Döntéseink tükrében

Számtalan helyzet létezik, amikor az élet döntés elé állít. Kötődhet ez emberekhez, célokhoz, vágyakhoz, karrierhez vagy csak úgy önmagadhoz. Változtatni mindig olyan nehéz. A változáshoz rengeteg energia szükséges. Sokszor, amint nagy a tét az új dolgok indulásánál, inkább visszatérsz a megszokotthoz. De azt tapasztalom, ha egyszer végre ráveszem magam, hogy szembe nézzek a félelmeimmel, ami miatt nem megy, akkor utána viszonylag könnyedén meg tudom hozni azt a döntést, amit igazán magaménak érzek. És ami a döntésnél is fontosabb? Természetesen, hogy kitarts mellette.
Két út van előtted. Érzed, hogy a változás a te utad, de olyan sok mindent kellene érte tenni. Mi történik akkor, ha inkább nem változtatsz? Kilépsz a helyzetből és magadra zárod az ajtót. Tökéletes megoldás. Egyszerűen még nem vagy kész rá. Kész lehetsz erre valaha? Vagy csak egyszerűen bátorság kell hozzá? És ha úgy érzed, hogy nem tudod megtenni? Ez kishitűség? Vajon magadban nem bízol eléggé ahhoz, hogy meg merd lépni vagy csak félsz az ismeretlentől, és a következményektől? Hiszen olyan nincs, hogy nem tudod megcsinálni. Én abban hiszek, hogy mindenre képes lehetsz, ha akarod és teszel érte.
Ott állsz, tötyörögsz, dilemmázol. Merre tovább? Egyre jobban belekavarodsz a helyzetbe és az elemzésekbe, hogy igazából mit is szeretnél és mi is az, ami jó neked. Mi lenne, ha csak sodródnál? Akkor nem kell döntést hozni és az idő majd megoldja a helyzetet. Nincs teher, nincs következmény, majd úgyis úgy lesz, ahogy lennie kell. Eltelik egy kis idő. Az élet újra eléd hozza ugyanazt a helyzetet. Itt már gyanús, hogy nem, az élet nem megoldást kínál, hanem lehetőséget az újabb választáshoz. Változás. Kész vagy rá? Még mindig hezitálsz. Nem tudod megtenni. Sodródsz tovább, hiszen előtte se származott semmi rossz belőle. Olyan igazi jó sem, de akárhogyan is, mindig volt valahogy. A szíved mélyén érzed, hogy mi a helyes, de annyi mindent hoz magával. Túl nehéz. Túl sok. Tudod, hogy több van benned. Mégis mi az, ami miatt nem tudod meglépni? Végül meghozod a döntést, vagy inkább kihátrálsz a helyzetből? Mi segít abban, hogy merd meglépni mindazt, amit igazán szeretnél?

döntéseinktükrében2
Talán az idő, ami csak telik, döbbent rá arra, hogy nem értél el semmit. Nem mertél dönteni. Még mindig nem tartasz ott, ahol szeretnél. De ha azokon a pontokon, amikor tisztán látod és érzed, hogy mi a helyes út kiszállsz, akkor képes leszel változtatni. Tudnod kell azt is, hogy mivel jár a változás és barátkozni vele. Önbizalom kell és hit önmagadban ahhoz, hogy képes legyél lépni. Látni kell a jó és a rossz oldalát is a döntésednek. Ha tudatos vagy és ezeket szem előtt tartod, meg fogod tudni csinálni. Mire vágyom? Milyen céljaim vannak? Hogyan tudom ezeket elérni? A válaszaid segítenek az előrelépésben. Készülj fel, hiszen a nehezebb út csak akkor ér valamit, ha nem adod fel az első próbatételnél. A cél érdekében néha áldozatokat kell hozni, csak mindig tudd, mi felé tartasz. És ez a kulcspont. Mert miután döntöttél, mindig lesz kísértés, hogy feladd. De tudd, hogy nem vagy egyedül. Nem ismerek olyan embert, aki ne küzdene ezzel, ne bizonytalanodna el, vagy ne kételkedne magában olykor. Ez mindenkinek nehéz.

„Tedd az egyetlen dolgot, amiről azt gondolod, hogy nem teheted meg, mert nem tudod megtenni. Bukj bele, és másodszorra teljesíts jobban. Csak azok nem buknak, akik meg sem próbálnak teljesíteni. Ez a te pillanatod. Ne engedd ki a kezeid közül.”

/Oprah Winfrey/

Lásd magad előtt a célt, hidd el, hogy képes vagy rá és csináld. Miután döntöttél, tarts ki mellette, amíg el nem éred a célod, legyen az bármennyire távoli. Tudod, az ember bármire képes, csak akarni kell. Semmi nem adja vissza azt az érzést, amikor ott állsz azzal, hogy megcsináltad. Képes voltál rá! Ezek szerint semmi sem lehetetlen!

 

Fotó: Piccsy, PinterestHozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.