sokkal boldogabbnak érezzük magunkat. Ráadásul azt is megértették, minél több időt töltünk együtt a családunkkal és szeretteinkkel, annál jobban érezzük magunkat. Ez a két dolog vegyítve pedig extra HYGGÉT ad nekünk.

A lakásom tele van különleges fényekkel. Égősorok, gömbök, apróbb és nagyobb lámpák adják a jó hangulatot. Imádom a gyertyákat, és kifejezetten szeretem a téli estéket bekucorodva, egy teával vagy kakaóval, na meg persze olvasással tölteni. Egy barátom mindig azt mondja: ”harmónia mániás vagyok”. Fontos számomra, hogy a lelkem nyugalomban legyen, és ezt a nyugalmat ma már  a metrón vagy egy zsúfolt reptéren is képes vagyok magamban megteremteni. De otthon szükségem van a melegséget adó tárgyakra, a családomra és a barátaimra is.

HYGGE faktor növelése

Ebben a harmóniában nagy öröm a szeretteinkkel lenni. Nem vagyok dán, mégis ezek a dolgok számomra is fontosak és jó ideje ösztönösen jönnek. Ez pedig arra enged következtetni, bárki képes elsajátítani a HYGGE filozófiáját. Talán itthon is kicsit visszább vehetnénk. Nem kéne annyi erőlködés, megfelelés. Találkozhatnánk többet a barátainkkal vagy a családunkkal az online chatelések helyett. Áthívhatnánk őket beszélgetni, forralt borozni, társasozni, még akkor is, ha az idő besötétedik. Hiszen harmóniát így is lehet teremteni. Hidegben, fagyban. Sőt! Minél rosszabb az idő kint, annál hyggebb lehet a hangulatunk bent! Érdemes lenne megpróbálni…Mert a hosszú távú boldogságnak szerintem nem a „hajszolás”, hanem a harmónia elsajátítása a kulcsa.

Fotó: Daiga EllabyHozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.