Vásárolj tudatosan – Így alakíts ki egy fenntartható ruhatárat 6 lépésben

Szeretnél mindig jólöltözött lenni? Forradalmasítsd a ruhatárad, és ne dőlj be a fast fashion nyomásának. Szükségtelen, hogy halomban álljanak a ruhásszekrényedben a gyengébb minőségű, soha fel nem vett darabok, amihez gondolom te is potom árért jutottál a szezonvégi leárazásokon. Mivel közelednek az ünnepek és ezzel együtt a nagy akciók ideje is beköszönt, érdemes átgondolni a vásárlási szokásainkat, hogy a jövőben tudatosabban induljunk neki, és elkerüljük a felesleges darabok halmozását. Mert lehet ezt máshogy is csinálni. 

Az, hogy fenntartható ruhatárat alakíts ki magadnak, nem jelenti azt, hogy szinte üres a gardróbod, mindentől meg kell válnod amit eddig viseltél, nagyobb befektetést sem igényel, és még csak a stílusodon sem kell változtatnod. A megoldás ennél jóval egyszerűbb: Mindössze néhány új szokást kell beillesztened az életedbe, amivel nemcsak pénz, időt és energiát is megspórolsz, emellett örökre megszabadulhatsz a  “ Nincs egy ruhám se, amit felvegyek” nyomasztó érzésétől.

Így vásárolj tudatosan és fenntarthatóan 6 lépésben

1. Mielőtt rendet raknál a szekrényedben, a fejedben is rendet kell teremtened. Tedd félre a márkákat és a magazinokat. Egyszerű, ne vásárolj meg mindent, ami új és divatos. Vegyél mély lélegzetet és ignoráld a hangot, ami azt mondatja veled: “Az új dolgok boldogabbá tesznek.” Tűzz ki egy időintervallumot, hogy mostantól 3 hónapon át nem vásárolsz újdonságot, ha pedig valamire hirtelen szükséged lesz, azt kölcsön is kérheted. 

 

2. Iratkozz le a hírlevelekről, amire eddig inkább csak feliratkoztál. Igen, az összesről, így kisebb lesz az esélye, hogy elcsábulj.

 

3. Függeszd fel a divatblogok és magazinok olvasgatásák, helyett válassz könyveket! Meglátod, felrázzák az életed!

 

4. Ha valamire vágysz, írd fel egy listára, ahelyett hogy azonnal megvennéd. Térj vissza rá egy hónap múlva, és csak akkor vásárold meg, ha még akkor is elengedhetetlenül fontosnak tartod. Biztos lehetsz benne, amit így választasz, azok mind értékálló és időtlen darabok lesznek. 

 

5. Ha szabadidődben szívesen lógsz a városban, kerüld el az üzleteket. Ehelyett ülj be egy kávézóba vagy látogass el egy kiállításra. 

 

6. Amikor egy ruhát egész nap viseltél, úgy tedd vissza a szekrényedbe, hogy az ne essen bele a látószögedbe másnap reggel, amikor felöltözni szeretnél, így egészen biztosan elkerülöd annak a lehetőségét, hogy az egyszerűség kedvéért másnap is ugyanazt viseld. Ismételd ezt egészen addig, amíg el nem fogynak az eddig még nem hordott ruháid. Biztos lehetsz benne, hogy ezzel a módszerrel az összed darabodat ki tudod használni, és rengeteg új outfitet találhatsz ki magadnak anélkül, hogy pénzt költöttél volna a gardróbfrissítésre.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.