Saját valóságunk illúzió is lehet: könnyen épül, kiszállni nehéz belőle

Néha olyan bombabiztosra építjük illúzióinkból várunkat, hogy észre se vesszük az életet, ami igazából folyik mellettünk. Vannak, akik úgy tartják, az ember saját magának képtelen sokáig hazudni, pedig szerintem éveket is képesek vagyunk eltölteni ezekben a légvárakban, ha jól alátámasztjuk őket.

A végsőkig kitartunk ilyenkor, hiszen ha belátnánk, hogy rossz irányba indultunk, bedőlne mindaz, amit az évek alatt szép lassan kártyavárunkba pakoltunk. Mert bár a vár ingatag és az alapzat is gyenge, energiát tettünk bele, dolgoztunk érte. Miért? Mert elhittük. Felmerül hát a kérdés: Akkor most újra kellene kezdeni? Be kellene látni, hogy nem arra vágyunk, amit építgetünk? De az semmissé tenné a teóriánkat és azt a sok munkát, amit az illuziónkba tettünk. Vajon ha mindennek véget vetünk, tényleg előlről kell kezdeni?

Azt hiszem, amikor magunknak akarunk bizonyítani valamit, a végsőkig képesek vagyunk kitartani. Még akkor is, amikor már rég tudjuk, hogy csak kártyavárat, hamis illúziókat kergetünk. De meddig tartható ez a helyzet? Mert hát van bármi értelme tovább építeni valamit, ami nem célokat tűz elénk, csak körbe-körbe visz észrevétlenül? És hogyan lehet kikerülni ebből az ördögi körből?

Fotó:Nguyễn Minh Chiến

Mindig vannak töréspontok, amikor tisztán érezzük és látjuk, csak lehet, még nem merünk lépni. És bár a törés pillanata, ha tényleg realizáljuk, fájdalmas, nagy segítségünkre lehet.  Mert bármennyire szorító egy helyzet, bármennyire fájdalmas vagy veszteséges mindaz az energia, idő, amit belepakoltunk, igenis kiléphetünk belőle. Önmagunkért. Ez nem kudarc, inkább tanulópénz. Lehet, hogy először félelmetes bevallani, hogy elcsesztük, de még mindig jobb, mint hinni valamiben, ami nem belső meggyőződésből, hanem illúziókból ered. Úgyis azt mondják a bölcsek, az út a fontos. Hát ezeken az utakon útközben tanulunk és általában jó sokat, ami aztán a végén, a törés pillanatában összegződik bennünk. Csak jól vonjuk le a következtetéseket, nehogy újabb légvárakat építsünk, ami majd megint körbe és körbe visz minket.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.