13 meghatározó mondat Kurt Vonneguttól, ami mellett nem mész el szó nélkül

Az élet nem mindig fenékig tejföl, és az is megesik néha, hogy legendás hurráoptimizmusom is cserben hagy. Ilyenkor csak arra vágyom, hogy jól kipanaszkodjam magam. Mert van az a helyzet, amikor más nem segít. Vagy mégis? Vigasztalhatatlan helyzetekben szívesen fordulok egyik kedvenc írómhoz és cinikusomhoz, Kurt Vonneguthoz. Mert vannak emberek, akiknek szavai nagy hatással vannak ránk. Van, hogy egy-egy jól irányzott mondat többet ér, mint bármilyen jótanács. Segít kimozdítani egy beragadt helyzetből. Kurt Vonnegut cinizmusba burkolt humora teljesen megfelelő védekezési mechanizmus. Szükséges a túlélésünkhöz, orvosság, amelynek nincsenek káros mellékhatásai. 

Kurt Vonnegut az ameriaki kortárs irodalom kultikus alakja összesen 14 regényt, néhány esszét és novellát írt. Mi most 15 kedvenc idézetünket gyűjtöttük össze neked, amely a legrázósabb helyzetekben is segít, hogy egy kicsit másképp, a humor szemszögéből is érzékeld a világot. 

ÉRETTSÉG

“Az érettség keserű kiábrándulás, amelyre nincs orvosság, hacsak a nevetés nem képes bármit orvosolni.”

IDŐ

“Azt hiszem, az egyik legnagyobb hiba, amit elkövetünk – mármint azután, hogy emberek vagyunk – az idővel, az idő valódi mibenlétével kapcsolatos. Itt van ez a rengeteg szerkezet, amivel felszeleteljük, mint a szalámit, az a sok óra meg naptár, és elnevezzük a szeleteket, mintha a mieink lennének, és soha nem változhatnának meg – “1918. november 11, 11:00 óra” -, pedig valójában valószínűleg darabokra fognak törni, vagy szétfolynak, mint a higanycseppek.”

EMBERISMERET

“A világ tele van olyanokkal, akik igen ravaszul sokkal okosabbnak látszanak, mint amilyenek valójában. (…) Elkápráztatnak bennünket (…), holott valójában szinte semmiféle hasznos tudomással nem bírnak a valóságos életről.”

SZERETET

“A szeretetet nem keresi az ember, hanem találja. Véleményem szerint ostobaság kutatni utána, meg aztán igen gyakran ártalmas is. Szívből kívánom, bárcsak mindazok, akik a közhit szerint szeretni tartoznak egymást, így szólnának egymáshoz két pofon között: – Egy kicsit kevesebb szeretetet, ha lehetséges, és egy kicsit több elemi tisztességet.”

ÖNISMERET

“Az vagy, akinek mutatod magad, ezért vigyázz, kinek látszol.”

HUMOR

“A humor egy eszköz arra, hogy távol tartsuk magunk­tól az élet nehézségeit, egy eszköz arra, hogy megvédjük magunkat. Az ember a végén belefárad, a hírek továbbra is szörnyűek, és a humor is megszűnik működni. Mark Twain is rettenetesnek találta az életet, de a vicceivel kordában tartotta ezt a rettenetet.”

FIATALSÁG

“A világon egyetlen fiatal sincs, aki minden szempontból olyan tökéletes volna, hogy ne igényelné a kritikátlan szeretetet. (…) A kritikátlan szeretet az egyetlen igazi kincs, amelyet kereshetnek!”

HÁZASSÁG

“Normális esetben a mézeshetek elmúltával a férj első és legvadabb álmai köddé válnak… Asszonya többé már nem égi tünemény. A férfinak ilyenkor az a nehéz, de vonzóan érdekes feladata, hogy megvizsgálja, voltaképpen kit is vett feleségül.”

SZERELEM

“Jut ezen a világon mindenkinek szerelem, csak meg kell keresni.”

ELFOGADÁS

“Isten, adj nekem derűt és a nyugalmat, hogy tudomásul vegyem mindazt, amin úgysem változtathatok, bátorságot, hogy változtassak azon, aminek megváltoztatására képes vagyok, és bölcsességet, hogy mindig megmondhassam, mi a különbség a kettő között.”

FÉRFIAK

“Mit akarnak a férfiak? Rengeteg havert, és azt, hogy az emberek ne haragudjanak annyira rájuk.”

NŐK

“Beszéljünk a nőkről. Freud azt mondta, nem tudja, mit akarnak a nők. Én tudom, mit akarnak: rengeteg embert, akikkel beszélgethetnek. Hogy miről akarnak beszélgetni? Mindenről.”

KOMMUNIKÁCIÓ

“Időközben rájöttem, hogy vannak, akik nem tudják eldönteni, hogy komolyan beszélek-e vagy sem. Úgyhogy innentől kezdve szólni fogok, amikor viccelek.”Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.