6 fontos lépés, hogy olyan helyen dolgozz, amit valóban szeretsz

Mostanában többször tapasztaltam, hogy a munka fogalma összefonódik az emberek fejében azzal, hogy robotolni kell. Nincs is rosszabb, mint felkelni reggelente, unottan munkába menni és egész nap azt várni, hogy vége legyen. Lássuk be a legideálisabb az lenne, ha a munka nem egy folyamatos küzdést jelente a pénzért, amiből természetesen mindannyian élünk, hanem valami örömforrást adna a hétköznapokban. Persze életünk legjobb állásában is okozhat nehézséget vagy lehet számunkra éppen valamiért teher, de mivel más a hozzáállás ilyenkor, máshogy is éljük ezt meg. 

Összeszedtünk pár olyan dolgot, ami segíthet abban, hogy átértékeld a munkád és elindíthat egy úton ha úgy érzed, tényleg változtatni kell. Bár a változás nehéz, lemondásokkal járhat és dolgozni kell érte, érdemes kivárni az időt, hogy végül azt csinálhassuk, amit a legjobban szeretünk. Hogy a munkanapok reggeleit ne nehézségként, hanem kihívásként és energiaforrásként élhessük meg. 

Csak reálisan

Fontos felmérni az életünk körülményeit. Átgondolni, mi vezetett a mostani munkánkhoz, karrierünkhöz. Biztos-e az, hogy egy munkahely-, vagy területváltás  segítene a problémáinkon. Ha igen, ne féljünk belevágni a folyamatba, soha nem késő elkezdeni. 

 

A lista segít

Érdemes összeírni, mi az, amit szívesebben csinálnánk, mint amiben most vagyunk? Felmérni erősségeinket és gyengeségeinket. Akár külső segítséget is kérhetünk például coach formájában, hogy átlássunk mindent. 

Áldozatok és türelem

Van, akinek egy munkahely váltás is elég, de van, akinek teljes karrierváltásra van szüksége, ehhez áldozatokat biztosan kell majd hozni. Egy ilyen váltás néha lemondásokkal jár, például a szabadidőnk tekintetében, de megéri keresgélni, hogy aztán valóban úgy éljünk, ahogy szeretnénk. Ha néha korábban kell kelni vagy kevesebb szabadidőnk marad ne bánjuk, csak erősítsük magunkban, hogy minden ilyen nappal közelebb kerülünk ahhoz, amire igazán vágyunk. 

 

Készítsünk cselekvési tervet

Nem biztos, hogy két perc alatt mindent le tudunk zongorázni, ezért csináljunk egy tervet, ahol látjuk mire van még szükség vágyaink eléréséhez és azt is figyelhetjük éppen hol tartunk a folyamatban. Járjunk esti suliba vagy workshopokra, ha ez szükséges ahhoz, hogy változtatni tudjunk. 

Egy kis megtakarítás sem árt

Mindenképpen számítsunk rá, főleg, ha valamit elölről kezdenénk, hogy kicsit kevesebb pénzből kell majd megélni vagy az is lehet a plusz tanulmányok, órák fognak több költséget jelenteni. Próbáljunk meg spórolni, felkészülni erre az esetleges nehézségre is. 

 

Az út  is fontos

Sajnos nekem se mindig sikerül élvezni a folyamatot, mert közben azon aggódom, hogy mikor érek már oda. De ahogy ezt el tudjuk engedni, megtapasztaljuk, milyen jó, hogy éppen a saját boldogságunkért és jövőnkért teszünk lépéseket. 

Fotó: Vinicius Wiesehofer


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.