4 + 1 könyv: Úton a tudatosság felé

Szeretek olvasni. Kikapcsol. Mivel fontos számomra az önismeret és a folyamatos fejlődés, ezért olyan könyveket is forgatok, amikről úgy érzem, segítenek az utamon egy tudatosabb élet felé. Arra gondoltam, ezek közül most megosztok Veled is párat.

1) Oprah Winfrey: Amit biztosan tudok

Oprah Winfrey szinte a semmiből küzdötte fel magát. Tudta, hogy mit akar és kitartóan dolgozott érte. Könyve szívet melengető, tettekre és kitartásra bíztat. Néha csak felütöm, hogy építő gondolatokkal indulhassak neki a napomnak. Hol könnyebb, hol nehezebb témákat boncolgat. Röviden, tömören fogalmazza meg gondolatait, mégis tartalmas útravalóval lát el. Mindig ad.

„Éveken keresztül hirdettem, mekkora hatalma van a hálának, és milyen nagy örömmel jár. Egy teljes évtizeden át kitartóan naplót vezettem arról, mi mindenért vagyok hálás, és minden ismerősömet ugyanerre biztattam. Aztán annyira elfoglalt lettem, hogy nem volt módom továbbírni a naplót. […] Az igazság az, hogy 1996-ban is akadt elég dolgom, ennek ellenére napi teendőmmé avattam a hálaadást. […] Néha annyira lefoglal minket egy hegy megmászásának feladata, hogy elfelejtünk hálát adni, amiért ez a hegy egyáltalán ott van nekünk. Az életem továbbra is őrülten pörgős, mostanság azonban állandóan hálát adok, hogy van erőm hozzá. Újra naplót vezetek (ezúttal elektronikusan). […] Biztosan tudom: Ha naponta csak kis időt is szánunk a hálára, meg leszünk lepődve az eredményen.”

 

2) Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva

Elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. Mindenki rendelkezik ezek közül valamelyik elsődleges szeretetnyelvvel. Chapman szerint, ha megtanuljuk egymás szeretetnyelvét alkalmazni, tökéletes kommunikáció jöhet létre a párkapcsolatunkban. Hiszen ha tele van a „szeretettankunk”, kiegyensúlyozottak és boldogok leszünk, amit a környezetünk és a párunk felé is közvetíteni fogunk. Ha emellett társunk „szeretettankja” is csordultig van, örömmel teli kapcsolatot tudunk megélni együtt,minőségi változást hozva ezáltal életünkbe.

„A kutatások arra utalnak, hogy van egy harmadik és jobb megoldás: a szerelem élményét valódi jelentőségének megfelelően – átmeneti érzelmi magaslatként- kell felfognunk, s ennek elcsitultával az „igazi szeretet” útján kell továbbhaladunk házastársunkkal együtt. Ez a szeretet is át van szőve érzelmekkel, de a szerelmi lázzal járó „megszállottság” helyett értelem és érzelem összhangja jellemzi. Akaratunknak is része van benne, önfegyelmet igényel, és elismeri a személyes fejlődés szükségességét. […] Hogyan is tölthetjük be egymás mélyről fakadó szeretetigényét?”

 

3) Pál Feri: A szorongástól az önbecsülésig

Pál Feri nemcsak remek előadó, hanem nagyon jó író is. Tudja, hogyan kell szólni az emberekhez. Egyszerűen és tisztán, mégis izgalmasan kanyarítja történeteit és mondandóját. A szorongások, félelmek legyőzésére, az önbizalom megszilárdítására szükségünk van ahhoz, hogy teljes életet tudjunk élni. Pál Feri ebben segít nekünk. Tükröt tart. Mindezt olyan formában, hogy észre sem veszed, csak akkor, amikor le kell tenned a könyvet pihenni, mert megszáll az „AHA” élmény. Az előadásait is érdemes követni, csak ajánlani tudom.

„A sebzettségeinkben ellentétek feszülnek egymásnak, ám éppen ezekből nyerhetünk éltető energiákat, amelyek aztán a gyógyuláshoz segíthetnek. […] A sebzettség, mint az öngyógyítás eszköze, ahhoz hasonlít, mint amikor azoktól az emberektől jön a gyógyulás lehetősége, akiket a legjobban utálunk. Az ellenségeink nagyon jó helyre tudnak minket tenni, olykor ők mondják ki azokat a mondatokat, amelyekre éppen szükségünk van, vagy szembesítenek minket valamivel, amitől a barátaink meg akartak kímélni, vagy egyszerűen csak elfogadták, mert szeretnek minket. […] Az ellentétek közötti vita bennünk az elviselhetőség határáig visz el minket. […] A bizonytalanság vezet a bizonyossághoz.”

 

4) Dr. Csernus Imre: A fájdalom arcai

Dr. Csernus Imre megosztó személyiség. Én szeretem olvasni az írásait, mert nyers és őszinte. Néha fájdalmasan is, de engem ez nem bánt. Inkább olykor kizökkent az önsajnálatból. Segít szembesíteni. Ebben a könyvben sem hazudtolja meg magát. Ne félj a változástól. Ha szembe akarsz nézni önmagaddal, kihagyhatatlan olvasmány.

„Gyávaság. Hát definiáljuk a gyávaságot. Van a gyávaságnak egy fizikális szintje, amikor a fizikai fájdalomtól félünk. Az emberek zöme azonban érzelmi szempontból gyáva. Gyáva kimondani az érzéseit. Ez az igazi megmérettetés, ami eldönti, hogy ki milyen, ki mennyit ér. Önök megfogalmazták már azt, hogy a gyávaság minden emberben jelen lévő tulajdonság?”

 

+ 1 Ekhart Tolle: Új föld – Ráébredni életed céljára

Milyen érdekes az élet. Pár hónapja találtam meg az egyik dobozomban egy pendrive-ot. Nem tudtam, honnan van, gondoltam biztosan valamelyik szakításom járulékos vesztesége lehet. Mindenesetre a kíváncsiságom nem hagyott nyugodni, úgyhogy megnéztem mi van rajta. Akkor találtam meg Ekhart Tolle – Új föld című könyvét, hangoskönyv formájában. Azonnal tudtam, hogy Oprah könyvében már olvastam erről. Most jött el az ideje, hogy megismerkedjünk, szóval belevágtam… Megérte.

„Az ego mindig akar valamit a másik embertől vagy a helyzettől. Mindig létezik hátsó szándék, mindig létezik a „még nem elég”, az elégtelenség és hiány érzése, amit be kell tölteni. Az ego arra használja az embereket és a helyzeteket, hogy megkapja azt, amit akar, és még ha sikerrel jár is, tartósan akkor sem elégedett soha. Célját sokszor nem éri el, és legtöbbször az „amit akarok” és az „ami van” közti távolság a zaklatottság és kínlódás állandóforrásává válik. A híres és ma már klasszikus popzenei szám az (I Can’t Get No) Satisfaction (Képtelen vagyok elégedetté válni) az ego dala. A mögöttes érzelem, ami az ego minden tevékenységét irányítja: a félelem. A „senkinek levéstől” való félelem, a nem létezéstől, a haláltól való félelem. Az ego minden tevékenysége végső soron arra irányul, hogy megszüntesse ezt a félelmet, ám maximum annyit képes tenni, hogy azt ideiglenesen elfedi egy bensőséges kapcsolattal, valamilyen új tulajdon megszerzésével, vagy ilyen-olyan nyereséggel. Illúzió azonban sohasem fog téged kielégíteni. Csak annak az igazsága tesz szabaddá, aki vagy, ha azt felismered.”

 Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.