Reggelire – vajas croissant tönkölyből

Amit reggelente leginkább el tudok viselni, az egy nagy adag rizstejes latte a kedvenc bögrémből, és mellé optimális kiegészítőként egy vajas croissant. A langyos kelt tészta és az olvadó vaj találkozása az asztalon. Eszményi. Ennél elképzelni sem tudok jobbat. Leszámítva a magas kalóriatartalmát. Ezért nem is csinálok belőle rendszert. Otthon croissant-t készíteni? Azért ennek a receptnek bizony neki kell állni. Ha egyszer  már ráéreztél az elkészítésére, akkor jó úton jársz, hogy elkápráztasd a barátaidat ezzel a fenséges péksüteménnyel. Kívül aranybarna és  roppanós, belül lágy, vajas és réteges. Frissen fogyasztva a legfinomabb. Odavagyok érte.

FullSizeRender-288

 

TIPP: Ha most először sütsz croissant-t, ne tedd túl magasra a mércét. Ne veszítsd el a türelmedet. Legyél eltökélt és csináld végig. Jó munkához idő kell. Elkerülhetetlen, hogy ne kövess el egy-egy apróbb technikai hibát. A harmadik, negyedik alkalommal már egészen belejön az ember.

 

FullSizeRender-275

Hozzávalók:

50 dkg tönkölyliszt (használhatsz teljes kiörlésű tönköly liszetet is, illetve, tetszés szerint kombinálhatod fele-fele arányban 25 dkg tönkölylisztet 25 dkg rozsliszttel).

25 dkg vaj

1 tojás

3 dl tejszín (laktózérzékenyeknek 3 dl kókusztejszín, vagy rizstejszín, tetszés szerint).

1 csomag porélesztő

5 dkg cukor

FullSizeRender-287

Elkészítés:

Így készítem a tésztát:

A 25 dkg vajat 15 percre beteszem a mélyhűtőbe, ezután ujjnyi vastagságúra nyújtom, fóliába csomagolom, és újabb 15 percre visszateszem a fagyasztóba.

Közben a tejszínt meglangyosítom, belekeverek 1 kávéskanál cukrot, hozzáadom  a száraz élesztőt és kb 5 perc alatt felfuttatom.

A liszthez hozzáadom az 5 dkg cukrot, a tojást, és az élesztős tejszínt, és a hagyományos módon kelt tésztát gyúrok belőle. Nagyon fontos, hogy a tészta semmi esetre se legyen ragacsos. A tésztát jól befóliázom, és 15 percre a hűtőbe teszem pihentetni.

FullSizeRender-286

Így készítem a vajas réteget, és formázom a croissant-t:

Ezután a tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtom, ráteszem a hűtőben megdermedt vajat, és a tésztámmal becsomagolom. Az egészet fóliába tekerem, és 15 percre ismét a hűtőbe helyezem. 

A vajas tésztát ismételten ujjnyi vastagságúra és téglalap alakúra nyújtom, és hajtogatni kezdem a következőképpen: Először a téglalap alakú tészta keskenyebb oldalát fordítom magam felé, és alulról felhajtom, kb. a tésztalap egyharmadáig, majd ráhajtom felülről is a maradék kétharmad részt. Ha ezzel megvagyok,  ismét ujjnyi vastagságúra és téglalap alakúra nyújtom. Most a tészta szélesebbik oldalát fordítom magam felé, megjelölöm a tésztalap közepét, és mindkét irányból pontosan idáig visszahajtom. Majd az egészen egymás felé hajtok még egyet. Az így kapott tésztát ismét fóliába csomagolom, és egy órára a hűtőszekrénybe teszem pihentetni.

pickerimage-9

Az egy óra leteltével a tésztát ismét egy ujjnyi vastagságúra és téglalap alakúra nyújtom, majd még egyszer elvégzem az előbbi hajtogatási műveleteket. A tésztát ismét fóliába csomagolom, és 1 órára a hűtőbe teszem.

Egy óra elteltével utoljára megismétlem a szokásos nyújtási és hajtogatási műveletet. A tésztát ismételten fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe helyezem. A sorozatos hajtogatások következtében válik rétegessé a croissant. 

Végre megvagyok vele! 

FullSizeRender-285

Most  a tésztát egészen vékonyra nyújtom, és téglalap alakúra. A tésztalapot hosszú, keskeny háromszögekre vágom, majd a háromszögeket feltekerem a szélesebb végüktől indulva.

A sütőt előmelegítem 240 fokra, és légkeverésre állítom.

A tepsit sütőpapírral kibélelem, és óvatosan ráhelyezem a croissant-okat, majd egyenként megkenem őket egy felvert tojással.

A sütő hőfokát 200-220 fokra visszaveszem és a croissant-okat kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütöm.

FullSizeRender-279

Fogyaszd ráérősen, családi körben, barátokkal, vagy éppen csak magadban egy nagy bögre kávé mellé.

FullSizeRender-277

 Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.