Kicsit adok, kicsit kapok – így kerül mérlegre a párkapcsolatunk 

Kapcsolatainkban is minden hullámzó, így érvényes itt is: egyszer fent, máskor lent. Néha mi teszünk többet vagy segítünk jobban a párunknak, máskor ő az, aki ezt megteszi, de ugyanez igaz a negatív érzésekre is. Van, hogy mi bántunk, de akad olyan is, hogy minket bántanak meg. Legalábbis így kéne, hogy működjön, ha rendben van a mérleg.

A Jog és pszichológia egyik előadásán hallottam Dr. Angster Máriától egy mondatot, ami azóta is dolgozik bennem, miszerint a mérleg nyelvének mindig egyenlőnek kell lenni egy társkapcsolatban, így a jót és a rosszat is valahogy visszaadjuk. Persze a jóból mindig kicsit többet, a rosszból pedig kicsit kevesebbet adunk, ha azonban mindent eltűrűnk, hosszú távon a kapcsolat függésbe mehet át. Félre ne érts, nem arról van szó, hogy játszmázzunk, egyszerűen csak arról, hogy ne engedjük, hogy bedaráljon minket a gépezet. Mert hibázunk mindannyian, de ahogy a másik megérzi, hogy veled bármit megtehet, azonnal rossz irányba fordulnak a dolgok és hosszú távon ezt már nehéz visszahozni. Pedig néha nem is tudatosan hallgatunk el, egyszerűen csak azt gondoljuk, könnyebb, ha nem konfrontálódunk. És ez igaz arra is, amikor a másik csak pakolja bele a pozitív energiát, de mi nem nagyon teszünk érte. Ebben is el lehet kényelmesedni, ami aztán később szintén alá-fölé rendelt viszonyt eredményez.

Fotó: Tiraya Adam

De mi van akkor, ha mi egyenrangú partnerre vágyunk? Nincs is annál nehezebb, mint amikor egy veled egy szinten rezgő emberrel sodor össze az élet, akivel úgy vágysz az együttlétre, hogy el tudjátok kerülni az alá-fölé rendeltségi viszonyt. Ez az a fajta kapcsolat, ami mindig nagy munkával, türelemmel és sok tudatos döntéssel jár, mert ezt is könnyen bedarálhatja a függés, a megszokás vagy az eltérő adok-kapok.  Ha azonban figyeltek a mérleg egyensúlyára, játszmázás nélkül tudjátok fenntartani hosszú távon is a kapcsolatot. És mi segíthet ebben? Ha minderről kommunikáltok. Csak tartsátok be az aranyszabályt.

“Kicsit adok, kicsit kapok.”

Ne engedjétek, hogy a mérleg nyelve túlságosan az egyik irányba dőljön, ha mégis, próbáljatok meg figyelni rá tudatosan, hogy visszahozzátok. Így talán hosszú távon, alá-fölé rendeltség nélkül is jól működhettek majd együtt.
Fotó: Milan Popovic


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.