TO DO LIST – Tennivalók listája

A lista készítés egy megosztó dolog, ugyanis van, aki a káoszt szereti és nem pedig a rendszert. De végülis mi van akkor, ha valakinek a rendszertelenség maga a rendszer? Ezt a cikket Ancsának ajánlom. És személyes sikerként könyvelném el, ha akár egy dolog is megtetszene Neki az összeszedett kis ötleteimből. Azt meg pláne, ha el is kezdené alkalmazni valamelyiket. És hogy őszinte legyek, van egy kis vizsgadrukkom is emiatt.

Én ugyanis a listát és a feladatok összeírását preferálom. Minden mennyiségben készítem őket, hogy pipálhassam az elvégzett feladataimat és hatékonyan tudjak haladni velük. Évekkel ezelőtt észrevettem, ha leírom kis cetlikre a dolgaimat, összeszedem előre, hogy mit kell csinálnom, akkor biztosan megvalósítom őket. És ugyebár az ember ha ilyenekre rájön, megpróbál tudatosan is élni a felismeréssel. Ráadásul szeretem kihúzni a listáról azokat a dolgokat, amiket sikeresen elvégeztem. Így a nap végén, nyugodtan bújok ágyba. Hisz az van bennem, hogy megint egy lépéssel közelebb kerültem a vágyaimhoz, és a céljaim megvalósításához. Megint tettem magamért valamit. 

todolist

Szóval úgy kezdem, hogy összefoglalom Neked, milyen pozitív hatása is van egy ilyen lista elkészítésének:

 • Legelső körben: ha nincs listám, akkor sok esetben csak úgy elfolyik a nap a kezeim közül.
 • A megvalósítási folyamatom, legyen szó bármiről is, lassabb és kevésbé hatékony.
 • Ha van listám, látom, hogy miket kell még csinálnom aznap. Ha nincs, sokszor azt érzem, temérdeknyi dolgom van, mégsem haladok előre.
 • Tökéletes tükör. Feketén- fehéren a papíron van mit végeztem el és mit nem.
 • Segíti az átláthatóságot.
 • Igazán hasznosnak érzem magam azáltal, hogy kipipálom, vagy áthúzom az elvégzett feladatokat.
 • Segít fókuszálni. Nem kezdek bele ebbe egy kicsit, meg abba is, majd egy harmadikba, míg végül sehova nem jutok. Fókuszálok öt percet, amíg elkészítem a listát, majd mehet a menet. Újabb fókusz. Pipa.
 • A lista segítségével ki tudom kalkulálni, mire mennyi idő szükséges.
 • Segíti azt is, hogy tudjak priorizálni a feladataim között.

TIPP: Érdemes a megvalósításnál egy-két apróságot az elejére venni, mert így ki tudsz pipálni pár dolgot és úgy érezheted, máris sikerült megvalósítanod valamit. Ezek a pozitív érzések ösztönzőleg hatnak ám!

13598912_1196970077002879_369152074_n

Most azzal folytatom, milyen lehetőségeid vannak a rendszerezésre. Megmondom őszintén, én ezek közül mindegyiket használom. Hol ezt, hol azt, hol mindet egyszerre:

 • Használhatsz füzetet. Ennek előnye, hogy minden egy helyen van. Átlátható és visszakövethető. Ráadásul, ha a megfelelő méretű füzetet találod meg, csak be kell dobnod a táskádba és mindenhova magaddal tudod vinni.
 • Post It-ek, vagy jegyzettömb. Egyszerűen pipálsz, áthúzod, és amikor eltűnt a lista, a papír tömegtől is megszabadulsz. Ajánlom az újrahasznosított papírt hozzá.
 • Magadnak elküldött emlékeztetők és e-mailek. Sok esetben alkalmazom ezt a módszert. Tény, hogy nem tart eléggé össze. Nem látom át a dolgaimat. Ez inkább arra lehet jó, ha valami fontos eszembe jut, ne feledkezzek meg róla később sem.
 • Jegyzetek a telefonodban. Na igen. Itt már kezdek néha elveszni. Tanulj a hibáimból és törölj néha!
 • Naptár. Jó módszer arra, ha dátumhoz szeretnéd kötni a feladataidat. Átlátható, ráadásul a legtöbb naptár megosztható másokkal is, tehát egy családot is könnyen össze lehet vele szervezni.
 • És persze a különböző funkciókkal bíró applikációk.

TIPP: Reális célokat tűzz ki magad elé. Inkább legyen kevesebb egy napra, mint annyi, amennyit biztosan nem fogsz tudni elvégezni. Hidd el, nagyon jó lesz érezni azt, hogy megoldottad, amit elterveztél. A hatékonyságod, a kedveddel együtt nőni fog!

13617554_1196970087002878_23718048_n

Végül megmutatok neked pár olyan applikációt, melyek a segítségedre lehetnek a listázáshoz:

 • Jegyzetelni szeretnél? Az egyik legelterjedtebb alkalmazás az Evernote. Ingyenes, bárhonnan elérhető, felhő alapú alkalmazás. IOS és Android-os telefonokra egyaránt tökéletes.
 • Amennyiben konkrétan egy „TO DO” listát szeretnénk a telefonunkra, az Any.do applikációt javaslom. Emlékeztet a napi tennivalókra és az alkalmazás segítségével még ki is tudod pipálni az elvégzett feladatokat. Ingyenes, IOS és Android-os verzióban is letölthetőek.
 • Vagy csak az anyagi dolgokat szeretnéd jobban átlátni? Keresd meg a Koin alkalmazást. Ingyenesen letölthető és garantáltan segít abban, hogy nyomon kövesd a költéseidet. Andorid-os és IOS telefonokra letölthető.
 • A Cozi nevű alkalmazás az egész családot egyben tartja. Segít rendszerezni minden családtag életét és a feladatokat is átláthatóbbá teszi. Ingyenes, ráadásul letölthető a Google Play-ről és az App Store-ból is.
 • Ha a projektszemléletet szereted, az Asana és a Trello alkalmazás való Neked. Én ezek közül az Asana-t használom és szeretem nagyon, úgyhogy ezt biztosan tudom ajánlani Neked. Feladatokat vihetsz fel, határidőket szabhatsz, eseményeket, képeket tölthetsz a tennivalókhoz és bevonhatsz másokat is a megvalósításába. Ráadásul emlékeztetőket küld az e-mail címedre is.

 

To Do List:

Megírni és feltölteni a cikket

Képet készíteni

Rizstejet venni

Felhívni a fotóst

Inspirálódni

Megszervezni a következő interjú helyszínét

Bejelentkezni a kedvenc fodrászomhoz

 Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.