A halogatás ellenszere: 3 biztos módszer, ami segít, hogy hozzákezdj a dolgaidhoz

A halogatást mindenki ismeri. De miféle lelki okok állnak a jelenség mögött? Félünk a kudarctól, az elutasítástól, nem érezzük kompetensnek magunkat a feladathoz vagy egyszerűen nem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá? Miért menekülünk bizonyos feladatok elől?

Mindig is az a típus voltam, aki az utolsó pillanatra hagyja a dolgait, mégis mindennel elkészül a megbeszélt időpontra. Azonban volt egy időszak az életemben, amikor minden igyekezetem ellenére elkezdtem halogatni a dolgaimat. Tudtam mit kellene tennem, mégis csak toltam magam előtt az el nem végzett  feladatokat, amelyek idővel lavinaként árasztottak el. Beláttam, nem hajthatok tovább a megúszásra, ehelyett szembenézek a rám váró feladatokkal.  Fogadalmat tettem. Ha sikeresen leszámolok a halogatással, megosztom veled is, hogy nehéz időkben segítségedre legyen.

Kezdetben úgy gondoltam, nincs más dolgom, mint összeállítani a teendőim listáját, priorizálni a feladataimat, és javítani az időmenedzsmentemen. Később felismertem, az életem annyira színes és összetett, hogy nincsen szabad kapacitásom  listák és egyéb táblázatok összeállítására. Gondolj csak bele, minden energiánkkal azon dolgozunk, hogy életünket megpróbáljuk a rohanó világhoz igazítani: Időben elvisszük a gyerekeket az oviba, nem túl későn megérkezünk a munkahelyünkre, elcsípjük a Pilates-óra utolsó harminc percét, bevásárolunk a legközelebbi éjjelnappaliban, és ha minden jól megy, még vacsora is kerül az asztalra. Persze mindvégig ott van az a gyomortájéki szorító érzés, ami pimaszul figyelmeztet rá: „Megint késésben vagy”.

 

A halogatás mögé bújva szeretnénk kitörni a taposómalomból, és elmenekülni a hétköznapok elől. De a menekülés nem jó megoldás, mert mindenképpen vesztes szituációt eredményez, ahol a saját projekted nem halad előre, és közben még rosszul is érzed magad, hiszen mindvégig azon a faladaton szorongsz, amit nem végeztél el. Így pedig a hétköznapjaid és a kapcsolataid is csorbát szenvednek. Lehet ezt másként is.

Íme 3 biztos módszer, nemcsak krónikus halogatóknak, amely segít, hogy többé ne menekülj el a feladatok elől.

1. Ne várj a megfelelő időpontra. Sokszor azért halogatunk valamit,  mert nem tartjuk alkalmasnak az időt arra, hogy valami új és nagyszabású feladatba fogjunk. Mindig  jó helyen vagy a megfelelő időben, ezért csak egyszerűen kezdj bele terveid megvalósításásba ott, ahol vagy.

2. Az 50%-os szabály. Ha valami meg akarsz csinálni egy napon, annak csak az 50%-át várd el magadtól. Így biztosan nem fogsz csalódni önmagadban, és a munkakedved is megmarad.

3. Vezess be szertartásokat. Hogy megfelelő kedvet csinálj a tevékenységhez, és felkészítsd magad a feladatra, mielőtt nekikezdenél, igyál meg egy csésze kávét.

 

 Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.