Félelem nélkül belevágtam! – Beszélgetés Iváncsik Erikával, a Baby On! márka alapítójával

Erika egyszerre próbál egy vállalkozást sikerre vinni és mellette a lehető legjobb anyukája lenni a másfél éves Zalánnak. Termékeit sokszor saját kezével festi, mivel szeretné maximálisan kielégíteni a vevői igényeket, ráadásul folyamatosan ötleteket gyárt, hogy milyen módon tudna fejlődni. Így jött például életébe az „Open Showroom” és így fogtak össze páran és hozták létre a „MiniMallt” is. A letisztult stílusú termékeket nem csak a gyerekszobában lehet elhelyezni, így kreációi egyre nagyobb célközönséget mozgatnak. Vasárnap délelőtt egy kávé mellett beszélgettük életstílusáról, az anyaságról, a márkájáról, a megvalósítási útról és jövőbeli terveiről is.

Szerinted mire van szükség egy sikeres vállalkozáshoz? Téged mi segít?

Elsősorban a vásárlók pozitív visszajelzése. Nincs annál jobb érzés, mint hogy azzal adsz, amit csinálsz. Mert amikor rossz napod van, fáradt vagy és nyűgös, ez az, ami segít amellett, hogy kitarts. Fotókat küldenek, vagy kapsz egy kedves e-mailt. Ilyenkor érzed a visszacsatolást a részükről. Emellett persze fontos a kreativitás megélése. Olyan termékeket próbálok bemutatni a közönségnek, amik az én ízlésvilágomat tükrözik, önmagamat teszem bele és jó érzés, hogy ez másoknak is tetszik. Ha olyan világot próbálsz közvetíteni, ami nem te vagy, akkor ki kell, hogy fordulj önmagadból és így nem leszel hiteles.

Honnan jött a Baby On! ötlete?

Rendkívül egyszerű. A kisfiamnak Zalánnak szerettem volna berendezni a szobáját. Nézegettem a Pinterestet, az Instagarmot és inspirálódtam. Született egy kép a fejemben, hogy mi az, amit meg szeretnék valósítani, viszont rádöbbentem, hogy ezt a hazai piacon nem lehetséges létrehozni. Pedig alapvetően egyszerű alapanyagból készült, letisztult dolgokra vágytam. Szóval arra gondoltam, hogy más is örülne neki, ezért belevágtam. Főként természetes alapanyagokkal dolgozom. Termékeim az egyszerű skandináv vonalat képviselik.

Fotó: Helga Schaefer
Fotó: Helga Schaefer

Nem féltél, hogy mi lesz, ha nem sikerül?

Nem. Persze voltak, és a mai napig vannak néha mélypontok. Hiszen ott van Zalán és néha bevillan, hogy ezzel tőle veszek el időt. De tudom, úgy tudok igazán adni neki, ha önmagam vagyok. És annyira szeretem azt, amit csinálok. Mivel ez balanszban tart engem, ő is több pozitív energiát kap.

És mivel foglalkoztál előtte?

Építőmérnökként végeztem Debrecenben és hulladékgazdálkodással foglalkoztam egy budapesti cégnél. Gyerekként belsőépítész, vagy lakberendező szerettem volna lenni, viszont a szabadkézi rajzolásban nem voltam elég ügyes. Végül építőmérnöknek jelentkeztem. Később annyira megtetszett ez a dolog, hogy ott maradtam. Pedig eleinte voltak olyan gondolataim, hogy majd félévkor átmegyek egy másik szakra.

Hasznát veszed a végzettségednek a Baby On!-nál?

Igen. Vannak olyan termékek, amiket fejben elképzelek, majd rá kell jönnöm, hogy statikailag nem állnák meg a helyüket, így elvetem őket. A gyerekek biztonsága számomra az első.

Szükség van a kreativitásodra a termékek kapcsán? Kikkel dolgozol együtt?

Természetesen. A legtöbb inspiráció az internet felől ér. Olyan tartalmakat keresek, amiket magaménak érzek és beleférhet a Baby On! stílusába is. Aztán gondolkozom, ötletelek, hogyan alakítgatnék még rajtuk. Dóri – akivel az indiánsátor kialakítását találtuk ki – a kezdetektől fogva mellettem van. Sokat ötletelünk még Ankával is, akinek a közkedvelt bálnát köszönhetem, és van egy másik Dórim, akivel például a baldachint valósítottuk meg. Évi, a grafikus, aki sokszor segít, hogy megtaláljam az arany középutat. Nagyon hálás vagyok neki ezért.  Hajlamos vagyok ugyanis néha túlzásba esni. Türelmetlen vagyok és minden ötletet azonnal meg szeretnék valósítani. Meg persze Feri bácsit, az asztalost sem hagyhatom ki a pipájával, nagy bajuszával, aki rengeteg tapasztalatával segíti a munkám.

