Így bánj az időddel, hogy te is jól járj!

Még csak most indult be az év, és én máris kapkodom a fejem. A határidőnaplóm zsúfolásig megtelt kötelező programmokkal, rövid lejáratú projektekkel és sürgősen elvégzendő feladatokkal. Csupa kell és muszáj. Igaz ugyan, hogy 2017 a megalapozásról szól, de megállás nélkül csinálni, 100 fokon égni, és csak túl későn belegondolni, hogy másként kellett volna, kimerüléshez vezethet. Ezért úgy döntöttem, ez évben sokkal barátságosabb leszek magammal, mivel egyre gyakrabban érezem úgy, nem jut időm semmire. Hogyan tudnék a saját időmmel jobban gazdálkodni?  

Mivel az időnket túlságosan szűkösnek érzékeljük, könnyen az az érzésünk támad, hogy jobban telik a kelleténél. Ezért is vagyunk hajlamosak egyszerre mindent sürgetőnek találni. Ha rövid idő alatt kényszerülünk túl sok dolgot elintézni, az könnyen feszültséget okoz, nem beszélve arról, ha nem tudunk minden elintéznivalót kipipálni a listánkon, szorongani kezdünk.

Egyik feladatból hajszoljuk magunkat a másikba. Egy részről a munka, más részről a család. Ez az örökös ide-oda futkosás hivatás és magánélet között elég kimerítő tud lenni. És az ember el sem tud képzelni megállást.

Fotó: Annie Spratt

Azonban ha az alábbiakra odafigyelsz, ténylegesen időt takaríthasz meg,  és leszámolhatsz a folyamatos időhiány okozta stresszel. 

1. Reggelente gondold át, mit kell megtenned ahhoz a nap folyamán, hogy estére elégedett legyél magaddal. Gondold át, a nap végén hogyan szeretnéd érezni magad?

 Ázsiában azt az embert, aki a lábait az íróasztalra teszi, nem szabad zavarni. Az ilyen személy éppen egy fontos dologgal van elfoglalva. Átgondolja a dolgait. 

Hogy relaxáltabb legyél, szánj kevesebb időt a munkára. Határozd el komolyan, négy órán át koncentráltan dolgozol. Képes vagy elvégezni a munkát ez idő alatt is. Ha nyolc óra áll az ember rendelkezésésre, gyakran csak tétlenül mered a monitorra, lényegtelen levelekre válaszol, csak keres és görget. Próbáld egyszer ki, hogy külön időkeretet szabsz magadnak az elvégzendő munkára. Nekem bevált.

2. Írd össze, mi az amit ténylegesen fontosnak tartasz az életben. Így könnyebb lesz kitalálnod, mi az amire valójában szeretnéd az idődet fordítani. Ez segít, hogy tudatosan kihasználd a napot, és priorizálj. Ami meghökkentett, hogy tényleg működik. Azáltal, hogy lejegyeztem a tennivalókat egy papírra, sokkal könnyebbnek tűnt azokat teljesíteni.

Fotó: The5TH

3. Éppen bele vagy merülve a munkába, de úgy érzed, szükséged lenne egy rövidke pihenőre? Akkor állj meg pár percre, és ne érezz közbe lelkiismeretfurdalást. Ez nem azt jelenti, hogy nem csinálsz semmit. Te is a monitor előtt fogyasztod el késő délután a reggelire szánt szedvicsed, és a toaletten csekkolod az üzeneteidet? Kelj fel a gép elől, menj ki a konyhába, és élvezd az ízeket.

4. Bármilyen szép és hasznos tud lenni az okostelefon, állítsd le magad. Ha akad néhány szabad perced, tedd el a készüléked a kezed ügyéből. Ahelyett, hogy az instagramra posztolnál egy képet, engedd, hogy hasson rád a pillanat. 

5. A hétvége szóljon a pihenésről. Ha ilyenkor pótlod a hétközben elmaradt teendőket, ne csodálkozz, hogy a hétfő kimerülten és ingerlékenyen indul majd.

6. Egy héten át ne kapcsold be a televíziót, és kerülj mindenfajta közösségi médiát. Ezzel több időt megtakarítasz, mint amennyit el tudsz képzelni. Egy próbát mindenképp megér.

7. Életed stresszes szakaszában vagy? Iktass be olyan programokat, amelyek energiát adnak és inspirálnak. Találkozz a barátaiddal, rajzolj, sportolj, zenélj. Valahogyan ki kell kerülni a negatív spirálból.

Időnként emlékeztesd magad, egyáltalán nem bűnös cselekedet egy napot megpihenni, egy vastag könyvet elolvasni, végigdőlni a pamlagon és nem csinálni semmit. Ahogy az olaszok mondják, dolce far niente. Édes semmittevés!

 Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.