Családi tragédiák: betegséget is okozhatnak az átvett sorsok és szerepek

Többször kirázott a hideg, ahogy ültem ott az előadáson, mert tudtam, az amiről szó van engem is érint. A családom, főleg a nagyszüleim vonala tele van titkokkal, melyekről soha nem beszéltünk őszintén és ez rám is nagy hatással van. Dr. Angster Mária, pszichoterapeuta minden egyes szava egy mély megerősítés volt, hogy nekem is el kell mennem egy családállításra. A Jog és Pszichológia – Kinek a sorsát éled? előadásán jártunk.

A család össze van kötve, mint egy hatalmas energiaháló. Mindegy, hogy nagyapámról vagy az ükapámról van szó, minden, amit ők éltek és tettek rám is hatással van. De honnan tudnám, hogy rendben van-e az életem, ha fogalmam sincs az őket körülvevő titkokról és nehézségekről? Ezek ugyanis könnyen zavart kelthetnek a családi rendszerben, ami rám és az életemre is kihatással lehet. A hálózaton keresztül ugyanis alapvetően tudunk róluk, zsigerileg érezzük ezeket és ha nem szóban, az életünkkel hívjuk fel a figyelmet erre. A korábbi családi nehéz sorsokat átvehetjük, ezáltal pedig ronthatjuk saját életminőségünket. Egy ilyen családállítás segíthet az önpusztításon, a rossz kapcsolati választásokon, de egy depresszión vagy betegségen is.

„Az egyik családban a gyerek folyamatosan baleseteket szenvedett el, a szülők pedig nem tudták, hogyan kezelhetnék a helyzetet. A családállítás segítségével kiderült, a nagypapa fiatal korában elütött a faluban valakit, a gyerek pedig az ő sorsát élte. Ő bűnhődött helyette, átvette a terheit. Ahogy feloldódott ez a probléma, a balesetek elmúltak és rá kellett jönniük, a gyerek tényleg nem a saját sorsát élte.”

/Dr. Angster Mária/

Ahogy Popper Péter is mondja, két dolgot mindenképpen tisztázni kell, amiben segít a családállítás is: Legyen meg minden és minden legyen a helyén. A családi háló kapcsán is tudnunk kell, ki tartozik a családba, a fogalom ugyanis nem csak a szűken vett vér szerinti családot érinti. Bárki, akivel nekem vagy felmenőimnek fontos kapcsolata volt, az már a hálózat része. Hiszen ha nincs anyukám első szerelmi csalódása, soha nem találkoznak apukámmal és akkor ugyebár én sem lennék. De mi számít mégis fontos kapcsolatnak a háló szempontjából? Ahol felmerült a gyerekkérdés valamilyen formában, akár kimondva, akár kimondatlanul. A vágy, hogy vele lehetne. Ha például megpróbálok kitagadni, semmissé tenni egy ilyen kapcsolatot az életemből, az valahol máshol azonnal hiányt képez. A kitagadás a szűk és a tág értelemben vett családnál is problémát okoz a rendszerben, tehát itt a mondás első fele: Legyen meg minden! Össze kell rakni és tisztelni kell a múltunk darabjait.

Az egyik kedvenc példám volt az előadás során, amikor a családterápiás foglalkozáson megkérdezték az egyik anyukától, ő miért van itt. A hölgy ezt felelte: „Két hete hazajött a fiam egy ilyen családterápiás alkalomról és az első nagy szerelmemről kérdezett. Soha senkinek nem is meséltem a férfiról, mert a viszonyunk titkos volt. Kíváncsivá tett ez a módszer.”

A családállítás során azt is figyeljük, mindenki a helyén van-e. Itt is érvényes a kitagadás, ha ugyanis valaki azt érzi, nem tartozhat a családjához, az is fájdalmat, nehéz sorsot szülhet. Ez pedig majd a gyerekeinknek, unokáinknak okozhat gondot. A helyén kell lennie a szerepeknek és a sorrendiségnek is. Ha a gyerekek szülőként viselkednek vagy nem a saját szerepüknek megfelelően élnek, szintén nagy zavart tudnak kelteni a rendszerben. Tehát bejön a képbe a mondás második része is: minden a helyén legyen. Ezt persze legtöbbször szintén fel kell oldani.

Elgondolkoztál már, vajon a Te családodban jól működnek-e ezek a szerepek? A szülők szülőként, a testvérek gyerekként funkcionálnak?

Már az előadás során kiderült számomra, mennyit tud változtatni egy életen akár már egy ilyen alkalom is. Segít a családfát helyre tenni, hogy minden és mindenki meglegyen és a helyén legyen, illetve dekódolja azokat az ígéreteket, melyeket más sorsának átvételével teszünk.  Mert mindenki csak a saját helyén és a saját szerepében tud jól élni. Az ígéretek és fogadalmak, amiket tudattalanul alkotunk valamelyik családtagunknak azért, hogy átvegyük a terhét illúziók, melyek rombolják sorsunkat. Vegyük kezünkbe az irányítást életünk felett és kutassuk fel a családi titkokat a családállítás segítségével. És ha már látjuk, nem a saját sorsunk miatt bűnhődünk, valószínű fel is tudjuk ezzel oldani a problémát.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.