A fenntartható és etikus divat

1970. április 22-én Amerikában egy egyetemista, Denis Hayes hatására 25 millió fiatal fogott össze, hogy együtt szólaljanak fel a természet védelme érdekében. Azóta a környezettudatosság és a fenntarthatóság világmozgalommá nőtte ki magát. Bár egyre többen figyelünk arra, hogy óvjuk a környezetünket, a globális probléma megoldásához még több emberre és szervezetre lenne szükség. A Föld napja, minden évben cselekvésre sarkallja az embereket és kiváló alkalmat nyújt arra is, hogy megmutassuk egymásnak az összefogás erejét. A mozgalom jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

A környezeti fenntarthatóság a mindennapjainkat érinti, mégsem kap elég figyelmet a világban. Gondold csak végig, mennyi áramot használsz egy nap, hány elektromos kütyüd van otthon, a kapszulás mosószer – valljuk be, azért nagyon kényelmes-, a kávé, amit elvitelre kértél, vagy a trikó, amit 2000 Ft-ért vettél a leárazáson. Tudtad, hogy az egyik leginkább környezetkárosító iparág a textil- és ruhaipar? A fogyasztói társadalomnak köszönhetően még mindig „a vegyél újat, ha elromlott”, vagy a „van ennél jobb” elvek mentén élünk, én mégis azt hiszem, ha mindenki egy kicsit változtat, egy kicsit tudatos, vagy egy kicsit hozzátesz, van esély arra, hogy átfordítsuk ezt a folyamatot. Természetesen nehéz lenne azt mondani, hogy mindent egyik percről a másikra szüntess meg az életedben, én csak annyit kérek, gondold végig, mi az, amiről úgy érzed meg tudnád tenni és azt tedd is meg.

A leginkább környezetkárosító iparág témaköre kapcsán kezdtem el kutakodni a fenntartható divat fogalma után. Szerettem volna összeszedni neked, hogy lásd, öltözködni lehet környezettudatos módon is. A világ szervezetei, márkái több ízben, több féle módon fognak össze, hogy óvják a környezetünket, vagy akár azokat az embereket, akik nap, mint nap értünk dolgoznak.

reducerecycle

Milyen a fenntartható és etikus divat?

A fenntartható és etikus divat fogalma a tervezéstől kezdve, a gyártás és annak körülményein keresztül, a kereskedelemig az egész folyamatot lefedi. Szem előtt tartva a környezet- és az állatok védelmét. Mára egyre több tervező, márka és divatcég figyel arra, hogy ebbe az irányba tartsanak, hiszen a jövő a fenntartható fejlődésen alapszik. Egyre jellemzőbb a környezettudatos tervezés, az öko kollekció vagy egy-egy célirányos kampány, mely ezek mentén az elvek mentén készül.

Az öko ruhák jellemzői:

 • Hosszabb ideig hordhatóak, sokkal tartósabbak.
 • Bio alapanyagot használnak a gyártáshoz (nem használnak káros vegyi anyagokat, rovarirtó és növényvédő szereket, a selyem bio fán nevelt selyemgubóból készül).
 • A festés során sem alkalmaznak veszélyes kémiai szereket.
 • Készülhetnek újrahasznosított anyagokból.
 • Méltányos kereskedelemből származnak, a dolgozók igazságos munkabért kapnak és a gyártás munkakörülményei megfelelőek.

 

Az Etikus Divat Fórum 10 kritériumot határozott meg az etikus divat tisztázása kapcsán:

 1. Ellenzi a gyorsan változó, olcsó divatot és az azzal kapcsolatos káros fogyasztói szokásokat.
 2. Harcol a tisztességes bérekért, a megfelelő munkakörülményekért és a munkások jogaiért.
 3. Támogatja a fenntartható megélhetést.
 4. Felszólal a mérgező rovarirtó szerek és különböző vegyi anyagok használata ellen.
 5. Környezetbarát anyagokat és összetevőket fejleszt ki és használ.
 6. Minimalizálja a vízfogyasztást.
 7. Újrahasznosít, valamint felhívja a figyelmet az energia-, és hulladékgazdálkodás fontosságára.
 8. Hirdeti és terjeszti a fenntarthatósági alapelveket a divat számára.
 9. Tréningeket szervez és felhasznál minden lehetséges erőforrást a tudatosság és a kezdeményezőkészség fokozása érdekében.
 10. Felszólal az állatok jogaiért.

whomademyclothes

A Te ruháidat ki készíti?

2013 április 24-én Bangladesh-ben 1,134 ember halt meg és több, mint 2500 ember megsebesült, amikor a nyolcemeletes Rana Plaza összeomlott. A ruhagyárban több nagy márka is varratott. Az épületet korábban életveszélyesnek minősítették, a dolgozóknak aznap reggel mégis munkába kellett állniuk. Nem ez volt az első ilyen eset.

A Fashion Revolution egy Nonprofit szervezet, amely a tragédia napján jött létre azzal a céllal, hogy közösen megváltoztassa azon emberek életét, akik ilyen körülmények között kell, hogy dolgozzanak nap, mint nap. Akik tisztességtelen bérekért, napi  12-14 órát dolgoznak azért, hogy aztán óriási haszonnal a világ másik végén eladják az általuk készített ruhákat. A Fashion Revolution hisz abban, hogy a divatiparban dolgozók helyzete megváltoztatható.

