Így kezeld hatékonyan a váratlan krízishelyzeteket 

Az élet kiszámíthatatlan és nem mindig csak felfelé ível. Van, hogy viharfelhők gyülekeznek a fejünk felett, amelyekből minden előzetes figyelmeztetés nélkül egy-egy villám csap le ránk. Időről időre történnek velünk olyan dolgok, amelyekre egyáltalán nem voltunk felkészülve, hiszen  egészen más terveink voltak. Noha bármennyire is szeretnénk elkerülni, mindannyian élünk meg válsághelyzeteket, amelyek váratlanul törik meg a hétköznapjainkat. 

Minden krízis, -amikor úgy érzed, hogy az életed zsákutcába jutott- , lehetőséget kínál arra, hogy új irányt vegyél,  és változtass azon ami már régen elromlott, csak eddig nem voltál hajlandó szembenézni vele. Egy-egy ilyen válsághelyzet arra kényszerít minket, hogy meggondoljuk magunkat, újratervezzünk, változtassunk az elképzelésünkön, improvizáljunk, és a jól bevált helyett ismeretlen megoldásokat keressünk. Mert ezekben a rázós helyzetekben az unalomig ismételt sémáink kudarcot vallanak. Ha magunktól nem tesszük meg a kezdő lépést, hogy egy-egy túlérett helyzetből kimozduljunk, az élet keményebb eszközökkel kényszerít erre, csak azért, ha sikeresen túljutottunk rajta, elmondhassuk magunkról, lelki fejlődésünk skáláján egy fokkal feljebb jutottunk. Képesek voltunk felülmúlni önmagunkat!

A krízishelyzetekre, mint egy szeretett személy elvesztése, válás, betegség, munkahelyi elbocsátás, egy hosszú barátság vége, képtelenség felkészülni. Az ilyen helyzeteket el kell viselni, és túl kell jutni rajtuk. Fontos, hogy mentálisan hogyan állsz hozzá  a téged ért traumához. Kellő kitartással lehetetlennek tűnő helyzeteket is meg lehet oldani. Nem baj, ha nincsenek rendkívüli adottságaid, elég, ha van kitartásod, hogy szembenézz a megrázkódtatással.

Figyelj rá, hogy krízishelyzetben mindig megjelenik a a szorongás és a félelem, mert ilyenkor úgy érezheted, a hirtelen megváltozott külső körülményekkel szemben tehetetlen vagy. A régi kapaszkodók elvesztek, újak pedig még nincsenek. Próbálj meg higgadt maradni, és ne hagyd, hogy a szorongásaid diktáljanak, még akkor is, ha szíved szerint lélekszakadva menekülnél. Valamilyen lehetőséged mindig van beleavatkozni a saját életedbe. 

Krízist élsz át? Így kezeld hatékonyan:

  • Ha krízishelyzetbe kerülsz, az első, amit tehetsz, hogy elfogadod a helyzetet, amiben benne vagy. Tudatosítsd magadban, hogy éppen egy válságos időszakot élsz át, mert csak így tudsz hatékonyan kűzdeni ellene. 
  • Éld meg a téget ért fájdalmat, gyászold meg a veszteséget. 
  • Tekintsd át a saját életedet, képességeidet, egzisztenciális helyzetedet. Vizsgáld meg objektíven a helyzetet, menj vissza a múltba, és nézd meg, hogyan jutottál el idáig, vedd észre a saját felelősséged a történetben! 
  • Legyél kíméletes magaddal, a baj már megtörtént, ne marcangold magad azzal, hogy mi lett volna ha, mert az a maradék önbizalmadat is elveszi, amire most még nagyobb szükséged lesz. Ha egy adott út krízishez vezetett, válts nézőpontot, és találj egy újszerű megoldást a régi problémádra. 
  • Ne hagyd, hogy a szorongás állandósuljon, és életed minden területén átvegye az irányítást, mert a passzív tehetetlenség a legveszélyesebb állapot, amibe krízis esetén belesüllyedhetsz. 
  • Mielőtt idáig eljutnál, készíts egy jól alkalmazható tervet. 
  • Gondolj arra, hogy ez egy nehéz időszak, de ennek is vége lesz egyszer. Bízz magadban, képes vagy túljutni ezen is, minden adottságod megvan hozzá. Tudd: Mindeki annyit kap, amennyit elbír, semmivel sem többet. 


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.