Ellenségünk a szégyen –  Így küzdhetsz meg vele

A szégyen életünk része. Alapvető emberi érzelem, mégis fájdalmas érzés. Mindannyian éreztük már úgy, hogy szégyenünkben elbújnánk a világ elől. De egyáltalán mi az a szégyenérzet? Szégyent élünk át amikor egy másik ember elítéli a viselkedésünket vagy énünk egy részét, ezáltal értéktelennek és kevésbé szerethetőnek érezzük magunkat a többieknél. 

Amikor szégyelljük magunkat az mindig önmagunkra vonatkozik és nem a tetteinkre. Ilyenkor azt érezzük, nem olyanok vagyunk, amilyennek lennünk kellene. Ne hagyd, hogy a szégyenérzet határozza meg az énképed. Elégedetlen lehetsz önmagaddal, de szégyenkezned semmiképp nem kell. Elszigetel, megbénít és tehetetlenné tesz. 

Szégyelljük magunkat, ha hibázunk, ha rossz napunk van, ha nem teljesítünk tökéletesen, sőt még akkor is, ha fáj valami. Pedig a szégyen csak egy érzés, amit a hallgatással csak táplálunk. Amint beszélni kezdünk róla, elveszíti az erejét, és nem mérgezi tovább az életünket. Van rá ellenszer, túl lehet jutni rajta. 

Így szabadulj meg a szégyenérzettől. Ha ezt a 3 dolgot tudatosítod magadban, többé nem kell szégyellned magad.

1. Hibázni szabad

Ha hibázol az nem egyenlő azzal, hogy sikertelen vagy. Ellenkezőleg. A legnagyobb dolog az, ha képesek vagyunk beismerni a hibánkat, és tanulni belőle. És igen, van olyan is, hogy újra kell kezdenünk az elejétől. Hiába nehéz, ezt is tudni kell bevállalni, mert a végén mindig megéri. 

2. Lehet rossz napod

Rossz napod van? Akkor engedd meg magadnak, hogy nyűgös legyél. Nem kell túllépned a bánatodon. Ahelyett hogy jókedvet erőltetnél magadra, mert a környezeted ezt várja el tőled, maradj együtt a fájdalmaddal, éld át minél mélyebben, és adj magadnak időt a feldolgozásra. 

3. Nem kell tökéletesnek lenned

Nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy mások elfogadjanak. Fejezd be a folyamatos ítélkezést önmagaddal szemben, és ne pazarolj még több energiát arra, hogy folyamatosan elég jó próbálsz lenni, miközben azt gondolod, hogy nem vagy az. A tökéletesség hajszolása boldogtalanná tesz, nem számít hogy mennyire vagy szép, jó, sikeres, soha nem leszel elég önmagadnak. Ehelyett válaszd a boldogságot, és elégedj meg az elég jóval, az így felszabadult energiáidat pedig fordítsd olyan dolgokra amelyek valójában boldoggá tesznek. A tökéletesség kergetése nem más, mint önmagad folyamatos megítélése.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.