A MiniMall szintén nagyon fontos szerepet tölt be az életemben. Összefogtunk, hogy közösen gondolkozzunk, ötleteljünk, közös kollekciókat hozzunk létre és segítsük egymást utunkon.

 

MiniMall

* Baby On!
* Zaries
* Mini Mocca Baby Moccasin
* Krisko Design
* Minipilli
* Babyzoo
*Karmacsi
+ Debreczeni Zita baba és gyermek fotós, aki szintén csapatunk tagja.

 

Meg is lehet valahol nézni a termékeidet?

Eddig vásárokra jártam, de most főként a MiniMall megjelenésekre szeretném fektetni a hangsúlyt. Június 11-én lesz az első Pop Up vásárunk a Studio Z-ben, ahova mindenkit szeretettel várunk. Továbbá pár hete az Open Showroom-ban is helyet kaptam a hazai dizájnerek között. Nagyon örülök, hogy csatlakozhattam ehhez a kis közösséghez. Segítségükkel termékeimet személyesen is meg lehet nézni, folyamatos megjelenést biztosítanak számomra, és így már nem csak az online világban vagyok jelen. Előtte sok kérdést kaptam például az indiánsátor kapcsán is, mert hiába írom le a paramétereket, mégis jó dolog, ha élőben látod, hiszen egy kép nem adja vissza a valóságot.

Milyen célközönséget vonz a Baby On! ?

Főként a kisgyermekes családokat próbálom megcélozni, de azért vannak olyan termékek, mint például a papírzsákok is, melyek nem csak a gyerekszobában mutatnak jól. A lakás bármelyik részén – nappaliban, hálóban egyaránt – jól elhelyezhetőek és remek hangulatot kölcsönöznek . A Lightbox is egy ilyen termék. Nem csak lakásdekorációként, hanem például fotózások alkalmával is nagyon jól lehet alkalmazni kelléknek. Azért is tetszik nagyon az OpenShowroom, mert az itt megjelenő dizájnerek főként ruha, ékszer, táska vonalon mozognak, és talán így megadom az itteni közönségnek is az esélyt, hogy nyissanak az én termékeim felé is.

Mesélsz egy kicsit a megvalósítási útról?

A legtöbbször az érzelmeim visznek. Sokszor a racionalizmust is felülírva. Magamat adom, és ezáltal nem tudom kizárni az érzelmeimet sem ebből a játékból. Nemrég kaptam különben egy tanácsot, ami azóta itt motoszkál bennem: „Erika, az érzéseidet kövesd, de kicsit racionalizálva”. Ezt próbálom most szem előtt tartani. Megint az arany középút ugyebár. Például nincs rendes üzleti tervem. Minden megvan a fejemben, de nincs leírva feketén-fehéren. Ezen kicsit változtatnom kell.

 

_DSC9228
Fotó: Németh Barbara

Szeretsz a negatív helyzetekből, érzésekből pozitívat csinálni?

Őszinte leszek, nehezen élem meg, ha legyártják ugyanazt a terméket, amit én csinálok, de igyekszem előnyt kovácsolni belőle. Mert ez motivál és így mindig újabbnál-újabb ötletekkel jöhetek ki.

Mennyire tudod összehangolni az üzletet a mindennapi teendőiddel? Hogyan éled meg az anyaságot emellett?

Hétköznapokon nincs segítségem Zazival kapcsolatban, úgyhogy ebből kifolyólag van, hogy nehezen. Néha amikor úgy kell dolgozom, hogy fél szemem a gépen, másikkal Zalánt figyelem, az lelkiismeret-furdalást tud okozni. Ha egy kicsit jobban tudnám rendszerezni az életem, lenne egy ütemem és nem csaponganék ennyire, kicsit könnyebb lenne. Most ezen dolgozom. Mert ugyebár jön egy ötlet és én azonnal meg szeretném valósítani. A türelmetlenségem ilyenkor nagy szerepet játszik. Persze ettől meg felborul a napom.

Azt mondod, hogy nincs rendszer, de engem azért érdekelne, hogy néz ki egy napod?

Attól függ, hogy éppen hány olyan megrendelés van, amit nekem kell megcsinálnom. Vannak olyan termékeim, amikben az én kezem munkája van benne. Próbálom a vásárlók igényeit is kielégíteni például azzal, hogy megmondhatják, hogy egyes termékeket milyen színben szeretnének. Eléggé maximalista vagyok, így ha a vásárló például hupilila színkombinációt szeretne, én addig megyek, amíg meg nem találom neki. Viszont ezt hosszútávon, egyedül biztosan nem fogom tudni csinálni. Muszáj kereteket szabnom.

