5 megoldási javaslat az újra és újra visszatérő élethelyzetekre

Múltunk és jelenünk megoldatlan elemei újra és újra visszatérhetnek életünkbe. Miért kapjuk ezeket? Azt hiszem, néha nem vagyunk elég erősek megoldani egy-egy helyzetet akkor, amikor szembejön, így több kört kell futnunk ahhoz, hogy sikerüljön. A megoldáshoz érni és tanulni kell. Az „AHA” élmény azonban néha fájdalmas is lehet.

Ráadásul ezek az elakadások olykor tehetetlenség érzését keltik. Nincs is annál rosszabb, mint beleragadni saját érzéseid és gondolataid börtönébe. Talán azért is generáljuk újra és újra magunknak a szituációkat, hogy végül tényleg megoldjuk és túljuthassunk rajta. Viszont egészen addig, amíg nem tudunk tovább gördülni egy problémán, feladatunk van vele.

Ez elsőre dühítőnek tűnhet. Újra és újra szembenézni ugyanazzal a helyzettel, ami nem sikerül, bosszantó. Elhessegetheted, de mivel újra és újra visszajön, egy idő után ki kell, hogy verje a biztosítékot. Foglalkoznod kell vele! Sokszor csak azt kérdezgeted: Miért pont nekem nem megy? Mások akár ugyanezt a helyzetet percek alatt megoldják, kikerülik, neked azonban mégsem sikerül. Mit érdemes tenni? Semmiképpen se másokkal foglalkozz ehhez!

Fotó: Jakob Owens

1) Ne másoktól várd a megoldást! Csak Te tudsz változtatni. Mindent magadon kezdj!

2) Nézz az életedre messzebbről. Lehet, a köröket azért futod, mert túlságosan közelről szemléled a szituációt. Bár ez egy nagyon nehéz feladat, de próbálj meg külső szemlélőként tekinteni életedre. Te mit tanácsolnál, ha a barátod lenne egy ilyen szituációban?

3) A tehetetlenség sokszor düh formájában jön ki. Ne akard elnyomni az érzéseidet. Az érzések azért vannak, hogy megéljük őket. Csak arra figyelj, ne máson vezesd le. Keress egy olyan formát, ami kihozza belőled: menj el boxolni vagy futni, vagy sírj egy nagyot, ha az esik jól.

4)Ne hagyd, hogy a tehetetlenség felemésszen. Minden szituációból van kiút, csak meg kell találni a módját. Ha türelmes vagy, az idő is a segítségedre lesz. Azzal valószínű nem érsz célt, ha nekirontasz az akadálynak.

“A madarak a levegő elem uraiként mindazt megtestesítik számunkra, ami a bennünket megkötő föld elemmel a leginkább ellentétes. A tehetetlenség, mozdulatlanság és mozdíthatatlanság ellenében minden madárrepülés arra szólít fel bennünket, hogy ne a földet nézzük, ha repülni akarunk.”

/Boldizsár Ildikó/

5) Kicsit próbáld meg átgondolni, mi lehet az, ami ugyanabba a szituációba sodor? Milyen megoldatlan helyzetet hagytál a múltban, ami nem enged továbbmenni a jelenben?

És soha ne felejtsük el: minél nehezebben oldunk meg valamit, annál többet tanulunk belőle. A végén pedig annál jobb érzés lesz kimondani: ‘Megoldottam végre!

Fotó: Ben White


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.