Rideg világ: ilyen lehet úgy élni, hogy nincsenek érzelmeid

Nem vagyok egy nagy sci-fi rajongó, de a film alapgondolata igazán megfogott. Egyszerű történet, egyszerű cselekménnyel, mégis a világ, amelyben játszódik sok-sok kérdést vetett fel bennem.

Ebben a korban az emberekből kiirtották az érzéseket. Nincs fájdalom, nincs erőszak, de nincs szeretet vagy öröm sem. Bár az emberek génállományát változtatták meg, egyetlen betegség képes rá, hogy visszafordítsa a folyamatot. Nia (Kristen Stewart) és Silas (Nicholas Hoult) is nehezen áll ellen feltörő érzelmeiknek.

Ilyen egyszerű lenne? Szorongásaink oka az érzelmi világunk, így kiiktatva fájdalommentesen élhetünk? Vajon ha nem lennének érzelmi kapcsolataink, könnyebb vagy jobb lehetne minden? Valóban népbetegség lenne az érzelem? Okosabb lehet zsilippel elzárnunk magunkban? Meddig lehet úgy élni, hogy nem veszel tudomást érzéseidről? Meddig lehet rejtőzködni, uralkodni rajtuk? Gondolj bele, Te hányszor élsz úgy, hogy nem veszed figyelembe fel-felbukkanó érzelmeidet? Jobb így?

 

Életünk talán produktívabb lenne a kollektíva számára, de vajon tényleg ez lenne a célja az emberiségnek, hogy mindenki hangyamód szorgosan termeljen? Érdemes úgy élni, hogy nem tudod élvezni az életet? Nem tudod megélni azt, aki vagy? Fájdalmakkal és örömökkel együtt. Nem tudsz szeretni, és nem tudsz kapcsolódni sem.

 

Ebben a világban másnak lenni annyit tesz, hogy megéled önmagad. Kockáztatva mindent, csak azért, hogy szabadon élhess. Vajon Nia és Silas hogyan élik meg érzelmeiket? Képesek lesznek mindketten kitörni a társadalom állította, egyszerűnek tűnő, ámde sivár életükből? Érzelmekkel vagy érzelmek nélkül könnyebb vagy jobb élni? Bár a cselekmény néhol kissé vontatott, a felmerülő kérdések garantáltan jó időre lefoglalhatnak bennünket.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.