Berlinben, az Alexanderplatz-on kiállítottak egy automatát, ahonnan két euróért lehetett pólókat vásárolni. A termék helyett azonban a pénz bedobása után egy videót kezdtek el vetíteni. Az emberek többsége nem tudja, hogy a nők, akik ezeket a ruhákat készítik, óránként 13 centes órabérért napi 16 órát dolgoznak. Sokszor szellőztetés nélküli termekben, mostoha körülmények között. Csak gondoljunk bele a bangladesh-i katasztrófába. A film végével a kezedben van a döntés. A pólót szeretnéd, vagy inkább jótékony célra ajánlod fel azt a két eurót? Te melyiket választanád?

A Fashion Revolution által kezdeményezett  #whomademyclothes mozgalomhoz már több, mint 80 ország csatlakozott. A Fashion week éppen most zajlik az Egyesült Királyságban, Ashbourne-ben. Kezdeményezésük kitér arra, hogy a két oldal találkozhasson egymással: #imadeyourclothes.

Norvégiában is szerették volna felhívni a figyelmet erre a problémára, ezért 2014-ben indítottak egy öt részes valóság show-t, Sweatshop néven. Azóta már a második évadot is leforgatták a sorozatból. Divatbloggereket küldtek el Kambodzsába, hogy rálátást nyerhessenek arra, hogyan készülnek kedvenc ruhadarabjaik. A fiatalok egy hónapig dolgoztak a gyárban és bár számítottak rá, hogy szegény országba mennek, rossz munkakörülmények közé, mégis sokkoló volt számukra a helyzet, amit megéltek. Mert teljesen más átélni, átérezni, vagy megtapasztalni, hogyan dolgoznak az ott élők. Érzelmileg is felkavaró, amikor megismerkedsz egy nehéz életúttal, egy sorssal, ami mellett a saját problémáid eltörpülnek.

Példák az együttműködésre az etikus divat jegyében

Etikus Divat Fórum (Ethical Fashion Forum)

A 2005-ben alapított Etikus Divat Fórum célja, hogy létrehozzon egy olyan együttműködési mozgalmat, amely átalakítja a társadalmi és környezetvédelmi normákat a divat területén. Továbbá fontosnak tartja, hogy támogassa és előmozdítsa a fenntartható fejlődést a gyakorlatban, elősegítse az együttműködést, növelje a tudatosságot, biztosítsa a szükséges eszközöket és forrásokat a szegénység csökkentésére, segítsen visszaszorítani a környezeti károkat, és emelje a divatipar színvonalát.

Globális Fenntarthatósági Divathét

Bár itthon még gyerekcipőben jár a fenntartható divat és az öko öltözködés, hazánkban is lehet találni olyan cégeket, vagy boltokat (például: Zöldbolt ), ahol szem előtt tartják ezeket az értékeket. Idén rendezték meg először a Globális Fenntarthatósági Divathetet április 12-14 között.  Az esemény a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület szervezésében valósult meg,  Budapesten. A rendezvényen kiállításokat, divattervezők öko kollekcióit is látni lehetett, továbbá workshopokat, előadásokat is tartottak a témában.

I:CO 

Az I:CO az újrahasznosítást támogatja. Gondolj csak bele, mennyi olyan ruhád van, amit már nem használsz és csak áll bent a szekrényben. Ez a szervezet segít abban cégeknek, hogy a vásárlóik környezettudatos módon, megunt, nem használt ruháikat újra tudja hasznosítani. Partnereik között van többek között a Calzedonia vagy a H&M, de a Columbia és a C&A is.

Globális Újrahasznosítás hete a H&M-ben

A nagy márkák és divatházak folyamatosan dolgoznak azon, hogy példát mutassanak a környezeti szempontok betartásával. Különböző eszközökkel próbálják megmutatni az embereknek, hogy tudatosan és környezetbarát módon is lehet divatot formálni. A H&M jelenlegi kampánya #wordrecycleweek is ebben a szellemben született, ugyanis április 18 és 24 között tartják a Globális Újrahasznosítás hetét. A cég 3600 üzletében várják a ruhákat. A környezettudatos viselkedésért pedig náluk levásárolható kupont adnak ajándékba.

Mit tehetek én?

Vidd el Te is a ruháidat bármelyik H&M üzletbe. Cserébe, hogy tudatosan véded a környezetet kedvezményt kapsz a következő vásárlásodból.

Szem előtt tartjuk az etikus és fenntartható divat alapelveit és próbálunk olyan márkákat választani, akiknek ez szintén fontos szempont.

Ha kedvenc márkáink környezetbarát kampányaihoz tudok csatlakozni, akkor megteszem. Tudtad, hogy az Intimissimi-ben is kuponokat kapsz minden bevitt ruhadarabért? Ők is támogatják az újrahasznosítást.

Legyen fontos Neked is, hogy mit veszel meg! Ha nincs szükséged egy újabb fehér trikóra a másik 4 mellé, akkor mondj le róla!

Ne habozz választani az öko kollekciók közül.  Magyarországon érdemes megnézni, a Majoros Zita által tervezett ökotudatos AWARE márkát.

 

EU_margareta

Figyeld az EU margarétával ellátott termékeket. Ha ezt a jelzést látod, ez azt jelenti, hogy jobban ügyel a környezetre, mint más termékek a piacon. Vonatkozik ez a tervezésre, a gyártásra, a fogyasztásra és a használatára is.

 

 

Legyél nyitott az újrahasznosított darabokra is. Londonban például a buszok üléshuzatából is készítenek cipőket. Lehet, egyszer majd szembe jön veled egy, ami örök kedvenced lesz.

 

Fotó: PINTEREST, PINTERESTPINTEREST, Ecolabel

 

 Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.