Kapcsolj néha offline módra – 5 dolog, amiért megéri kicsit a telefonod nélkül

Múlt héten valamelyik nap otthon hagytam a telefonomat. Már a lépcsőházban eszembe jutott, de úgy voltam vele, nem megyek vissza érte. Csak kibírom valahogy, hogy nem lesz nálam pár órán keresztül. Ahogy telt az idő, egyre feszültebb lettem. Egyre rosszabbul éreztem magam attól, hogy nem tudok ránézni a Facebookra és nem látom az Instagramot sem. Nem tudok üzenni a legjobb barátnőmnek, hogy az utcán egy oszlopban, olyan Julcsisan majdnem elestem. Nem tudom felhívni a tesómat, hogy kb 20 percet kések a szülinapi ünnepségről, és nem tudok válaszolni az e-mailekre sem.

De ahogy ezeket mind-mind egymás után megéltem, egyszer csak rádöbbentem, nem függhetek ilyen mértékben a telefonomtól. Hiszen 20 évvel ezelőtt nagyon is jól megvoltak nélküle az emberek. Úgyhogy aztán hétvégén direkt a telefonom nélkül indultam útnak. Adtam magamnak pár óra kimenőt. És hogy mit kaptam tőle?

Jobban tudtam figyelni a való világra és a valós kapcsolataimra! Észrevettem, hogy jobban tudok koncentrálni a másik emberre és a körülöttem lévő világra is. Olyanokat vettem észre, amiket máskor nem, mert mondjuk utazás közben inkább a telefonomba vagyok belemerülve. Nem kell folyamatosan megosztanom a figyelmemet az online és az offline világ között.

Fotó: Adrian Sava

Fellélegezhettem egy kicsit az információ áradattól! Jó érzés volt, hogy nem pörgetem végig a Facebookot óránként, hogy kivel mi történik. Felmerült bennem a kérdés, miért is kell nekem mindig tudnom, hogy ki hol jár éppen? Néha szükség van egy kis szünetre.

Nem foglalkoztam azzal, hogy ki hol tart hozzám képest! Önkéntelenül is átgondolod ezt, ha szembe jönnek a posztok a Facebookon. Jó érzés volt, hogy nem figyeltem arra, éppen ki hol tart a napjával. Hogy nem az határozta meg a hangulatomat, hogy éppen ki hol nyaral, miközben én ki se látok a munkámból.

Megéltem a jelent és képes voltam megélni a pillanatot. Gondolj bele, hányszor foglalkozol azzal, hogy elkészítsd a tökéletes képet. Nem kell mindent megosztani az emberekkel. Vannak pillanatok, amik egyszerűen csak jók úgy, ahogy vannak. A memóriád úgyis eltárolja őket.

Fotó: Adrian

Időt kaptam általa! Úgy éreztem sokkal több mindent tudok csinálni. Mintha tengernyi időm lenne, mert nem vonja el a figyelmemet 10 percenként a telefonom.

Nem vagyok a social média ellen és a telefonomon is tengernyi hasznos dolgot tudok csinálni. Nem is tudom, mi lenne velem nélküle. Sok esetben megkönnyíti az életemet. Viszont ez a tapasztalat megmutatta, hogy igenis kell egy kicsit offline is lenni. Tudatosan. Mert szükség van arra, hogy kicsit kikapcsolódj a hírek, hírfolyamok, képek és információk halmazából.

Kellenek azok a pillanatok, amikor csak megéled a jelent anélkül, hogy bárki más tudna erről.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.