Semmit nem kell! Mindezt megteheted 

Emlékszel, amikor kisgyerekként játékosan, élvezettel és kíváncsisággal fedezted fel magad körül a világot, és ez sokszor őrületes felfordulással és fegyelmezetlenséggel járt, ezért a szüleid elkezdtek korlátozni benne? Gyerekként ebből mindössze egyetlen dolgot érzékeltem: A felnőttek mindent megtehetnek, amit szeretnének. Azóta eltelt 30 év, és most azt gondolom, felnőttként sokkal szigorúbb korlátok közé szorítjuk magunkat, mint annak idején a szüleink velünk tették.

Fel tudod idézni, gyermekként hányszor kívántad, hogy mihamarabb felnőtt legyél, felnőttként pedig mennyiszer sóhajtottál fel: bárcsak újra gyerek lehetnél. Ebből okulva nem érdemes tovább azon aggodalmaskodnod, hogyan kellene helyesen élni, csak tedd azt, amit igazán szeretnél! Mert boldognak és szabadnak lenni nemcsak a gyermekkor kiváltsága. Felnőttként ugyanolyan fontos feladatod boldognak lenni, mint felkészülve, a lehetőségeiddel élve, felelősséget vállalva élni. Miért ne lehetne megvalósítani mindazt a jelenben, amire a múltból vágyunk? 

Ha az egykori kislány önmagam szemével tekintenék a mai életemre nem lennék elégedett. Sose gondoltam volna, hogy a megfelelési kényszer, a kötelességtudat és a félelmeim furcsa keveréke masszív korlátok közé szorítja az életem. Aztán nem is olyan régen jött a felismerés. Ahhoz, hogy jól kiszámítható, biztonságosnak hitt életet éljünk, észrevétlenül bástyázzuk körül magunkat “kell”-ekkel. Túl sok kötelesség, túl kevés élvezet. Pedig a “kell”-ek csak arra valók, hogy megnehezítsék az életünket és halálra szekáljanak. Vissza tudsz rá emlékezni, gyerekként hányszor sikerült kiharcolnod azt, amit igazán akartál? Sokszor, igaz?

Akkor most se mondj le önmagadról. Csinálhatod másként is. Felnőtt vagy, ezeket mind megengedheted magadnak! 

Ne tegyél magadra olyan köteléket, ami korlátoz. Semmit sem kell!  Legyen egy határozott koncepciód, milyen szempontok szerint éled, és hogyan szervezed az életed. Figyelmedet irányítsd a saját jóléted felé, és ehhez képest igazíts minden mást. Ennyi egészséges önzésre szükséged van. Élj a saját belső mércéd szerint, és ne hagyd, hogy megsértsék a határaidat. Döntsd el, hogy egy adott élethelyzetben mit tartasz odaillőnek, és viselkedj aszerint. Egyszerűen csak tedd azt, amit helyesnek tartasz, viszont legyen összhangban az amit most csinálsz azzal, amit tervezel. Szervezd aszerint a mindennapjaidat, hogy mit szeretnél elérni a jövőben. És még valami, bátran mondhatsz nemet is. Egymás után többször is…Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.