A legnagyobb hiba, amit a kapcsolataidban elkövethetsz – Ítélkezni veszélyes

Ugye téged is ítéltek már meg úgy, hogy az kellemetlen érzéseket keltett benned, és igazságtalannak érezted, ennek ellenére elkezdtél azon dolgozni, hogy többé “ne legyen rád panasz”. És azt is megkockáztatom, hogy te is alkottál már ítéletet  elhamarkodottan egy másik ember felett. Mindkettő veszélyes szerep. 

Mit  jelent megítélni? A szavaiddal valamilyenné tenni valakit.

Ha megítélnek minket, az akárhogyan is kűzdünk ellene, befolyásol minket. Kétségbeesett kűzdelembe kezdünk önmagunkkal csak azért, hogy rácáfoljunk a rólunk alkotott ítéletre, és bebizonyítsuk annak ellenkezőjét. És ha ennek eleget is tudunk tenni, a bennünk lévő feszültség egyre csak nőni fog. Ha minősítenek, az akaratlanul is szorongást, fájdalmat, nyugtalanságot és megfelelési kényszert táplál belénk.

Hogyan védheted meg magad?  Ha megítélnek,  gondold át, mit akartak ezzel valójában mondani, de a játszmába ne menj bele. Hallgass magadra. Maradj mindvégig önmagad, és ne engedd, hogy mások magyarázzák meg, milyen vagy és mennyit érsz. Inkább keresd olyan emberek társaságát, akik nem megítélni, hanem megérteni szeretnének.

De nemcsak minket ítélnek meg, bármennyire is szeretnénk elkerülni, előfordul velünk is, hogy megítélünk másokat. Egyik szerepből csúszunk át a másikba. Ítélkezünk, minősítünk, anélkül avatkozunk bele a másik életébe, hogy tudnánk, mi zajlik benne valójában. Ítélkezünk, mert úgy könnyebb megérteni valakit, ha jelzőt aggatunk rá, és persze addig sem kell szembenézni saját hiányosságainkkal. De csinálhatjuk másként is.

Mielőtt ítélkeznél, gondold át, hogy szavaidnak teremtő hatalma van. Ne táplálj bele másokba hibás ítéletet. Felelős vagy azért, amit mások lelkébe a szavaiddal okoztál. Azzal, hogy a másikat minősíted, erőszakkal akarod rávenni arra, hogy megváltozzon. Ne befolyásold azzal a társadat, hogy folyamatosan véleményt nyílvánítasz arról, te hogyan látod őt. 

Ha szeretnének veled valamit megosztani, ne érezd szükségét, hogy kifejtsd, miért helytelen az, amit gondol. Ehelyett figyelj arra, amit mondanak neked, és próbáld megismerni azt az embert akivel beszélgetsz. Csak figyelj rá, és hallgasd meg, mert erre van szüksége. Ha nem értesz vele egyet, ne az ellenséget lásd benne, inkább toleráld a másságát, és keresd meg azt a pontot, amiben különbözőségetek ellenére egyeztek. Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.