Oldd fel a kommunikációs problémákat – Hatékony módszer arra, hogyan beszélgess szerelmeddel

Milyen egyszerűen hangzik, hogy kommunikáljunk tisztán, mégis eddigi életem során számtalan helyzetet tapasztaltam, amiben nem sikerült ezt megvalósítani. És ha körbenézek, ugyanezt látom. Túl sokszor söpörjük a szőnyeg alá konfliktusainkat.

Annyiszor elmegyünk egymás mellett bizonyos szituációkban, hogy azt fáj nézni. És sok esetben csak utólag döbbennünk rá, semmi másra nem lett volna szükség, csak egyenes, őszinte, tiszta mondatokra és szavakra.

De nem mindig egyszerű alkalmaznunk ezt. Elsősorban ugyanis maximálisan ismerned kell hozzá önmagad. Hiszen legtöbbször azért nem vagyunk egyenesek, mert kerülni szeretnénk a konfliktust és magunknak sem tudjuk megmagyarázni, mit is képviselünk vagy képviseltünk egy-egy helyzetben. De ezek a rossz, tisztázatlan helyzetek elkerülhetőek, ha pár alapvető dolgot megpróbálunk szem előtt tartani kapcsolatainkban.

 

Legyél őszinte

Első sorban magaddal. Hiszen csak akkor tudod lekommunikálni a másik felé azt, amit érzel, amit gondolsz, ha őszintén látod saját érzéseidet. Ha már magadban tisztáztad ezeket, merj a másikkal is őszintén beszélni róla.

Legyél nyitott

A szándék, az egymás iránti nyitottság és tisztelet nagyon fontos a tiszta és egyenes kommunikáció során. Teremts időt és alkalmat arra, hogy tisztázni tudd helyzeteidet.

Adj teret a másiknak is

Engedd, hogy a másik ember is elmondhassa a konfliktussal kapcsolatos érzéseit. Legyen benned empátia, hogy az ő oldalát is meg tudd hallgatni.

 

Kommunikáljatok közös csatornán

Nem mindig egyszerű megteremteni azt, hogy két ember ugyanazt a nyelvet beszélje. Persze ha ez alapvetően működik, az fantasztikus. Ha azonban mégsem, próbálj meg az ő stílusában beszélni, hogy ugyanazokat értsétek a szavak és mondatok alatt mindketten. Ez nem arról szól, hogy olyan legyél, mint ő, inkább ez egy odafordulás, hogy gördülékenyebben működjön a beszélgetés. Ha azokat a szófordulatokat használod, amiket a másik, az bizalomépítő lehet.

 

Mindenki saját filmet vetít a fejében egy-egy helyzetről, de ez letisztázható, a konfliktus pedig akár meg is előzhető az őszinte és egyenes kommunikáció segítségével. Egy ilyen beszélgetés során kimondódnak az érzések, ráadásul a legtöbb értelmetlen szurkálódás is elkerülhető. Tudod, “a legjobb védekezés a támadás” dologra gondolok. Sajnos ezt mindannyian – sokszor nem is tudatosan – alkalmazzuk. Érdemes kipróbálni és beiktatni a mindennapokba is az egyenes, tiszta kommunikációt, hogy kapcsolatotok gördülékeny legyen.

Fotó: Seth Doyle


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.