6 mondat, amivel megbánthatsz másokat

Soha ne mondd, hogy soha, persze vannak bizonyos dolgok, amelyeket jobb, ha nyilvánosság előtt soha nem ejtesz ki a szádon. A szó erős fegyver. Ahogy beszélünk, az sokat elárul rólunk. Biztos veled is megesett már, hogy hirtelen felindulásból kicsúszott valami a szádon, amit rögtön utána meg is bántál. Meggondolatlan szavainkkal  mélyen megbántunk embereket. Pedig ez is egyfajta intelligencia, átgondolni azt, amit mondani szeretnénk, mielőtt megszólalnánk. Mostantól tudatosan figyelj rá, hogy elkerüld azokat a frázisokat, amit szinte mindenki használ egy beszélgetés során, mégsem vezetnek sehová.

Ezt a 6 mondatot  kerüld, mert könnyen megbánthatsz vele másokat. 

1. Ez annyira igazságtalan. 

Nos, az élet igazságtalan, és ezt a legtöbb érett felnőtt jól tudja.  Mégis, amikor hallatlan igazságtalanság ér minket, hajlamosak vagyunk a negatív eseményt önmagunktól függetleníteni, de mindezzel bajba jutott szeretteinket is szívesen mentegetjük. Majd el is intézzük ennyivel: “Az élet nem fair, nem tehetek róla.” Ilyenkor jobb, ha emlékezteted magad, életünk nem véletlen incidensek sorozata, alakulásáért mi magunk vagyunk felelősek. Ha feleslegesen hajtogatjuk, hogy igazságtalanság ért, az nem oldja meg a problémát. Ha viszont a lehetséges megoldásra fókuszálsz, máris jobban érezheted magad.

2. Fáradtnak tűnsz.

Mégha közeli barátról van is szó, akkor sem láthatunk bele teljes egészében a másik ember életébe. Mivel nem tudhatod, mi zajlik a kulisszák mögött, megjegyzésed adott esetben bántó is lehet. Meglehet a barátod éppen azt szerette volna elkerülni, hogy bárkinek is feltűnjön, átmenetileg rossz passzban van.  Legyél tapintatos, és kérdezz másképp: “Minden rendben van?“ Ezzel azt sugallod, ha a bizalmába avat, te készen állsz végighallgatni és segíteni.

3. A korodhoz képest nagyszerűen nézel ki. 

Mennyivel jobban hangzik úgy, ha az illető korára egyáltalán nem teszel célzást.  Egyszerűen csak dícsérd meg azt, aki fontos a számodra.

4. Már korábban is megmondtam.

Ez a kijelentés azt sejteti, hogy valakinél valamit sokkal jobban tudsz, és ennek hangot is adsz, amikor csak teheted. Pedig ezek csak üres szavak. Őszintén szólva ugyanazt a dolgot unalomig ismételni ugyanannak a személynek, meglehetősen frusztráló dolog. Ez a másik fél számára elkeserítő tud lenni. Fogd vissza magad, és tisztázd le, mi az, amit valójában mondani szeretnél

5. Nekem teljesen mindegy. 

Ha valaki beavat a problémáiba, mert visszacsatolást vár tőled, akkor ezt semmi esetre sem mondhatod. Ehelyett hallgasd meg figyelmesen, és javasolj építő megoldást.

6. Te mindig… / Te soha…

Ha így kezdesz el egy mondatot, az már biztosan nem végződhet jól. Ezek a szavak bírálatot tartalmaznak, túlságosan drámaiak és egyáltalán nem őszinték. Te hogyan szoktad befejezni a mondatot? “Te mindig csak bántasz”, “Te soha nem segítesz.” Ha sokszor mondasz ilyeneket, azzal megbántod a másikat. Ha valami a szívedet nyomja, ne ess túlzásba, mondd el a tényeket, hogy mi az, ami nehézséget okoz neked a kapcsolatban, és javasolj egy konstruktív megoldást, hogyan lehetne ezen változtatni. Egy intelligens, felnőttekhez méltó beszélgetéssel mindent meg lehet oldani.

 Te milyen gyakran használod ezeket?Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.