Büntető kapcsolatok – ezért ragadunk bele a rosszba

Aki gyerekként mérgező kapcsolatokat látott maga körül, felnőttként is hajlamos az ilyen típusú választásra, legyen szó barátokról vagy szerelmi kapcsolatokról. Mindenki sérült valamennyire, az viszont, hogy ezt hogyan kezeljük csak és kizárólag rajtunk múlik. Gyerekkori sérüléseinkkel, hiányosságainkkal szembesülnünk kell, feldolgoznunk és tovább lépnünk ahhoz, hogy ne vetítsük ezt ki a körülöttünk lévőkre. 

Aki folyamatosan bántó kapcsolatot választ, biztosan képtelen önmagának megbocsájtani. Hibásnak érezheti magát valamiért, ezért újra és újra úgy érzi, nem is érdemel ennél többet. Nehéz az ilyen típusú malomból kijönni, hiszen a bántó fél többnyire azokkal a negatív hiedelmeinkkel kínoz, melyeket mi is igaznak vélünk, persze hamisan. Ő is saját kisebbségi komplexusát vetíti ki ilyenkor,  hiszen egyszerűbb a másikat bántani, mint önmagunkkal szembenézni. De hogyan lehet akkor mégis kikászálódni ezekből a  fájdalmas és nehéz viszonyokból?

Az biztos, hogy kezdetnek el kell felejteni a lelkiismeretfurdalást önmagunkkal szemben és a “nem vagyok elég jó” érzését.

Fotó: Nathan Dumlao

A folyamat egyébként igen egyszerűnek tűnik:

  1. Szembesülnünk kell azzal, miért és hogyan büntetjük magunkat.
  2. Miután szembesültünk fel kell dolgoznunk a történteket.
  3. És miután feldolgoztuk meg kell tanulnunk a rossz mintáinkból kilépve jó embereket választani. Olyan kapcsolatokat, melyek már nem mérgeznek.

Leírva persze nagyon világosnak és egyszerűen hangzik, mégis újra és újra nekimenni pokoli kínszenvedés. Mert tanulni csak a hibákból lehet, ahhoz pedig hogy hibázzunk, kockáztatnunk kell és sajnos nem mindig tanulunk elsőre. Ráadásul a berögzült mintáinkon is nagyon nehéz változtatni, ha azonban sikerül, egy új világ nyílik meg előtted mind lelki-, mind fizikai szinten. És ha már megvan az irány, nyert ügyed van, csak kitartónak kell lenni!

Fotó: Yoann Boyer


Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.