Mik azok a dolgok, amikben úgy érzed, még fejlődnöd kell?

Nagy feladatom, hogy megtanuljak nemet mondani.  Feladatom még  a türelem, de erről már meséltem. Fókuszálni arra, amit szeretnék és nem csapongani. Talán leginkább ez a három.

Mennyire vagy tudatos?

Zazi az egyetlen akivel  kapcsolatban próbálok tudatos lenni. Sok mindent nélkülöztem gyerekkoromban, ezeket szeretném neki megadni. Szerintem az ilyen múltú emberek közül sokan megpróbálnak olyan szülőkké válni, hogy megadhassák a gyereküknek azt, amit ők hiányoltak. Részemről ez teljes mértékben igaz. Persze vannak olyan szabályok, amiket elképzeltem, hogy ezt biztosan be fogom tartani, például a saját ágyban alvás volt ilyen. Mondanom sem kell, hogy a fél éjszakát a mi ágyunkban tölti. Azt semmiképpen sem szeretném, hogy a Baby On! elvegye a figyelmet tőle. Meg kell találnom azt a rendszert, amit hatékony. Úgy, hogy Zalán lehető legjobb anyukája lehessek és mellette minőségi időt tudjak fordítani a Baby On!-ra is. Számomra fontosak a régi értékek, hogy a gyerek ne az IPad-en nőjön fel, és ne mindig a mesét bámulja. Viszont amikor ott a helyzet, hogy nekem muszáj valamit elintéznem és közben Zazi a TV előtt ül, jön a lelkiismeret-furdalás. De megpróbálok mindent megtenni, hogy ez ne forduljon elő sokszor.

_DSC9276
Fotó: Németh Barbara

Mi az, ami motivál? Mi inspirál?

Szeretem megélni az élet egyszerű és apró örömeit. Ez harmóniába hoz, és teljes mértékben motivál. Valamelyik nap kiültem a Millenáris Parkba egy kávéval, miközben Zazi aludt a babakocsiban. Ez csoda pillanat volt az életemben. Ilyenkor úgy érzem, minden a helyén van és minden tökéletes. Egy pillanatra fel tudok lélegezni és abszolút feltöltődöm. A rendszerezés ezért szükséges most, hogy egyre több ilyen pillanatom lehessen. Mert ezekből erőt merítek. Az a típusú nő vagyok, aki világ életében mindent magának teremtett meg. Nagyon fontos számomra, hogy anyává váltam, tehát a kötődéseim is mind Zalánnal, mind a gyermekem édesapjával. Nélkülük a Baby On! nem működhetne. Ők inspirálnak. De az is fontos számomra, hogy önálló lény legyek, és hogy meg tudjam élni önmagam, tehát Iváncsik Erika maradjak.

Mi a véleményed a szerepekről?

Én ezektől menekülök. Emlékszem, Zazi pár hetes lehetett, akkor még nem indult el a Baby On!. A mosogató környékén álltam és az járt a fejemben, hogy akkor ez most innentől kezdve így lesz? Háziasszony leszek? Tudtam, hogy ezt nem akarom. Szeretnék továbbra is Iváncsik Erika maradni, elmenni wakeboardozni, sportolni, mókázni, grillezni a barátokkal és természetesen mindezt úgy, hogy  a lehető legjobb édesanyja legyek  Zalánnak. Szerintem Zazi személyiségéből adódóan, egy nagyon laza és közvetlen kissrác. Úgy látom, élvezni fogja azt az életet, amit én tudok neki nyújtani.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Most az a legfontosabb, hogy biztos lábakon állhasson a Baby On! és a MiniMall. Nem az újdonságra koncentrálok, hanem inkább arra, hogy stabil lehessen az, amit eddig letettem az asztalra.

12764525_709114762524314_2705587086794239149_o
Fotó: Helga Schaefer

Május utolsó vasárnapja Gyereknap. Milyen érzéseket indít el benned?

Anyaként, mint az anyák napját is, ezt a napot is más minőségben élem már meg. Olyan érzések indulnak el bennem, amikre igazából nem lehet szavakat találni. Az, hogy gyereknap alkalmából elmegyünk-e állatkertbe vagy vidámparkba, talán nem is számít. Nem ez lesz a lényeg. Inkább a mögöttes tartalom, hogy ezen a napon is megálljunk, és hálát adjunk annak, hogy vagyunk egymásnak.

A Juliannie és a Baby On! közös kis játékán kívül terveztek még valamit?

A MiniMall, gyereknap alkalmából kedvezményekkel fog kedveskedni a vásárlóknak.Hozzáaszólok

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot (spam szűrés) * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.