Térj el a megszokottól! Tanmese a gepárdról és a zebráról

Egy barátom mesélte ezt a történetet, ami annyira megtetszett, hogy Veled is szerettem volna megosztani. A gepárdról és a zebráról szól és arról, hogyan kebelezi be áldozatát ez a gyönyörű, ám igen veszélyes állat.

Mit csinál a ragadozó? Megbújva, lesben állva figyel a bozótban és várja a megfelelő pillanatot, hogy végre lecsaphasson áldozatára. Mert amikor jelez az ösztön, az állat megindul zsákmánya felé. A zebra folyamatos irányváltásokkal próbálja megzavarni a vadászt, ám nem tudja, pont ettől lesz kiszámítható. A gepárd pedig egy gyors váltással, amikor az állat balra fordul, jobbról rátámad. Övé a győzelem. Ezer zebrából azonban egy nem így cselekszik. Az első irányváltás után hirtelen szembe fordul a gepárddal, aki ettől teljesen megzavarodik. Hiába indul jobbra, a zebra követi. Ugyanígy balra. A zebra a gepárdhoz képest jóval nagyobb állat. Hatalmas pofája és erős patái, szemben a gepárddal inkább visszavonulóra késztetik a veszélyes állatot. Így a gepárd új áldozat felé néz. Olyat keres, akit könnyebb bekebelezni.

Fotó: Eric Didier

Sokszor nehéz kezelnünk, ha valami eltér a megszokottól. És ahelyett, hogy szembe néznénk vele, az új szituáció megijeszt, és inkább elkullogunk. Még akkor is, ha mi vagyunk az erősebbek. Rossz a gepárdnak, jó a zebrának. Mert bármilyen nehéz helyzetbe is kerülj, mindig ki lehet hozni belőle valami jót. Valamit, ami eltér a megszokottól. Valamit, ami azt mutatja, ki merünk állni saját magunkért.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.