Tanulj meg uralkodni az érzéseiden a nehéz pillanatokban 

Érzéseinknek hatalmas ereje van. A pozitív érzések képesek a magasba repíteni, míg negatív érzéseink akár válságos helyzetbe is sodorhatnak minket. Mindenkinek, akit ért már nagyobb csalódás, biztosan megfordult a fejében a gondolat: “Bárcsak képes lennék irányítani az érzelmeimet!” 

És ehelyett a legtöbben egészen mást csinálunk. Megpróbáljuk elnyomni azt, ami bennünk van. De nem sok sikerrel. A probléma ezzel csak az, hogy igazából ez nem lehetséges. Ellenkezőleg, ha elnyomod az érzelmeidet, az veszélyes is lehet. Mert az érzéseink csak egyet akarnak. Azt, hogy érezzük őket! Ahelyett, hogy elnyomnád vagy megpróbálnád kikapcsolni az érzéseidet, engedd meg, hogy hassanak rád. Az elnyomott érzelmek olyanok, mint az időzített bomba, ami ha felrobban, akár agresszióba vagy idegösszeroppanásba is átcsaphat. 

Ha szeretnél uralkodni az érzéseiden, azt is tudnod kell, hogyan keletkeztek. Sokan úgy képzelik, érzéseiket külső események váltják ki, pedig ez nem így van. Az érzéseinket mi magunk állítjuk elő. A gondolatainkkal keltjük életre őket. Miközben egy adott helyzetről vagy emberről gondolkozol, már el is döntöd magadban, hogyan viszonyulsz hozzá, hogyan érzel iránta. Tehát minden magadban keletkezett érzelemért egyedül te vagy a felelős. 

Így tanuld meg kontrollálni az érzéseidet lépésről lépésre

1. Vállalj felelősséget az érzéseidért

Tudatosítsd magadban, egyedül te döntesz az érzéseidről. Sem a szituációtál sem egy másik személytől nem függ, hogy éppen hogyan érzed magad. Csakis te döntesz felőle. 

2. Tudatosítsd az érzéseidet

Ahelyett, hogy elnyomnád magadban a kellemetlen érzéseket, maradj velük, és közben figyeld meg magad. Mi történik a testedben? Mit tapasztalsz? Szorítást érzel gyomortájon vagy nyomást a mellkasodon? Gondold át, hogy mit akar ez az érzés üzenni neked. 

3. Lélegezd ki a negatív érzelmeket

Most csak a légzésedre koncentrálj. Lélegezz mélyeket be, majd minden kilégzésnél képzeld el, ahogy elhagy téged a gyötrő érzés, amitől szabadulni szeretnél. Aztán ismételd, belégzés – kiégzés olyan lassan, amennyire ez lehetséges, egészen addig, amíg érzéseid lecsendesednek. 

4. Tisztázd a gondolataidat

Próbálj meg rá visszaemlékezni, milyen gondolatok jártak a fejedben, mielőtt rádtörtek volna a heves érzelmek. Biztos, hogy az első dolog, ami eszedbe jut, az a helyzet, amiben éppen akkor voltál, amikor elragadtak az indulatok. De ne dőlj be neki! A saját érzéseidért te vagy a felelős. Tudatosítsd az ezt kiváltó gondolatokat! 

5. Változtass a gondolataidon

Tudatosan válassz olyan gondolatokat, amelyek kevésbé erős érzelmeket váltanak ki belőled. Például, ha valakire mérges vagy, mert megbántott, próbáld meg megérteni, hogy miért csinálhatta ezt veled. Fókuszálj erre. Ha megérted, az enyhít valamit a haragodon. Minden érzést átalakíthatsz egy másik érzéssé, ha megpróbálsz másként gondolkozni a megszokott helyzetekről. Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.